logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa TDA7294. Po podłączeniu pod to samo zasilanie grzeją się.

mr.box 29 Wrz 2006 20:45 3947 52
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego dwie końcówki TDA7294 grzeją się po podłączeniu do tego samego zasilania i jak to naprawić?

Najprawdopodobniej końcówki wzbudzają się przez układ montowany „na pająka” i/lub błędy prowadzenia masy, a nie przez same radiatory czy fakt zasilania obu kanałów z jednego źródła [#3074807][#4641431] Sprawdź prąd spoczynkowy dla jednego i dwóch kanałów, bo jego wzrost po dołączeniu drugiej kostki może wskazywać na pętlę masy sygnałowej lub inne wzbudzenie [#3074807] Przy TDA warto dać na wyjściu dwójnik tłumiący 10 Ω + 100 nF, bo taki element miał likwidować wzbudzenia [#3074807] Pomaga też poprawna płytka i rozdzielenie masy wejściowej od wyjściowej; w wątku podkreślano, że to jest kluczowe [#4641431]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3069734
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witam wszystkich.
    Mam mały i dziwny problem. Gdy podłanczam jedną kostke TDA 7294 do zasilania wszystko ładnie idzie i gra. Problem zaczyna się gdy podłącze drugą kostke pod to samo zasilanie. Gra normalnie wzmacna itd. itp. ALE starasznie się grzeją oby dwie kostki. A wiadoma jakie są tego skutki - zabezpieczenie termiczne się włancza i moc momentalnie spada do minimum.
    Co może by źle z tymi kostkami - byc moze o czym zapomniałem :cry:
    Prosze o jakieś podpowiedzi co jest nietak z tym układem.
  • REKLAMA
  • #2 3070047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3070336
    Polu$
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    A czy obie kostki sa na tym samym radiatorze? Jezeli tak, to moze jest on poprostu zbyt mały i nie jest w stanie rozproszyć takiej ilości ciepła.
  • #4 3072326
    mr.box
    Poziom 15  
    Obciążenia głośników to 8 ohm. Napięcie zasilania to +/- 28 V.
    Próbowałem kostki na jednym radiatorze i na osobnych... I na to samo wyszło... :(
  • #5 3072438
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3072512
    mr.box
    Poziom 15  
    Radiatory nie mają nic do żeczy ponieważ próbowałem dac dwa osobne i to samo się działo.
  • REKLAMA
  • #7 3072518
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Sprawdz schemat czy dokladnie masz wszystko zrobione itp
    Jakiej mocy jest trafo ?
  • REKLAMA
  • #9 3073289
    mr.box
    Poziom 15  
    Układ nie jest mostkowany. Są to dwa osobne kanały.
    Trafo jest wymontowane z unitry W-315 (dokładnie nie wiem jak jest moc tego transformatora).
  • #12 3073842
    mr.box
    Poziom 15  
    Głośniki są dobrze podłączone. Plus do plusa - minus do minusa.
    Trafo moim zdaniem jest odpowiednie. Sprawdzałem spadki napięcia i są w granicy 1,2 V na jednym kanale zasilania (na dwóch 2,4V).
    Filtracja zasilania to powyżej 10.000 µF .
  • Pomocny post
    #13 3074228
    daniello020
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a czy wsadziłeś te końcówki do jakiejś obudowy czy odpalałeś końcówki na stole bez przedwzmacniacza

Dodano po 3 [minuty]:

ja mam wzmacniacz zrobiony na tych końcówkach i przy zakupie w sklepie elektronicznym sprzedawca pokazując mi schemat powiedział ze jest błąd na płytce drukowanej i na schemacie

z teco co pamiętam to mam jeszcze ten schemat
  • #14 3074592
    mr.box
    Poziom 15  
    Koncówki są zbudowane na ''pajączku''. Ale wszystko jest dobrzez budowane.
    Wzmaku jest bez przedwzmaczniaca.
    Mugłbyś posłać schemacik na priv. albo na teamcie??
  • #15 3074807
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    trafo na pewno jest w pozadku bo skoro wzmak w WS315 na nim dzialal to i TDA bedzie.

Mozliwe ze TDA sie wzbudzaja. Czy grzeja sie przy muzyce czy tez w spoczynku? Powinienes zmierzyc prad zasilania w spoczynku dla jednego i dla dwoch podlaczonych kanalow. Mozliwe ze dolacajac drugi kanal robisz petle masy sygnalowej z zasilania. TDA przy duzych glosnikac wymaga na wyjsciu ukladu RC (typ 10om i 100nF) likwidujacego wzbudzenia.
    Wg jakiego schematu robiles uklad? Wg noty katalogowej czy schematu z netu?
  • #16 3074856
    mr.box
    Poziom 15  
    Układ jest robiony z ksiązki ''aplikacje audio'' to jest chyba nota katalogowa...
    Zmieże prąd w stanie spoczynku i aktywności i podam na temacie.
    W stanie spoczynku też sie grzejeje ale mniej niż w stanie aktywnosć :(
  • #17 4635617
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Otóż mam podobny problem. Mostek 2xTDA7294 wzbudza się. Mało bo mało ale zawsze. Panel właśnie od IRKA. Znaczy się sama płytka, bo elementy sam montowałem i uruchamiałem. Fotki -> www.brencik.neostrada.pl . Niewielkie zmiany w układzie, tj. zamiana rezystorów w pętli z 22kΩ na 20kΩ oraz z 680Ω na 750Ω. Kondensatory C13 z 22µF na 47µF, C12 z 22µF na 100µF. Sprzęgające zamiast 470nF 1µF. Mały tuning poprostu.
    Bez obciażenia wyjścia - sygnał idealny w całym paśmie.
    Po obciążeniu głośnikiem 8Ω - po przekroczeniu pewnej amplitudy na wyjściu na sygnał wyjściowy zaczyna nakładać się sieczka (po powiększeniu widać tam całkiem ładna sinusoidę, dośc wysoka f), niewielka ale jednak. Nie powoduje to jednak grzania się kostek itp. Nie mam oscylogramów gdyz robiłem tylko pomiary wstepne, postaram się zrzucić z Teka i zapodać. Załączam jedynie rysunek poglądowy, dużo jednak obrazujący. Amplituda wzbudzeń wyraźnie jest większa dla dolnej półówki sinusoidy. Na rysunku 1 mi nie wyszło zabardzo.

Zachciało mi się wyeleiminować to wzbudzenie więc zacząłem walczyć.
    Dołączenie na wyjście dwójnika szeregowego 10Ω/100nF mało co zmieniło. Zmieniła sie tylko nieco amplituda wzbudzenia oraz moment czasowy od którego się na przebiegu ono rozpoczynało. Włączałęm też dwa takie dwójniki, odpowiednio od wyjść do masy. To samo.

Tak więc zastosowałem środek w postaci dołączenia równolegle do rezystorów w pętli kondensatorów 100pF (potem 220pF). Natychmiastowe grzanie sie radiatora, przebieg jak na rysunku 2. Czyli generator. Raz nawet usłyszałem mocne prykanie (po dołączeniu chyba 270pF albo 100pF, juz nie pamietam)i natentychmiast wyłączyłem.

No i nie wiem jak dalej z tym walczyć. Wróciłem do konfiguracji z rysunku 1.
    Co wy na to i co radzicie jeszcze próbować z tym?
    Spróbuję jeszcze go pobadać na obciążeniu czysto rezystancyjnym.
    Aha, radiator jest na potencjale ujemnego bieguna zasilania (około -30V), oczywiście odizolowany.

Dwa TDA7294. Po podłączeniu pod to samo zasilanie grzeją się.
  • #18 4636403
    mr.box
    Poziom 15  
    W moim wypadku...powiem szczerze, że sam nie wiem co to było, ale samo przyszło samo poszło. Już jest wszystko ok, ale i tak zmieniam te kostki na LM3886. Podobno lepiej grają.
  • REKLAMA
  • #19 4636558
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Podobno. Ale wzbudzić mogą się także.
  • #20 4637159
    Polu$
    Poziom 20  
    Ja jakbym mial robic jakis wzmak na scalakach, to tylko i wyłącznie wybrał bym LM3886. Tyle miałem juz tych kostek w rekach, tyle układow na nich zrobilem i to obojetnie czy z odzysku scalaki czy nowki. NIGDY nie mialem z nimi kompletnie żadnego problemu. Zawsze odpalaly od pierwszego włączenia, a jakie cuda czasami z nimi wyprawiałem... TDA pewnie juz bylby w kawlkach po takich eksperymentach. TDA mnie kilka razy zawiodl, jak rowniez moich znajomych i olałem tą kostke "na zawsze". Ale ogolnie to polecam wzmaki na tranzystorach :D
  • #21 4639899
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Oj dobrze już dobrze. Jeden woli TDA drugi LM. To tak jak z świętami Wielkiejnocy i Bożego Narodzenia. Nie ma tu dyskusji bo o gustach się nie dyskutuje.
    Jednego zawiódł LM, drugiego TDA. Nie ma to znaczenia przy rozpatrywaniu KONKRETNEGO problemu układowo-uruchomieniowego.

Tak więc ponawiam pytanie czy ktos miał kłopoty ze wzbudzaniem sie TDA i jak sobie poradził z tym.
  • #22 4641431
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam. Zrobiłem kilkanaście wzmacniaczy na TDA 7294 i kilka na LM3886 i
    nigdy nie było problemów. Podstawa to dobra plytka i firma Altron sprzedaje
    płytki po 6 zł. Robienie wzmacniacza w pająku to głupota i mozna szybko
    załatwić scalak. Ważne są masy:wejściowa i wyjściowa i mozna próbować
    dołaczać kondensatory równolegle do rezystora 22 kom w sprzężeniu zwrotnym- ok. 100-200 pF. Do malkontentów: scalak TDA7294 jest jednym
    z najlepszych kostek mocy na rynku i ma na wyjściu tranzystory D-MOS a
    co one dają, to jest napisane w książkach. Pozdrawiam- Zygmunt.
  • #23 4641547
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Mam pytanie.Dużo osób tak zachwala TDA7294 że jest mocny i wogóle... A czy ma on zastosowanie w jakieś fabrycznej konstrukcji, jeśli tak to w jakiej?
  • #25 4642769
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    zibisound napisał:
    Witam. Zrobiłem kilkanaście wzmacniaczy na TDA 7294 i kilka na LM3886 i
    nigdy nie było problemów. Podstawa to dobra plytka i firma Altron sprzedaje
    płytki po 6 zł. Robienie wzmacniacza w pająku to głupota i mozna szybko
    załatwić scalak. Ważne są masy:wejściowa i wyjściowa i mozna próbować
    dołaczać kondensatory równolegle do rezystora 22 kom w sprzężeniu zwrotnym- ok. 100-200 pF. Do malkontentów: scalak TDA7294 jest jednym
    z najlepszych kostek mocy na rynku i ma na wyjściu tranzystory D-MOS a
    co one dają, to jest napisane w książkach. Pozdrawiam- Zygmunt.

Nieważne co spzredaje firma Altron czy Filtron, ważne jak usunąć wzbudzenia.
    Pisałem już wyraźnie że dodanie kondensatorów równolegle z rezystorami w pętli właśnie powoduje wzbudzanie większe!

Masy są OK, nie jestem laikiem, zresztą płytka jest gotowcem od irka z forum.
  • #26 4644900
    Polu$
    Poziom 20  
    Moim zdaniem po wymianie kostek bedzie wszystko ok. Pisalem ze miałem tego typu problemy z tym TDA i wymiana scalakow pomagała. Dlatego tez napisałem i uważam ze te kostki sa po prostu awaryjne... moze mialem takiego pecha po prostu na tego TDA ;/ Ale to już było... teraz na tranzystorach tylko robie jak coś. Wymien kostke i sprawdz. te niecale 10zl za sztuke chyba majatkiem nie jest :|
  • #27 4656352
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Nie będe wymieniał kostek, poprostu i tak robie drugi taki wzmacnaicz identyczny i na nim pomierze czy będzie tak samo.
  • #28 4656473
    Polu$
    Poziom 20  
    Ehhh... pomyśl!!!! Czy nie lepiej bedzie najpierw kupic 1 scalak i spradzic czy to cos pomoglo? Bo jezeli to wina kostki to raczej jednej a nie obu na raz. Jezeli nic sie nie zmieni to dokupisz tylko 1 kostke i jak wczesniej napisales zrobisz drugi taki sam. Ale ja proponował bym ci zrobic lepiej na tranzystorach cos niz bawic sie scalone koncowki. A jak wyglada zasilanie? Chodzi mi o trafo, mostek oraz wszystkie kondensatory w filtru.
  • #29 4657787
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 4665222
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Pisałem że płytka od irka.. a wiadomo jaka jest jej topologia. Tam są głowne elektrolity tuż przy kostkach prawie. Dodatkowo od strony płytki po 4 kondensatory 220 czy 330 czy 470nF (nie pamiętam juz dokładnie jaki) na każda linie zasilania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dwóch układów scalonych TDA7294 podłączonych do tego samego zasilania, które po uruchomieniu obu kanałów nadmiernie się grzeją, co powoduje włączanie zabezpieczenia termicznego i spadek mocy. Obciążenie to głośniki 8 Ω z zasilaniem symetrycznym ±28 V. Próby montażu układów na osobnych radiatorach nie rozwiązały problemu, a transformator pochodzi z wzmacniacza Unitra WS-315, którego moc jest prawdopodobnie niewystarczająca (zalecany jest około 200 W). Wzbudzenia układów mogą być przyczyną nadmiernego grzania, szczególnie przy braku odpowiednich filtrów RC na wyjściu (np. 10 Ω i 100 nF). Wzmacniacz jest zbudowany na tzw. "pająku" bez przedwzmacniacza, co może wpływać na stabilność. Zalecane jest sprawdzenie schematu, poprawne prowadzenie mas sygnałowych oraz dodanie kondensatorów filtrujących blisko układów scalonych. Dyskusja porusza także kwestie montażu termicznego: bezpośrednie przykręcenie TDA7294 do radiatora z pastą termoprzewodzącą jest lepsze niż izolowanie podkładką, która zwiększa rezystancję termiczną i utrudnia odprowadzanie ciepła, co może prowadzić do wyłączania zabezpieczenia termicznego. Wymiana układów na LM3886 jest sugerowana przez niektórych jako bardziej niezawodne rozwiązanie, choć i one mogą mieć problemy ze wzbudzeniami. Wskazano również, że dobrej jakości płytki drukowane (np. od firmy Altron) oraz poprawne prowadzenie mas i filtracja zasilania są kluczowe dla stabilnej pracy wzmacniaczy na TDA7294. Ostatecznie problem może wynikać z niewłaściwego chłodzenia, złej topologii mas, niewystarczającego zasilania lub wzbudzeń układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA