logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować przydźwięk w telefonie stacjonarnym przy Neostradzie?

Martes 07 Kwi 2008 16:17 1727 15
REKLAMA
  • #1 5003777
    Martes
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Mam załączoną neostradę , która działa poprawnie . Niestety z chwilą podniesienia słuchawki aparatu telefonicznego słychać wyraźny - głośny przydźwięk . Jeżeli oddalę słuchawkę od twarzy gwizdy się zmniejszają . Podobnie jak zbliżę rękę do mikrofonu . W tle słychać głos dzwoniącego do mnie . Mam założone filtry na dwóch aparatach . Komputer zainstalowany jest na końcu lini . Po drodze mam pierwszą gałązkę z telefonem podłączonym przez filtr jaki dostałem od Neostrady (TPSA) , oraz drugą gałązkę podłączenie aparatu takie same . Pierwszy aparat jest zwykły . Drugi bezprzewodowy . Problem z przydźwiękiem - gwizdy występuje w pierwszym aparacie . Jak temu zaradzić ?
  • REKLAMA
  • #2 5003799
    grkz
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Najprostszy sposób sprawdź linie w tym miejscu na innym aparacie może to jest wina aparatu skoro ten 2gi działa normalnie.
  • REKLAMA
  • #3 5004045
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    A masz zafiltrowane oba czy tylko ten drugi , pracujący normalnie ?? bo filtry powinny być na każdym aparacie osobny ! Jeżeli jednak jest filter i słychać przydzwięk to znaczy ze filter jest uszkodzony . Zamień miejscami aparaty i posłuchaj co sie dzieje . Powodzenia !
  • #4 5004138
    Martes
    Poziom 12  
    Od sąsiada wziołem jego prosty aparat i zamontowałem u siebie . Swój zamontowałem sąsiadowi . Sąsiad nie ma neostrady . Po tej operacji aparat sąsiada działał u mnie poprawnie . Mój nie chce . Jeszcze sprubuję zamienić filtry przy aparatach . Aparat , który ma u mnie przydźwięki to Atlantel 5504 .

Dodano po 6 [minuty]:

Podczas zamiany filtrów odkryłem , iż jeżeli mam odłączony ten drugi przenośny aparat . Ten pierwszy działa poprawnie . Nie wiem co o tym myśleć .
  • #5 5004210
    mietek36
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    wstaw w szreg z linią telefoniczną dwie ceweki 50u i powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #6 5004262
    Martes
    Poziom 12  
    Tak wygląda całe połączenie wszystkich urządzeń .
  • #7 5004428
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Mam pytanie. jeżeli jest połączonych 5 aparatów KX-T 3250PD ze sobą i współpracowały z linią miejską bez neostrady a teraz mamy podłączyć linię z zainstalowaną neostradą to ile trzeba filtrów 1 czy 5. Byłem przekonany, że aparaty są podłączone jak dotychczas a linię miejską dołączamy do nich poprzez 1 filtr.
  • REKLAMA
  • #8 5006282
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Ilość filtrów wynika z topografii posiadanej sieci. Modem ma być podłączony do czystej linii a aparat(y) poprzez filtr(y). Jeżeli instalacja ma jedno odgałęzienie do modemu i drugie do iluś tam aparatów to wystarczy jeden filtr na tym odgałęzieniu przed aparatami. Filtrów stosuje się więcej tylko z powodu ich konstrukcji tzn. najłatwiej jest po prostu wtyknąć go w gniazdko przed każdym aparatem.
  • #9 5006527
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Najlepsze rozwiązanie jest takie, kiedy linia z neostradą trafia najpierw do modemu/routera przy którym jest zamontowany jeden filtr a za tym filtrem są podłączone wszystkie aparaty telefoniczne. Unika się jakichkolwiek problemów z niedopasowaniem, błędami wynikającymi ze zmian impedancji czy zrywaniem neostrady.
    Jeżeli mamy 3250 (lub 3280) to filtr należy założyć w miejscu w którym linia jest wprowadzona do kabla łączącego poszczególne aparaty ze sobą...
  • #10 5006954
    Martes
    Poziom 12  
    No dobrze - to w takim razie jaki ma wpływ aparat przenośny (rys. poniżej ) na aparat zwykły ? To że ma stwierdzone doświadczalnie .
    Czyżby była to wina aparatu zwykłego ? Nie ten typ ? (Inny aparat podłączony w tym miejscu nie ma przydźwięku ) .
    W ten sposób kupując inny aparat może trafię za piątym może dziesiątym razem na włąściwy :D Co jest nie tak z tym zwykłym aparatem ?
  • #11 5006963
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    dziękuję Irekr. Jest to wyczerpująca dla mnie odpowiedź.
  • #12 5009460
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Jeżeli to jest zwykły przydźwięk ze słuchawki to może być uszkodzony zasilacz telefonu przenośnego . Podłącz swój telefon u sąsiada i wypróbuj jeżeli to zaśilacz to go wymień . W skrajnych przypadkach wystarczy odwrotne podłączenie ( odwrócenie ) wtyczki w gniazdku 220 V . Pozdrawiam ! Aha ! jeszcze jedna sprawa . Kable przyłączeniowy i siećiowy nie powinny być splątane razem !! Powodzenia !
  • #13 5009767
    Martes
    Poziom 12  
    Przydźwięk jest w słuchawce zwykłego aparatu . Na pewno jest powodowany przez aparat przenośny . Ale na innym - sąsiada zwykłym aparacie nie powoduje przydźwięku . Jak nie było neostrady nie było tego problemu . Odwrócenie wtyczki nie pomogło . Przewody zasilający i przyłączeniowy idą w przeciwnych kierunkach .
    Jeszcze jedno zjawisko w aparacie zwykłym mnie zastanawia . Mianowicie - podnoszę słuchawę nie wybieram numeru i mówiąc do mikrofonu słyszę we własnej słuchawce wzmocniony głos - czego nie zaobserwowałem wcześniej .
  • #14 5010122
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Nie stosuj 2 filtrów. Podłącz linie z neostradą do modemu. a oba aparaty połącz razem a ich linię poprzez filtr do linii z neostradą.
  • #15 5010687
    Martes
    Poziom 12  
    Połączenie dwóch aparatów przez jeden filtr jest możliwe u mnie tylko za pomocą przedłużacza długości około 15 m idącego po podłodze z pietra na parter budynku . Przyznasz , że to mało estetyczne rozwiązanie . Inne rozwiązanie to dwa aparaty w jednym miejscu - co nie ma sensu z praktycznego punktu widzenia . Aha połaczyłem dwa aparaty przez jeden filtr - przydźwięk nie znika .
    Muszę szukać innych rozwiązań .
    Za pomoc i dobre chęci wszystkim dziękuję . Chyba będę kombinował z innym zwykłym aparatem .
  • #16 5011409
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Wygląda na to że trafiłeś na aparat który nie może współpracować z neostradą . Niestety zdarzają się takie " kwiatki " . Nic na to nie poradzisz. Swego czasu spotkałem aparat który był już zafiltrowany przez producenta fabrycznie , tak że neostrada mogła chodzić i ten mógł być wpięty bez filtra ( ! ) Niestety zdarza się też i w drugą stronę . Po prostu zamień aparat na inny . Proponuję Siemens Gigaset A 180 . Mam taki i żadna zaraza go nie rusza . A ten daj komuś w prezencie . Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest głośny przydźwięk (gwizd) słyszalny w słuchawce zwykłego aparatu telefonicznego podłączonego do linii z Neostradą. Przydźwięk zanika po oddaleniu słuchawki od twarzy lub zbliżeniu ręki do mikrofonu. W instalacji zastosowano filtry na obu aparatach oraz modem podłączony na końcu linii. Testy wykazały, że przydźwięk występuje tylko na jednym, zwykłym aparacie (Atlantel 5504), natomiast aparat bezprzewodowy działa poprawnie. Zamiana aparatów między sąsiadami potwierdziła, że problem leży po stronie konkretnego aparatu, a nie linii. Odłączenie aparatu bezprzewodowego powoduje ustąpienie przydźwięku w zwykłym aparacie. Wskazano, że przyczyną może być niekompatybilność aparatu z linią Neostrady lub uszkodzony filtr. Zalecane jest stosowanie jednego filtra na odgałęzieniu linii do aparatów, podłączenie modemu do czystej linii oraz unikanie splątania kabli zasilających i telefonicznych. Proponowano także zastosowanie cewek tłumiących (50 µH) w szereg z linią. Ostatecznie rekomendowano wymianę problematycznego aparatu na inny model, np. Siemens Gigaset A180, który jest znany z dobrej współpracy z Neostradą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA