logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zamiennika mikrofonu do Motoroli GM-1200 - piny i PTT

pcztky 09 Kwi 2008 08:16 3592 9
REKLAMA
  • #1 5010112
    pcztky
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Znalazłem rozpiskę gniazda, itp, jednak nie jestem pewien, czy wystarczy po prostu na pin 5 podać sygnał audio i załączyć PTT na pinie 6 (zewrzeć do masy czy inaczej?)?
  • REKLAMA
  • #2 5010342
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    Niestety mikrofony motoroli posiadają specjalne wzmacniacze by wyeliminować zakłucenia od kabla, dlatego te kable nie muszą być nawet ekranowane.
    Popatrz na schematy mikrofonów:
  • #3 5010450
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Można zastosować wzmacniaczyk z allegro - ten malutki na 2 tranzystorach - pasuje i działa - sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #4 5010452
    pcztky
    Poziom 11  
    A jak użyję normalny kabel ekranowany? To mogę podłączyć bezpośrednio? Jak załączać PTT?
  • REKLAMA
  • #6 5010966
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    pcztky napisał:
    Znalazłem rozpiskę gniazda, itp, jednak nie jestem pewien, czy wystarczy po prostu na pin 5 podać sygnał audio i załączyć PTT na pinie 6 (zewrzeć do masy czy inaczej?)?

Czytając Twoje posty i myślę , że problem "zrobienia" sobie mikrofonu do GM-1200 , poprostu Cię przerasta.

Czy nie proście kupić oryginalny mikrofon ? :D

Pozdrawiam.
  • #7 5011001
    pcztky
    Poziom 11  
    Na jakiej podstawie tak sądzisz? Ja natomiast widzę po odpowiedziach, że nie bardzo wiecie. Pytanie jest proste. Jak załączać PTT i gdzie podać sygnał audio. Nie uzyskałem odpowiedzi na to pytanie. A z cichością i zakłóceniami to sobie poradzę. To chyba normalne, że wolę zapytać, niż próbować empirycznie i spalić radio?
  • #8 5011503
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Odrobina wysiłku: www.batlabs.com

• REKLAMA
  • #9 5011521
    pcztky
    Poziom 11  
    Cytat:
    Znalazłem rozpiskę gniazda, itp

Dobra, będę sam kombinował.
  • #10 5011617
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Lewy dolny róg obrazka przedstawia właśnie RJ45 mikrofonu.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie zamiennika mikrofonu do Motoroli GM-1200 wymaga uwzględnienia specyfiki oryginalnych mikrofonów tej marki, które posiadają wbudowane wzmacniacze eliminujące zakłócenia przewodu, co pozwala na stosowanie nieekranowanych kabli. Proste podanie sygnału audio na pin 5 i załączanie PTT na pinie 6 (poprzez zwieranie do masy) nie jest wystarczające, gdyż bez odpowiedniego wzmacniacza modulacja będzie bardzo cicha i nieskuteczna. Zalecane jest użycie dedykowanego wzmacniacza mikrofonowego, np. małego układu na dwóch tranzystorach dostępnego na aukcjach internetowych. Podłączenie mikrofonu z normalnym kablem ekranowanym bez wzmacniacza nie zapewni odpowiedniej jakości sygnału. Schematy mikrofonów Motoroli GM-1200 i podobnych modeli (np. HMN3000, GM300) dostępne są na stronach takich jak cqham.ru oraz batlabs.com, gdzie można znaleźć również schematy gniazda RJ45 mikrofonu. Załączanie PTT realizuje się poprzez zwieranie odpowiedniego pinu do masy. Próby samodzielnego wykonania mikrofonu wymagają uwzględnienia tych aspektów, aby uniknąć uszkodzenia radia i zapewnić poprawną modulację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA