logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napełnianie kardridża HP 21 w drukarce HP F380 - instrukcje i tusz

zzbych1 10 Kwi 2008 20:16 8567 6
REKLAMA
  • #1 5015959
    zzbych1
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Jak napełnić oryginalny kardridż 21 do HP F380?
    Chodzi mi o to w który otwór trzeba wlać tusz i czy można go wlać więcej niż 5ml (tyle było przy zakupie).
    Czy tusz musi być dokładnie do tego modelu,czy też dobry będzie tusz od HP C845.
  • REKLAMA
  • #2 5016099
    kuna 100
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    nie wiem czy podając skrót do strony się nie narażę ale są tam praktyczne porady na temat regeneracji do różnych typów kardridży a nie chce przepisywać czyjegoś autorstwa.
    http://www.101k.info/
  • REKLAMA
  • #3 5017483
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    licha ta stronka - ale jest po polsku
    - na temat 21 i 22 bo zapewne drugi masz taki patrz wszystko to co dotyczy 27 i 28 oraz 56 i 57.
    Metody Sposoby Thicki układ kolorów i Styków - wszystko tak samo.
    nawet z 50-tek można zrobić 20-tki przeprogramowywując je na odp. maszynce.
  • #4 5019031
    zzbych1
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Dzięki.Wiem już jak napełnić,ale jeszcze pytanie.Czy mogę użyć tuszu od HP "15",czy muszę mieć specjalnie dedykowany do "21".
    I czy muszę zalać tylko 5ml.
  • REKLAMA
  • #5 5019456
    kuna 100
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    ja używam tuszu do danego rodzaju, nie kombinuję bo raz mi bez przerwy sączył. W kolorach leję pod do oporu a nadmiar i tak ciśninie wyrzuci, w czarnym to odsysam żeby było lekkie podciśnienie i nie lało się
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5028404
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    do 21 raczej nie używaj tuszu do 15 - odwrotnie można.
    Tusz do 15 jest nieco "gęściejszy" i często zapycha się 21. odwrotnie nie przeszkadza więc jeśli masz uniwer. to OK. do 21 lejesz to samo co do 27 i 56 (jeśli nie pomyliłem kolorów)
    Te 5 ccm to grranica pojemności rezerwuaru!!! - cała głowica ma poj okoł 20ccm tyle że jest tam przegroda która oddziela resztę i tusz na stratę. Ale możesz wziąść i oderwać pokrywkę - wyciąć przegrodę - wypełnić wolną przestrzeń gąbką z innego starego zepsutego tusza - przykleić pokrywkę kropelką (nie MUSI być szczelnie i masz dużą pojemność - jak chcesz dolewać to dobra rada - dolewaj jak tusz jeszcze jest a nie jak przestanie drukować - takie dolewanie pozwala na ciągłe drukowanie bez problemów z zapowietrzaniem się głowicy - jak nalejesz za dużo to ci tusz zacznie dołem sam wyciekać wtedy trzeba cofnąć tłoczek strzykawki (i zabrać troszkę tuszu) tyle żeby dołem wyciekać przestało.

UWAGA: świeżo zurzyta głowica nie jest zaschnięta, jeśli nie chce drukować po napełnieniu to jest to zapowietrzenie a nie zaschnięcie PAMIĘTAJ - to jest główny błąd domowych regeneracji. Udrażnianie na siłe zamiast odpowietrzenia.
  • #7 6423127
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam gdzie koledzy widzieli opisy jak przerobić "tusze" 56 57 na 21 i 22 ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy napełniania oryginalnego kartridża HP 21 do drukarki HP F380. Kartridż ma pojemność około 20 ml, z czego 5 ml to standardowa ilość tuszu fabrycznego, odpowiadająca pojemności rezerwuaru. Można zwiększyć ilość tuszu, usuwając przegrodę wewnątrz kartridża i uzupełniając wolną przestrzeń gąbką z innego zużytego kartridża, co pozwala na większą pojemność i dłuższe użytkowanie bez zapowietrzania głowicy. Zaleca się dolewać tusz regularnie, zanim całkowicie się skończy, aby uniknąć problemów z drukiem. Tusz powinien być dedykowany do modelu 21, gdyż tusz do modelu 15 jest gęstszy i może zapychać kartridż 21. Natomiast tusz do 21 jest kompatybilny z modelami 27 i 56. W przypadku kolorowych kartridży można wlewać tusz do pełna, a nadmiar jest usuwany przez ciśnienie. W czarnych kartridżach zaleca się odsysanie nadmiaru, aby utrzymać lekkie podciśnienie i zapobiec wyciekaniu. Dodatkowo podano link do strony z poradami dotyczącymi regeneracji kartridży różnych typów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA