logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD 19 cali - Samtron 94B - nie wyświetla biosu

j__a__r__o 22 Lut 2009 22:23 2867 7
REKLAMA
  • #1 6190263
    j__a__r__o
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam. Mam problem z monitorem Samtron 94B 19 cali. A mianowicie gdy włączę komputer to dioda w monitorze mruga lecz nic sie nie wyświetla. Monitor dopiero wyświetla gdy załaduje system tzn. ekranu powitalnego "windows" nie wyświetla dopiero po nim wszystko jest wyświetlane. Równiż jak chcę wejść w ustawienia biosu to nic mi nie wyświetla - tylko mi ta dioda zielona w monitorze mruga. Podłączyłem plazmę pod kompa i jest wszystko ok. Co może być przyczyną takiego działania monitora?
  • REKLAMA
  • #2 6190788
    Xweldog
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Witam
    Jeżeli nie nie karta video, to b.rzadka usterka. W monitrze padło multisynchro. Nie "rozróżnia" pewnych częstotliwości i na nich się nie załącza. Albo rozróżnia ale nie wykonuje stosownych przełączeń C przy tafie WN. Zacząłbym od sprawdzenia C i obwodów przełaczających a następnie za pamięć firmware, procek synchro.
  • REKLAMA
  • #3 6191150
    j__a__r__o
    Poziom 11  
    Xweldog napisał:
    Witam
    Jeżeli nie nie karta video, to b.rzadka usterka. W monitrze padło multisynchro. Nie "rozróżnia" pewnych częstotliwości i na nich się nie załącza. Albo rozróżnia ale nie wykonuje stosownych przełączeń C przy tafie WN. Zacząłbym od sprawdzenia C i obwodów przełaczających a następnie za pamięć firmware, procek synchro.

Czy da się naprawić tą usterkę i jaki ewentualny koszt naprawy?
  • REKLAMA
  • #4 6191310
    Xweldog
    Poziom 31  
    Dobre pytania. Po symbolu nie wiem, nie pamiętam czy to jest monitor CTR. Nie ma takich usterek, których nie da się naprawić. Nie wiem, czy chcesz sam czy dać do punktu napraw. Jeżeli sam a to będzie coś z przełącznikiem ( w CTR czasem jest na przekaźniku ) to sądzę, że w granicach 10zł.
  • #5 6192482
    j__a__r__o
    Poziom 11  
    Xweldog napisał:
    Dobre pytania. Po symbolu nie wiem, nie pamiętam czy to jest monitor CTR. Nie ma takich usterek, których nie da się naprawić. Nie wiem, czy chcesz sam czy dać do punktu napraw. Jeżeli sam a to będzie coś z przełącznikiem ( w CTR czasem jest na przekaźniku ) to sądzę, że w granicach 10zł.

Jest to monitor LCD.

W monitorze mam dwa gniazda RGB In i DVI In. Jak podłączyłem przez kabel RGB to wszystko mi wyświetla - bios jak i stronę startową.
    Czy może to być wina kabla DVI że nie wyświetla biosu?
  • REKLAMA
  • #6 6192741
    Xweldog
    Poziom 31  
    Z LCD nie mam zbyt dużo doświadczeń. Spróbuj z innym kablem lub swój na innym monitrze. Z jednej strony raczej nie kabel, gdyż jednak przez niego wyświetla jakąś tam rozdzielczość. Ale z drugiej, nie wyświetla najniższych. Najwięcej praktyki mam ze starymi CTR. Jak "wybrzydzał" na jakąś rozdzielczość przeważnie to C. Ale, 3razy miałem takie takie przypadki, że "przeszło" dopiero po zamianie firmware. Trzeba było skopiować z dobrego i odświerzyć szwankującego lub zaprogramować nowy. Niestety, tu Ci więcej nie mogę pomóc.
  • #7 6193535
    j__a__r__o
    Poziom 11  
    Xweldog napisał:
    Z LCD nie mam zbyt dużo doświadczeń. Spróbuj z innym kablem lub swój na innym monitrze. Z jednej strony raczej nie kabel, gdyż jednak przez niego wyświetla jakąś tam rozdzielczość. Ale z drugiej, nie wyświetla najniższych. Najwięcej praktyki mam ze starymi CTR. Jak "wybrzydzał" na jakąś rozdzielczość przeważnie to C. Ale, 3razy miałem takie takie przypadki, że "przeszło" dopiero po zamianie firmware. Trzeba było skopiować z dobrego i odświerzyć szwankującego lub zaprogramować nowy. Niestety, tu Ci więcej nie mogę pomóc.

Dzięki bardzo za fatygę. Pozdrawiam.

Udzielam #1 ostrzeżenia za brak reakcji na polecenie moderacyjne. Regulamin pkt.6. [dzimi[
  • #8 7089345
    j__a__r__o
    Poziom 11  
    j__a__r__o napisał:
    Xweldog napisał:

Dzięki bardzo za fatygę. Pozdrawiam.

Udzielam #1 ostrzeżenia za brak reakcji na polecenie moderacyjne. Regulamin pkt.6. [dzimi[

Problem załatwiony. Wystarczyło zmienić gniazdo w karcie graficznej tj. Monitor podłączyć w miejsce TV i na odwórt.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LCD Samtron 94B 19 cali nie wyświetla obrazu podczas uruchamiania komputera ani w BIOS-ie, natomiast obraz pojawia się po załadowaniu systemu Windows. Problem nie występuje przy podłączeniu innego monitora (plazmy). Przyczyną może być uszkodzenie multisynchro monitora, które nie rozpoznaje lub nie przełącza się na niektóre częstotliwości sygnału, co skutkuje brakiem obrazu na najniższych rozdzielczościach. W przypadku tego modelu LCD problem pojawia się przy użyciu kabla DVI, natomiast po podłączeniu kablem RGB obraz BIOS-u jest widoczny. Zalecane jest sprawdzenie kabla DVI lub jego wymiana, a także ewentualna wymiana lub aktualizacja firmware monitora. Koszt naprawy, jeśli dotyczy przełącznika lub prostych elementów, może być niski. Ostateczne rozwiązanie problemu uzyskano przez zmianę gniazda w karcie graficznej, czyli podłączenie monitora do innego wyjścia niż TV, co przywróciło wyświetlanie obrazu w BIOS-ie i podczas startu systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA