logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD nie wyświetla sygnału na DVI przed startem Windowsa

mic43 23 Kwi 2008 19:01 13337 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego monitor LCD podłączony przez DVI nie pokazuje obrazu przed startem Windowsa?

Najprawdopodobniej monitor ma usterkę wejścia DVI albo samego złącza, np. zimny lut na którymś pinie, przez co BIOS nie wykrywa go przy starcie [#5080621] To, że drugi monitor działa poprawnie, a ten problematyczny rusza dopiero po już uruchomionym systemie i przestaje po restarcie, pasuje do problemu z inicjalizacją monitora, a nie do karty graficznej [#5080621] Jeśli monitor jest na gwarancji, najlepiej oddać go do serwisu; bez gwarancji trzeba by sprawdzić połączenia złącza DVI wewnątrz monitora [#5080621] Serwis zasugerował też jako możliwą przyczynę zbyt szybkie przełączanie rozdzielczości przy starcie i obejście w postaci zatrzymania bootowania klawiszem Pause/Break przed BIOS-em [#5501825]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 5069766
    mic43
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam taki o to problem:
    Posiadam monitor LCD podłączony wyjściem cyfrowym do karty graficznej. Wszystko by było dobrze gdyby, nie to, że monitor do momentu wystartowania windowsa(ekran powitalny) nie załącza się - brak sygnału. Ta sama prawidłowość nie wsytępuje w przypadku stosowania wejścia D-SUB i kabla analogowego. To mój pierwszy monitor LCD więc może nie zrobiłem czegoś oczywistego?
    Pozdrawiam
  • #2 5069834
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Jaki monitor, jaka karta graficzna? Najprawdopodobniej kwestia ustawień monitora lub sterowników karty graficznej (to drugie mniej możliwe)
  • #3 5070587
    mic43
    Poziom 15  
    Monitor to Belinea 1980S2, karta graficzna RADEON 3850 Saphire.
  • #4 5070662
    spinnaker
    Poziom 32  
    Dziwna sprawa - monitor powinien od razu się odpalać, coś może być nie tak z monitorem, dobrze by było go sprawdzić np. u sąsiada
  • #5 5073642
    mic43
    Poziom 15  
    Sprawzde pozniej an innym kompie. Czyli narazie nikt sie nie domysla co to moze byc?
  • #7 5074898
    mic43
    Poziom 15  
    satgal napisał:
    Pewnie instalacja systemu była przeprowadzona na innym monitorze. Uruchomić komputer w trybie awaryjnym i ustawić grafikę na tryb podstawowy.

Co rozumiesz przez tryb podstawowy karty graficznej?
  • #8 5076984
    spinnaker
    Poziom 32  
    Zapewne rozdziałka 800x600 lub coś w tym stylu i odświeżanie minimalne
  • #9 5077394
    mic43
    Poziom 15  
    To chyba coś Ci się pomyliło. Pisałem, że monitor nie załącza się tylko do momentu pojawienia się ekranu windows. Jescze zanim windows zaczniesię ładowac...
    Pozdr
  • #10 5077456
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Może spróbuj w opcjach monitora wybrać ręcznie cyfrowe wejście , zamiast auto detect.
  • #11 5078829
    mic43
    Poziom 15  
    Bogdanor napisał:
    Może spróbuj w opcjach monitora wybrać ręcznie cyfrowe wejście , zamiast auto detect.

Próbowałem, nie zadziałało... Podłączyłem dzisiaj inny monitor LCD do karty graficznej. I zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Mianowicie ten inny monitor uruchamia się bez problemu. I jeśli komputer uruchomi się już na tym drugim monitorze LCD i zatrzymam kompa na wyborze systemu operacyjnego, następnie przełoże kabel cyfrowy do mojej Belinei, to ta zaczyna normalnie działać. Ale jeśli teraz zrestartuje system, to Belinea znowu nie wstaje - mówi, że nie ma sygnału. Ale co ciekawe, jeśli w tym momencie przerzuce kabel z powrtotem do drugiego monitora LCD, to ten też nie załącza się (oczywiście do momentu restartu...) - prawdę mówiąc ja już zgłupiałem.... Może ktoś wie co się dzieje?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 5080621
    tofurman2
    Poziom 14  
    Uszkodzony monitor... BIOS nie rozpoznaje monitrora na złączu i traktuje, że go tam nie ma. W tym momencie nie da już nic podmiana monitora bez restartu, bo BIOS nie jest tak mądry, by sprawdzać, czy nie zmieniono monitora. To samo jest w drugą stronę. Jeśli uruchomisz na innym monitorze, który BIOS "widzi" to po podmianie monitora system pracuje tak jakby nikt tego monitora nie zmieniał. Objawy, które opisujesz wskazują, że jest wada złącza (któryś pin ma tzw zimny lut). Jeśli monitor na gwaranji polecam serwis. Jeśli nie, możesz próbować rozkręcić i sprawdzić połączenia złącza, ale tak na oko będzie raczej trudno.
  • #13 5080633
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Czy kabel DVI jest tam uniwersalny czy cyfrowy tz. bez 4 pinów przy blaszce i jeżeli się już uruchomi w WIN to przy kablu uniwersalnym pewnie będzie działał jako analogowy czyli będzie reagował na te ustawienia w menu które są przeznaczone tylko dla wejścia analogowego. Gdy będzie wykorzystywał wejście cyfrowe to nie powinien reagować na różne regulacje np na auto-regulację.
  • #14 5080851
    mic43
    Poziom 15  
    tofurman2 napisał:
    ...Jeśli monitor na gwaranji polecam serwis. Jeśli nie, możesz próbować rozkręcić i sprawdzić połączenia złącza, ale tak na oko będzie raczej trudno.

Dzięki wielkie. Monitor był kupiony jakiś miesiąc temu ,a więc gwarancja oczywiście jest. Nie spodziewałem się tylko, że będę musiał z niej tak szybko korzystać:/ Ciekawe ile czasu im zejdzie:/ tofurman, myślisz że będą coś poprawiać w monitorze czy wymienią na inny egzemplarz?
  • #15 5081872
    tofurman2
    Poziom 14  
    Biorąc pod uwagę rodzaj uszkodzenia i trudność (a raczej łatwość) naprawy mogą poprawiać.
  • #16 5083930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5086784
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Jeżeli ma się np. ustawione 85Hz odświeżanie to monitor LCD w życiu nie odpali.
    Chyba że plemiona afrykańskie przeniosa się na Antarktydę :D
  • #19 5087178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5087216
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Przepraszam, zwracam honor. Przekręciłem jedna literę w pierwszej wypowiedzi kolegi mic43, zrozumiałem że do momentu ładowania jest wszystko ok.
  • #21 5087732
    mic43
    Poziom 15  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Będę musiał skontaktować się z serwisem MAXDATA żeby się tym zajęli. Mam nadzieję, że poprawa nie zajmie im długo, bo potrzebuje monitora do pracy...
    Pozdrawiam
  • #22 5501825
    mic43
    Poziom 15  
    Witam po dłuuugiej przerwie.
    Monitor jest w serwiscie MAXDATY. Pominę już fakt, że musiałem wysłać sprzęt kurierem do Wrocławia na własny koszt bo MAXDATa ogłosiła upadłość.
    Niestety, dostałem mejla z serwisu, że usterki przeze mnie opisanej nie stwierdzili i chcą odsyłać monitor spowrotem:

"Monitor testowano zarówno na złączu analogowym jak i cyfrowym. Opisanej przez Pana usterki nie stwierdzono.
    Przyczyną Pańskich problemów mogą być zbyt szybkie zminany rozdzielczości generowane przez Pańską kartę krafiki, co uniemożliwia zainicjowanie pracy monitora w czasie uruchamiania komputera.
    Proszę zaraz po usłyszeniu sygnału dżwiękowego z komputera użyć funkcji pause/break przed próbą wejścia do BIOSu płyty głównej.
    Jest to jednak problem natury informatycznej, za który nie jest objęty gwarancją."

Ja już naprawdę nie wiem o co może chodzić... Proszę o pomoc.
  • #23 5503092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 5503130
    mic43
    Poziom 15  
    Już spieszę z odpowiedzią.
    Więc w momencie gdy podłaczone są dwa monitory(jeden CRT działający prawidłowo, podłaczony do wejścia DSUB, i drugi "rzekomo" uszkodzony podłaczony do DVI) do momentu pojawienia się ekranu powitalnego Windowsa obraz widoczny jest tylko na monitorze CRT. LCD się nie załacza ( pomarańczowa dioda).
    Czy dobrze zrozumiałem pytania?
  • #25 5503763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 5503974
    mic43
    Poziom 15  
    MSI k9N SLI - ale nie wiem jaką to robi różnice bo karta graficzna jest niezależna.
  • #27 5506631
    mic43
    Poziom 15  
    I co nikt nie ma żadnego pomysłu...?
  • #28 5506846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 5507237
    mic43
    Poziom 15  
    Z tą niezależnością miałem na myśli, że jej działanie jest niezależne od modelu płyty głównej. Spróbuje zainstalować kartę w drugim slocie ( jak tylko monitor do mnie wróci), prawdę mowiąc nie pomyślałem o tym.
    Z tą szybkością zmian to jakieś dziwne. Inny monitor działał. Nigdy nie przypuszczałem, że pewne modele monitorów mogą być niekompatybilne z pewnymi kartami graficznymi - producent monitora ani k. graficznej nie podał takich informacji...

06 Wrz 2008 10:04 Re: Monitor LCD, brak sygnału na DVI

--------------------------------------------------------------------------------

Czekam na odbiór monitora w poniedziałek. Może ktoś coś jescze wymyśli do tego czasu? Pozdrawiam

Posty scaliłem. Proszę nie pisać postu pod postem. Do tego służy opcja zmień.
    [K!lleR].
  • #30 5866226
    yaqb_pl
    Poziom 10  
    mam podobny problem nieco bardziej skomplikowany

monitor lcd wcale nie lapie sygnalu po wlaczeniu.
    jest podpiety do laptopa, po wlaczeniu uruchamiam go ponownie i dopiero wtedy zaskakuje.

zeby bylo ciekawiej, laptop jest wpiety do stacji dokujacej, w stacji siedzi karta graficzna i do karty graficznej wpiety jest monitor. przez dvi.

monitor to samsung syncmaster
    karta GF6200 na stare zwykle PCI
    laptop dell d410

kabel mozna podpiac bezposrednio do karty albo do stacji dokujacej. tak czy siak dziala podobnie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy monitora LCD Belinea 1980S2 podłączonego do karty graficznej RADEON 3850 Sapphire przez złącze DVI, który nie wyświetla sygnału do momentu pojawienia się ekranu powitalnego Windows. Analogowe połączenie D-SUB działa poprawnie. Objawy sugerują możliwą wadę sprzętową monitora, np. uszkodzenie złącza DVI (zimny lut), co powoduje, że BIOS nie wykrywa monitora na cyfrowym wejściu. Próby ręcznego ustawienia wejścia cyfrowego w monitorze oraz testy z innym monitorem LCD wskazują na problem z kompatybilnością lub uszkodzeniem. Serwis MAXDATA, do którego monitor został wysłany na gwarancji, nie potwierdził usterki sprzętowej i zasugerował, że problem może wynikać z szybkich zmian rozdzielczości generowanych przez kartę graficzną, co uniemożliwia inicjację sygnału w czasie startu komputera. Dyskusja porusza także kwestie kompatybilności kabli DVI (cyfrowy vs. uniwersalny), ustawień rozdzielczości i odświeżania oraz wpływu płyty głównej MSI K9N SLI na działanie karty graficznej. Wskazano możliwość testów karty w innym slocie PCI-E oraz konieczność dalszej diagnostyki. Podobne problemy z sygnałem DVI zgłaszają inni użytkownicy z różnymi monitorami i kartami graficznymi, co sugeruje, że problem może mieć charakter sprzętowo-programowy lub dotyczyć kompatybilności sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA