logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motu 896 - jaki typ zasilacza: impulsowy czy tranzystorowy?

Ozzyrys 06 Kwi 2008 22:27 1098 4
REKLAMA
  • #1 5001771
    Ozzyrys
    Poziom 10  
    Witam!

Mam pytanie, jaki typ zasilacza posiada ten interface ? impulsowy czy tranzystorowy ?

// Kilka dni temu, sprowadziłem sprzęt ze stanów niestety bez instrukcji i podłączyłem go pod polską sieć, jest to pierwszy sprzęt który mam z Us i nie miałem pojęcia że amerykański sprzęt jest na 120V :/

Czy są na tym forum jacyś użytkownicy Motu 896 ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5001909
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Tranzystorowy zasilacz może być impulsowy. Może chodziło Ci o transformatorowy. najlepiej otworzyć lub podac masę tego. Impulsowe są lżejsze. Jeśli to byłby impulsowy pewnie automatycznie dostosowywałby napięcia. Natomiast transformatorowy na 120V dał by 2x większe napięcie na wyjściu. Czyli uszkodzenie pewne bez odpowiedniego transformatora 240->120
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 5002479
    Ozzyrys
    Poziom 10  
    Tzn. Boję się tego otwierać szczerze mówiąc, bo nie jestem elektrykiem :/ No ale z twojej wypowiedzi wynika, że nie jest to zasilacz impulsowy bo tego napięcia nie przystosował...

Jaki mniej więcej może być koszt naprawy tego ?

Pzdr.

Dodano po 19 [minuty]:

Znalazłem w internecie informacje na temat zasilacza w tej karcie (motu896) i podają że ten model obsługuje zarówno 115V jak i 230V

IEC power receptacle The 896 has an internal power supply with a convenient external switch for either 115V or 230V operation.

No to już totalnie nie mam pojęcia co robić :/
  • REKLAMA
  • #4 5002536
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Pewnie obsługuje 115 lub 230V, tyle tylko ze może mieć jakiś przełącznik. Prawdopodobnie źle podpiąłeś we/wy. Podaj fotki sprzętu. A co do otwierania obudowy, to kiedyś musi być ten pierwszy raz. Nie trzeba być elektronikiem lub elektrykiem. Czy wskazuje coś na to, że urządzenie (moze byś dokładniej opisał) jest uszkodzone? zapach, czy było swiecenie z wnętrza itp? Czy masz pewność ze to za Oceanem działało?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 5002560
    Ozzyrys
    Poziom 10  
    Działało na 100% w Stanach:/ Ale ze mnie i***** :/ nie mam siły sam do siebie. Racja ma przełącznik z lewej strony... Było świecenie z wnętrza jak odpaliłem zapaliło się i zgasło... nie było dymu, zapachu.

No czyli po prostu nie zostało przełączone na te 230 V

Będzie dało się to naprawić w jakiś sposób ?
REKLAMA