logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charczenie i niewyraźny dźwięk w Unitra Zodiak DSS 402 - potencjometry?

Michaś 14 Sty 2004 18:15 4589 16
REKLAMA
  • #1 475298
    Michaś
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam Unitra Zodiak DSS 402 i mam taki problem że charczy mi i jest taki niewyraźny dźwięk w głośnikach jak go włacze i puszcze jakąś muze. Tak jakby nie słychać wszystkich tonów.
    Nie wiem czy to nie wina potencjometrów, wole sie spytać nim go rozkręce i zaczne sie bawić. Możecie mi jakoś pomóc ??
  • REKLAMA
  • #2 475531
    Michaś
    Poziom 11  
    A wogóle w innym sprzęcie jak coś takiego sie dzieje to co można zrobić ??
  • REKLAMA
  • #3 475556
    Rubik
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam
    Ja bym jednak na Twoim miejscu zajżał do środka i sprawdził bezpieczniki. Pozdrawiam RUBIK
  • #4 475901
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Mozliwe ze to bezpiecznik...tam sa 4 bezpieczniki, po 2 na kanal od dodatniego i ujemnego zasilania. Niewykluczone, ze zodiak zgubil jedno zasilanie i efektem bedzie charczenie. Proponuje tez sprawdzic tranzystory sterujace, moze sa juz na wykonczeniu...to w koncu wiekowy sprzet.
  • #5 479504
    Michaś
    Poziom 11  
    sprawdziłem te bespieczniki 4 od ujemnego i dodatniego zasilania, są wporządku, może to te tranzystory , tylko nie orientuje sie które to są czy BC149 C czy BC157 A . Jak ktoś coś wie to niech napisze. Z góry dzięki
  • #6 479527
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6160
    Aby zacząć naprawę to najpierw trzeba poznać schemat urządzenia /chyba, że ma się dużą praktykę w naprawach/ a tam jest opisane,który element jest który. Schematu można poszukać na elektrodzie a dopiero potem można się wziąć za naprawę.
    A sprzęt chociaż dla kogoś młodego może wydawać się wiekowy, po wymianie głowicy UKF - na zakres 88-108 MHz, gra lepiej niż niejeden nowy i ma z odpowiednimi kolumnami znakomitą akustykę.
  • #7 479561
    rcyganek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Cześć.Najpewniej uszkodzone są elektrolity w końcówkach mocy.
  • REKLAMA
  • #8 479865
    Majger
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    rcyganek napisał:
    Cześć.Najpewniej uszkodzone są elektrolity w końcówkach mocy.
    Prędzej w zasilaczu.Sprawdzałeś chociaż napięcie zasilania końcówek mocy,przedwzmacniacza? :roll: Słuchasz muzy z zewnętrznego grajka?może podłączyłeś się pod wejście gramofonowe :lol:
  • #9 479876
    rcyganek
    Poziom 15  
    Co do zasilacza miałbym pewne...
    W Zodiaku jest 2x4700/40 i dobrze filtruje.
    Jeśli zasilanie to przedwzmacniacza , chyba że potencjometry są ściszone,to wtedy końcówa-napewno.
  • #10 479885
    Majger
    Poziom 19  
    Nie rozumię kolegi,co znaczy że 2x4700/40 i dobrze filtruje?Dla mnie stare polskie musicboxy są naprawdę The Best ale nie mów,że jeśli kondzior miał takie parametry dajmy na to 20 lat temu to teraz będzie równie dobrze filtrował(pojemność) Sorki za uniesienie(sentyment do PRL :lol: )
  • #11 479891
    rcyganek
    Poziom 15  
    Wiem ,że wiek 20 lat to jest coś. Z własnej praktyki (14 lat) , wiem doświadczalnie co sie najczęściej wali.A w temacie zodiaka , często podobne obiawy dają BD 135-6 i BDP 285-6 .Brak jest informacji , czy były spalone bezpieczniki ( jeśli tak , jest pewne że padły tranzystory). Podobne schematy aida , tosca ,PW 9010 a nawet AT9100. Pozdrawiam.
  • #12 479895
    Majger
    Poziom 19  
    No właśnie za mało danych! (nie chwalę się ale ja parę lat więcej) Michaś! puść chociaż parę bitów danych.Czytaj posty! :sm38: :shii: Pozdrawiam również.
  • REKLAMA
  • #13 479899
    rcyganek
    Poziom 15  
    Musimy poczekać na więcej danych.
  • #14 480194
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Tu nie ma na co czekac...jesli charczy to najprawdopodobniej:
    -brakuje gdzies zasilania w koncu mocy
    -uszkodzony uklad ograniczenia pradowego, ktory zaczyna dzialac juz przy niewielkich sygnalach obcinajac je, objaw - charczenie
    -sprzet wiekowy i elementy najzwyczajniej w swiecie mogly sie rozleciec ze starosci...posprawdzaj rezystory, bo czesto sa peknie i tego nie widac na oko...
    -czasem gdy tranzystory sa na wykonczeniu to tez to objawia sie charczeniem, zacznij od wzm. roznicowego, przejdz do sterujacych BD13..., a na koncu do tranzystorow mocy

Jeszcze na samym poczatku powinienes sprawdzic napiecie stale na wyjsciu. Co do elektrolitow to bym sie tak bardzo nimi nie przejmowal, nie ma ich tam wiele i zazwyczaj tylko traca pojemnosc, a nie zwieraja elektrody. Sprawdz moze tylko C403\404, bo gdyby uszkodzony byl pozostaly C409/410 to nie podlaczylbys glosnika nawet. Napisz jeszcze czy taki sam objaw jest w obu kanalach, moze to przedwzmacniacz? Przepraszam, ze az tak sie rozpisalem...hehe Pozdrawiam!
  • #15 481122
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Miałem z Zodiakiem 402 dokładnie taki sam problem, okazało się że wysiadł tranzystor sterujący końcowym. Tu zaczął się ból bo wg fabrycznych danych moja wersja ( na 2N ) miała dobierane tranzystory sterujące i końcowe. Nie miałem możliwosci sparowania tranzystorów więc zdecydowałem się na wstawienie wzmacniaczy na TDA 1514a. Wszystko jest piękne tylko trzeba było wymienić prostownik na większy i założyć baterię kondensatorów ok 22 000uF bo inaczej przy małym poziomie sygnału był słyszlny przydzwięk. Można też spróbować wykonać ( przerobić ) końcówkę na BDX - była taka wersja Zodiaka - można z grubsza ominąć problem parowania tranzystorów.
  • #16 1337650
    Magirus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.

Cytat:
    ...charczy mi i jest taki niewyraźny dźwięk w głośnikach...

W moim przypadku za taki efekt odpowiedzialna była zaśniedziała wtyczka (są dwie) łącząca przedwzmacniacz z końcówką mocy.

Pozdrawiam.
  • #17 1338602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Unitra Zodiak DSS 402 pojawia się problem charczenia i niewyraźnego dźwięku w głośnikach, co może wynikać z uszkodzeń elementów elektronicznych. Najczęściej wskazywane przyczyny to uszkodzone tranzystory sterujące i końcowe, zwłaszcza modele BD135-6 i BDP285-6, a także ewentualne problemy z zasilaniem końcówek mocy lub przedwzmacniacza. Sprawdzenie bezpieczników jest podstawowym krokiem, jednak w przypadku ich poprawności należy zweryfikować napięcia zasilania oraz stan elektrolitów, szczególnie kondensatorów C403/404. Uszkodzenia mogą też dotyczyć układu ograniczenia prądowego lub pękniętych rezystorów. Wymiana tranzystorów na nowocześniejsze wzmacniacze TDA1514a lub przeróbka końcówki mocy na wersję BDX może rozwiązać problem, zwłaszcza gdy oryginalne tranzystory są trudne do sparowania. Czasem przyczyną jest również zaśniedziała wtyczka łącząca przedwzmacniacz z końcówką mocy. Kondensatory elektrolityczne, mimo wieku, często zachowują pojemność, choć mogą się nieznacznie różnić od nominalnej. Zaleca się poszukiwanie schematu urządzenia dla dokładnej identyfikacji elementów i prawidłowej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA