logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić czujki na 2 strefy w Satel CA-10 z 2 manipulatorami?

sqnhead 09 Kwi 2008 21:15 7995 21
REKLAMA
  • #1 5012746
    sqnhead
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Witam.

Wieki o nic tu nie pytałem ale przyszedł ten dzień :-)

Mam alarm i osiem czujek, 2 manipulatory i maja byc dwie strefy.

Odpaliłem alarm i te czujki na jednej strefie.

Chce podzielić 5 czujek na strefe pierwsza i 3 czujki na drugą.

Noo i jeszcze aby dwa manipulatory działały.

Ktoś może mi pomóc?? Oczywiście intrukcje przejrzałem ale niestety jest dlamnie akurat to niejasne jak to zrobić. Inne rzeczy ustawiłem ale tu jestem zielony.

Z góry dzięki za cynk.
  • REKLAMA
  • #2 5013131
    pawel.o
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.
    Od strony sprzętowej :
    -manipulator 1 strefy do DATA , CLK1 , +KPD , COM
    -manipulator 2 strefy do DATA , CLK2 , +KPD , COM
    -czujki najlepiej w 2EOL/NC kazda na osobne wejscie Zn
    i zostaje zabawa w oprogramowanie.
    od strony programowej :
    -jakie masz manipulatory ? (LCD czy LED)
    -programujesz przez kabel RS programem dload10 czy manualnie na manipulatorze?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5013177
    sqnhead
    Poziom 21  
    Manipulatory i czujki mam tak jak mowisz podlaczone,

Manipulatory mam LED i w jednym i drugi zmienilem zworki aby nadac kanały
  • #4 5013336
    pawel.o
    Poziom 12  
    Po zmianie adresów manipulatorów musisz je w programować w centrale -
    w trybie serwisowym 124#
    Co do czujek to musisz je przypisac do strefy do której mają nalezec - 8#
    (dokładnie jest to opisane na str. 18 instrukcji programowania)

wspólne funkcje typu sygnal zew , wew, powiadomienie może działac jako wspólne dla obu stref.

pozdrawiam
    pawel.o
  • REKLAMA
  • #5 5013347
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    To teraz pozostaje arkusz programowania w rączke i klepać , ale z ledów to kiepsko idzie.
    Podłącz kompa, wtedy pójdzie intuicyjnie bez żadnych problemów.

Dodano po 3 [minuty]:

Lista ustawień strony od 18 do 21
  • REKLAMA
  • #6 5013406
    sqnhead
    Poziom 21  
    Noo własnie kurde z ta instrukcja cos mi nie idzie kurde, mieszam sie, juz trenowałem 8# i nic z tego nie wyszlo, odpoczne i jutro pocwicze.
  • #7 5013429
    pawel.o
    Poziom 12  
    Jak sobie nie poradzisz to pisz .... ostatecznie zostaje kupno kabelka za pare złotych , złacze szeregowe w kompie i program dload.

pozdrawiam
    pawel.o
  • #8 5014003
    sqnhead
    Poziom 21  
    Wiecie co to ja chyba sobie ten kabelek zorganizuje i już, przynajmniej nie bede ćwiczył jak potłuczony hehe.

Ale i tak dziś jeszcze sprobuje z manipulatora to cyknąć :-)

Pozdro i będe informował
  • #9 5014443
    Silverek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Sciągnij sobie ze strony Satela "listę ustawień" pozaznaczaj sobie w niej wszystkie opcje i paamety i bez problemu zaprogramujesz centalkę z LEDa.
    pzdr
  • #10 5014862
    sqnhead
    Poziom 21  
    Jutro odbieram kabel, zerkalem juz na ten program dload i wyglada przejrzyscie.

Kabel 44zł i problem z głowy
  • #11 5015908
    Speed76
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    44 zł za kabel toć to kradzież w biały dzień.
    Łączny koszt zrobienia go sobie samemu to 15 zł.
    Widzę że dystrybutorzy nieźle sobie u Ciebie kroją
    Ja też jestem z Gdańska jak chcesz to podam ci link do strony firmy która sprzedaje te kabelki za 22zł. Ale pisz na priva.
    Jak masz Ledy to faktycznie z kompem będzie ci wygodniej.

Pozdrawiam i życzę udanego programowania.
  • #12 5021837
    sqnhead
    Poziom 21  
    Siemanko.

44 zł to jest dobra cena bo szkoda mojego czasu nad siedzeniem i robieniem tego kabla. Wygodny jestem :-)

Niestety nie udało mi się nic zrobić :-(
    Komputer nie widział centrali, ytrenowaliśmy z kolegą na dwóch laptopach i cholernej przejściówce usb rs232.

Hmm może warto sprobować podciągnąc klasycznego PC z RS232??? CO myślicie???

Czy Windows XP sie nadaje do takich zabiegów??? Noo VISTA napewno nie, ale jak to wyglada z XP??

Teraz pytanie z innej beczki. Ile może kosztować konfguracja takiego alarmu przez profesjonaliste???

AAA i jeszcze jedna rzecz, dygnalizator zewnetrzny ciagle miga :-) Czy alalrm jest zazbrojony czy nie to ta cholera miga :-) CO wy na to???

Pozdrówka
  • #13 5022118
    pawel.o
    Poziom 12  
    witam.
    Dla formalnosci .
    w dload - komunikacja - konfiguracja - ustawiasz odpowiedni port dalej .
    podpinasz centrale z manipulatorem pod kompa komunikacja - podłacz lokalnie z .. - ca10 i postepujesz dalej wg wskazówek.

drugi sposób wchodzisz do trybu serwisowego wstukasz 112# i powinno byc połaczenie zestawione.

Najlepiej przywróc ustawienia fabryczne bo moze cos namotałes.

jak zaistalowałes poprawnie coma na usb to powinno chodzic.
    Jaki masz sygnalizator ? jak SPLZ1011 to miga po podaniu zasilania jak inny to byc moze ktores z wyjsc do ktorego masz podpiety sygn. optyczną jest aktywne.

pozdro
    pawel.o
    acmsystem
  • #14 5022138
    sqnhead
    Poziom 21  
    Według mnie i mojego kumpla, com jest ustawiony dobrze, jednak ani poprzez 112 nie chce działać ani według tych wskazówek :-(

Z tąd własnie kurde chyba podciągne starego PC z RS na pokładzie i potrenuje znów, być może ta przejściówka to jakaś tragedia.
  • #15 5022177
    pawel.o
    Poziom 12  
    Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie porty obsługiwane są tylko z konta administratora w xp.Jedno jest pewne musisz miec 100% pewnosci ze działa ci com wtedy można dalej działac.

pozdro
  • #16 5022184
    sqnhead
    Poziom 21  
    Własnie a pewności niemam żadnej w tym XP i z tą przejsciówka.

Dlatego podciagne PC
  • #17 5025071
    sqnhead
    Poziom 21  
    A Panowie ile może kosztowac konfiguracja takie alalrmu???

Moderowany przez norbert.s.:

Ostrzeżenie-pisanie postu pod postem.

• #18 5025304
    pawel.o
    Poziom 12  
    witam
    To zależy od stopnia i trudnosci montażu .Jezeli masz wszystko sprzętowo poprawnie zainstalowane, podłączone i zostaje oprogramowanie centrali to ok 300 zł + ew. koszty dojazdu (bynajmniej w moim regionie tj. kuj-pom).

pozdrawiam
    pawel.o
    acmsystem
  • #19 5029444
    Silverek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    CA10 ma możliwość połączenia z Dload bez manipulatora(bez haseł komunikacji i FS112), Dload popowadzi Cię "za rączkę". Co do przejściówek USB/RS to przebadałem kilka i najlepiej chodzą te na Prolific2302, pod warunkiem że masz w miarę świeże sterowniki. Istotne jest żebyś załadował do kompa sterowniki przed podłączeniem kabla. Za kabel pzepłaciłeś, ale pewnie i tak klient za to zapłaci ;). Programowanie CA10 z reguły wyceniam na 200-300 PLN, w zależności od stopnia zaawansowania.
    pzdr
  • #20 5034198
    MrArt
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    aby dload poszedl musi byc stosowna funkcja uruchomiona z manipulatora w centrali. dwa nie ma wiekszych problemow z komunikcja na przejsciowkach. Konfigurowanie z kompa to juz jest bajka. pozdrawiam
  • #21 5036243
    sqnhead
    Poziom 21  
    Niestety dwa rózne kompy i dwie rózne osoby, kilka róznych pomysłów ale niestety alcja z przejsciówka nie działa.

Czy przez FS112 czy przez dload ze za raczke prowadzi nie chce dzialc i koniec. Wkurza mnie to a teraz niemam czasu aby dalej dłubac. Alarm ustawiłem, ale niestety mam problem aby z reki ustawic strefy i drugi manipulator nie działa. Dlaego chce dload.
  • #22 5036326
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału ośmiu czujek alarmowych na dwie strefy w centrali Satel CA-10 z dwoma manipulatorami LED. Wskazano konieczność przypisania manipulatorów do odpowiednich kanałów (CLK1, CLK2) oraz podłączenia czujek do osobnych wejść z wykorzystaniem konfiguracji 2EOL/NC. Programowanie stref i manipulatorów odbywa się w trybie serwisowym centrali (kod 124#) oraz przez funkcję przypisywania stref (kod 8#), co jest opisane w instrukcji na stronach 18-21. Zalecane jest użycie programu Dload10 i kabla RS232 do wygodnej konfiguracji, gdyż programowanie z manipulatorów LED jest mniej intuicyjne. Użytkownik miał problemy z komunikacją przez przejściówkę USB-RS232 i rozważa użycie klasycznego PC z portem RS232 oraz systemem Windows XP, który wymaga konta administratora i poprawnej instalacji sterowników. Koszt profesjonalnej konfiguracji alarmu waha się około 200-300 zł plus ewentualne koszty dojazdu. Sygnalizator zewnętrzny SPLZ1011 miga po podaniu zasilania, co jest normalne. Podkreślono, że do poprawnej pracy Dload konieczne jest włączenie odpowiedniej funkcji w centrali oraz stosowanie kompatybilnych przejściówek USB-RS (np. na chipie Prolific2302). Ostatecznie autor planuje zakup kabla i dalsze próby konfiguracji z komputerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA