logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Explorer.exe restartuje się przy przełączaniu użytkowników Windows 10

wojdas7 10 Kwi 2008 10:46 1205 6
REKLAMA
  • #1 5014164
    wojdas7
    Poziom 10  
    nie wiem co sie stało robiłem tak wcześniej i dobrze chodziło, teraz jak jestem w swoim koncie(administrator) i przełączam użytkownika i zaloguje sie w innym koncie to nie chce sie żadny tam program wyłączyć. Zauważyłem przy otworzeniu menedżera zadań alt+ctrl+del że wyłącza sie i odnowa uruchamia sie proces explorer.exe. jak uruchamiam jakich program tam to pokazuje sie tapeta cała bez ikonek i paska zadań na kilka sek i później znów jest wszystko dobrze i tak sie robi za każdym razem kiedy włączę jakiś program. A również dzieje sie tak na innych kontach kiedy jeden użytkownik jest zalogowany.
    pomocy +++
    i nie potrzebuje rad typu "zrób format bo tyle to ja wiem" lub przeskanuj dyski antywirusem bo to też zrobiłem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5014293
    wojdas7
    Poziom 10  
    tu jest log hijacthis
    Załączniki:
    • hijackthis.txt.rar (2.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 5014399
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Wymagane logi to nie tylko sam hijackthis! Daj jeszcze log z combofix.

W hjt usun:
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://google.daemonsearch.com/intl/
    R3 - Default URLSearchHook is missing
    O2 - BHO: (no name) - {716EC3FA-27EF-4991-8131-865C6DB2E3D1} - C:\WINDOWS\system32\mlJDVlMc.dll
    O2 - BHO: (no name) - {8E1BFC0E-8AD2-424D-AC8A-06038481516E} - C:\WINDOWS\system32\qoMcyVMg.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [nie wiem ] C:\Windows\system32\nie wiem .exe
    O4 - HKLM\..\Run: [LSA Shellu] C:\Documents and Settings\wielec\lsass.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [64e40b18] rundll32.exe "C:\DOCUME~1\Julia\USTAWI~1\Temp\olccfcum.dll",b
    O4 - HKLM\..\Run: [BM67d73884] Rundll32.exe "C:\DOCUME~1\Julia\USTAWI~1\Temp\fuiictmu.dll",s
    O20 - Winlogon Notify: qoMcyVMg - C:\WINDOWS\SYSTEM32\qoMcyVMg.dll
  • REKLAMA
  • #5 5014899
    wojdas7
    Poziom 10  
    sorki mam juz log z combofix
    Załączniki:
    • log.rar (4.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 5014959
    wojdas7
    Poziom 10  
    jak uruchomiłem combofix to widzę duże poprawy w szybkości systemu i już normalnie chodzi przełączanie użytkownika
    dzieki
    a tak już po za tematem można jakoś zrobić żeby moja nazwa konta przy logowaniu była na początku i nie chciałbym zmieniać nazwy w swoim koncie ??
  • #7 5015084
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Nie pisz post pod postem, uzywaj ZMIEN.

Nic dziwnego, ze jest poprawa skoro miales (i dalej jeszcze masz) zarobaczony caly system.

Utworz na pulpicie plik CFScript.txt i wklej do niego:

File::
    C:\WINDOWS\system32\yrpkgkrg.dll
    C:\WINDOWS\system32\wqfwhpwj.dll
    C:\WINDOWS\system32\xklmmtky.dll
    C:\WINDOWS\system32\oylqsltq.dll
    C:\WINDOWS\system32\atmtd.dll._
    C:\WINDOWS\system32\atmtd.dll
    C:\Documents and Settings\wielec\lsass.exe
    C:\Documents and Settings\wielec\services.exe

Folder::
    C:\WINDOWS\d2llbGVj
    C:\Program Files\AdVantage
    C:\WINDOWS\system32\va2
    C:\WINDOWS\system32\cm7
    C:\WINDOWS\system32\bharebio18

Registry::
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
    "GaduGadu"=-
    "nie wiem "=-

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows nt\currentversion\winlogon\notify\qoMcyVMg]
    [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{cdfb3be9-0155-11dd-99ce-000e50f2d070}]
    [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{cdfb3bf8-0155-11dd-99ce-000e50f2d070}]

Zapisz go i przeciagnij na ikone comboifx, po wykonaniu daj nowy log.
    Zrob tez skan przy pomocy kaspersky online.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows 10, gdzie proces explorer.exe restartuje się przy przełączaniu użytkowników, co powoduje chwilowy brak ikon i paska zadań oraz uniemożliwia zamknięcie programów na innych kontach podczas aktywnego jednego użytkownika. Przyczyną były infekcje malware, co potwierdziły logi z narzędzi hijackthis i combofix. Po uruchomieniu combofix zauważono znaczną poprawę wydajności i stabilności systemu. Zalecane było usunięcie zainfekowanych plików DLL i podejrzanych wpisów w rejestrze, w tym m.in. fałszywych procesów uruchamianych przy starcie systemu oraz podejrzanych rozszerzeń BHO w Internet Explorerze. Wskazano także na konieczność wykonania skryptu CFScript.txt do usunięcia pozostałości malware. Dodatkowo poruszono kwestię zmiany kolejności wyświetlania nazw kont przy logowaniu bez zmiany nazwy konta.
REKLAMA