logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP3820 - Dym z głowicy czarnego tuszu, problemy z tuszami HP15 i 78

Kwazor 08 Kwi 2008 13:28 1632 7
REKLAMA
  • #1 5007074
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Czesć !
    Mam nietypowy problem z HP3820..
    Kupiłem ja bez tuszy. W srodku był HP 23 kolor ale brak czarnego.
    Kupilem 2 sztuki HP15 i 78 na poczatku po wsadzeniu jednego z nich od razu wykazało ze jest pusty 2 zrobił to samo. Po kilkukrotnej zmianie tuszy i czyszczeniu stykow ( wyłaczenie z pradu tez ) drukarka w koncu "łaskawie" łykneła jeden z tuszy.
    ( system z podmiana tuszy przy wyłaczonym pradzie działał i ten ktorego nie chiała przyjac rowniez chodził)

I nagle podczas drukowania bardzo mocno zwolniła zapaliła sie dioda od pustego tuszu i podnosze pokrywa a tu DYM !! głowica od czarnego tuszu sie zdymiła.... wsadzam 2 tusz. O dziwo go przyjeło ... drukuje fajnie nagle znowu komunikat o pustym tuszu i wyciek z głowicy... ale nie było zniszczenia głowicy.

Pomyslałem sobie drukarka pamieta ID tuszu to zrobie jej reset głowic.
    I co ciekawe reset nie udany ale zaklejenie lewych styków pomaga na tyle ze wyskakuje komunikat o problemie z czarnym tuszem ale drukarka drukuje..... Dioda od tuszu sie nie pali...

Ciekawe co ja boli..... z kolorowym tuszem 78 nie ma problemów...
  • REKLAMA
  • #2 5007093
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    zdechnięta karetka i tyle
  • REKLAMA
  • #3 5007142
    Kwazor
    Poziom 33  
    Z zaklejonymi lewymi gornymi stykami podczas druku wywaliła Pojemnik uszkodzony,,, zdjełem tasme i zarzygała mi poł drukarki w srodku,.....

Prawie by znowu ujarała głowice....

Karetka czy tasma łącząca ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5007178
    gabrycha
    Poziom 19  
    karetka - taśma to tylko BIERNY kabel i tuszem nie steruje
  • #5 5010539
    Kwazor
    Poziom 33  
    Dzis rano uruchomiłem ja.Wczoraj zakleiłem 4 lewe gorne styki by drukowała.

Po 30 sekundach zapaliła sie kontrolka od tuszu komputer zgłosił bład ze nieodopowedni pojemnik z tuszem czarnym.
    Odkleiłem tasme wsadziłem do drukarki kontrolka zgasła i drukuje normalnie.... tusz tez rozpoznaje...

Jestes pewien ze to na pewno karetka a nie np płyta głowna ?
  • REKLAMA
  • #6 5010710
    gabrycha
    Poziom 19  
    pewności to nie mam - bo niby skąd
    ale to przecie oczywiste mi sie wydaje że te dwa procki co w karecie siedzą sterują stykami głowic, po jednym na głowicę. poza tym po jaką cholerę na karetce siedzi moduł zasilacza - dopasowania zasilania.
    Po taśmie idzie:
    A kilka nitek zasilających "+" i "-" żeby zasilanie podać
    B szeregowa linia transmisyjna binarna obrazu wydruku
    C dane z encodera - tasiemki - silnik karetki sterowany jest z płyty
    D w modelach z auto Kalibracją - taśma jest szersza - odczyt z kalibratora

Z tego wnioskuję że za wysterowanie samej głowicy i jej przesterowanie odpowiadają procki z karetki wraz z układami dopasowania prądu i napięcia
    END.
  • #7 5068524
    Kwazor
    Poziom 33  
    Gabryska pytanie dotyczace karetki...

Czy karetki z innych serii HP-ków ( 920C itp ) ktore obsługuja 78 i15 moza przełozyc do tej drukarki ??

Raczej sadze ze jest to dokładnie identyczna kareta jak w inncych ( unifikacja )

Co ty otym sadzisz ?
  • #8 5068538
    gabrycha
    Poziom 19  
    Nie - są różne na 100%
    seria 900 miała inną średnicę prowadnicy "pręta"
    oraz posiadała AUTO KALIBRACJĘ
    może udać się że któryś z modeli jest taki sam ale większość na 100% nie.
    No i jeszcze jedno dużo z serii 900 drukuje tuszem 45/15. a niektóre tylko 15.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP3820, która po zakupie bez tuszy miała włożony tylko tusz kolorowy HP23, brakowało czarnego. Próby użycia tuszy HP15 i HP78 kończyły się komunikatem o pustym pojemniku, mimo kilkukrotnej wymiany i czyszczenia styków. Po pewnym czasie podczas drukowania pojawił się dym z głowicy czarnego tuszu, a drukarka sygnalizowała pusty tusz i wyciek. Próba resetu głowic nie powiodła się, ale zaklejenie lewych styków pozwoliło na częściowe działanie z komunikatem o problemie z tuszem. W dyskusji wskazano, że problem może leżeć w karetce (zespole głowicy i elektroniki sterującej), a nie w taśmie łączącej, która jest biernym kablem. Karetka zawiera procesory sterujące stykami głowic oraz moduł zasilacza. Próba użycia karetki z innych modeli HP (np. 920C) nie jest zalecana ze względu na różnice konstrukcyjne, takie jak średnica prowadnicy i obecność autokalibracji w serii 900. Wskazano, że karetka jest kluczowym elementem odpowiedzialnym za sterowanie głowicą i jej zasilanie, a uszkodzenie karetki może powodować opisane problemy z rozpoznawaniem tuszu i uszkodzeniem głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA