logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbootować DOS z CD i uzyskać dostęp do plików na Pendrive?

piekarcio 09 Kwi 2008 17:53 9864 7
REKLAMA
  • #1 5011812
    piekarcio
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Potrzebują zbootować komputer z płyty CD i odpalić pliki z Pendrive.

Mam obraz płyty z MS-DOS, i próbowałem dołączyć do tego "USBASPI.SYS" - ("Panasonic v2.06 ASPI Manager for USB mass storage"), razem z "di1000dd.sys" "Motto Hairu USB Driver".

Config.sys:
    dos=high,umb
    DEVICE=HIMEM.SYS /testmem:off
    FILES=30
    BUFFERS=20
    DEVICE=cd1.SYS /D:banana
    DEVICEhigh=USBASPI.SYS /P=FF60
    devicehigh=DI1000DD.SYS
    LASTDRIVE=Z

Autoexec:
    @Echo. off
    MSCDEX.EXE /D:banana /L:R

I nie działa:( Będę wdzięczny za wskazówki:)
  • REKLAMA
  • #2 5011835
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Jak widzi twój pendrive bios to nie potrzeba sterów :)
  • REKLAMA
  • #3 5011914
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Masz w biosie - USB letency support ? Jeżeli tak to włącz.
  • REKLAMA
  • #4 5011915
    piekarcio
    Poziom 11  
    11111olo napisał:
    Jak widzi twój pendrive bios to nie potrzeba sterów :)

Wtedy CD też jest niepotrzebne, bo można się bootować z pendrive. Niestety tak nie jest i stąd szukam pomocy.
  • REKLAMA
  • #6 5011947
    piekarcio
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Masz w biosie - USB letency support ? Jeżeli tak to włącz.

Włączyłem, nic nie dało:(

Zastanawiam się, czy nie trzeba by przypisać jakoś litery dysku do tego USB...

Dodam jeszcze, że Hiren's BootCD sobie z tym radzi, na sterownikach tego samego producenta.
  • #7 5012122
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6573
    Zobacz więc jak to wygląda na płycie Hiren'a... pamiętaj, że jeśli robisz bootowalną płytę CD w trybie emulacji dyskietki, to sterowniki muszą się znaleźć w obrazie tej dyskietki a nie w sekcji danych CD-DATA.
  • #8 5013086
    piekarcio
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    Zobacz więc jak to wygląda na płycie Hiren'a... pamiętaj, że jeśli robisz bootowalną płytę CD w trybie emulacji dyskietki, to sterowniki muszą się znaleźć w obrazie tej dyskietki a nie w sekcji danych CD-DATA.

Właśnie o tym zapomniałem i tu problem, bo MagicISO na butowalnej płycie nie widzi katalogu boot.images i jak dodam mój plik .ima, to mam na płycie dwa pliki floppy_1.44.00.ima. Nie widzę w MagicISO opcji pokaż ukryte:(

Udało się zrobić płytę, dzięki za wskazówki z obrazem bootowalnej dyskietki.

Trzeba wyodrębnić floppy_1.44.00.ima, natępnie edytować go w MagicISO, jako osobny obraz. Później dodać go do bootowalnej płyty.
    Wpierw Clear boot information, a następnie Load Boot Image.

Pendrive (FAT16) się instaluje, ale nie da się na niego wejść, dałem sobie spokój z tym. Najprawdopodobniej potrzebowałbym Usbaspi.sys Panasonica 2.20, ale niestety nie mogę znaleźć. 2.06, ani 2.24 dają opisany efekt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu bootowania systemu MS-DOS z płyty CD oraz uzyskania dostępu do plików na pendrive za pomocą sterowników USBASPI.SYS (Panasonic v2.06) i DI1000DD.SYS (Motto Hairu USB Driver). Użytkownik próbuje skonfigurować pliki CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT, jednak dostęp do pendrive nie działa. Poruszono kwestie ustawień BIOS, w tym włączenia opcji USB Legacy Support, która nie przyniosła efektu. Zwrócono uwagę, że jeśli BIOS rozpoznaje pendrive, sterowniki USB mogą być zbędne. Wskazano, że przy tworzeniu bootowalnej płyty CD w trybie emulacji dyskietki, sterowniki muszą być zawarte w obrazie dyskietki, a nie w sekcji danych CD. Użytkownik potwierdził, że Hiren's BootCD radzi sobie z tym problemem, co sugeruje analizę jego obrazu. Problemy z narzędziem MagicISO i dodawaniem obrazu bootowalnej dyskietki zostały rozwiązane przez wyodrębnienie i edycję obrazu .IMA, a następnie poprawne dołączenie go do płyty. Mimo instalacji pendrive w FAT16, dostęp do niego nie jest możliwy, prawdopodobnie z powodu braku odpowiedniej wersji sterownika USBASPI.SYS (2.20), której nie udało się znaleźć; wersje 2.06 i 2.24 nie działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA