logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż diod LED w skuterze - krok po kroku, porady i wskazówki

Kamils124 10 Kwi 2008 22:11 11021 13
  • #1 5016666
    Kamils124
    Poziom 2  
    Witam.

Mam skuter i nie wiem jak zamontować do niego Diody.

Pozdrawiam.

[Proszę podawać jak najwięcej informacji. Ułatwi to rozwiązanie problemy. Mariusz Ch.]
  • #3 5071057
    Kamils124
    Poziom 2  
    Myślę o założeniu 12 diod. o napięciu 12v . Czy da radę.
  • #4 5071193
    kapq
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Na pewno da radę ale po co sobie obrzydzać pojazd :(
    Nawet to chyba nie legalne jest.
  • #5 5079096
    Quito
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Nie warto zakładać tych diod. Oszpecisz sobie motor. Lepiej kupić neonki z allego...:D
  • #6 5079782
    sebastian345
    Poziom 11  
    Ja tez sadze ze nie opłaca ci sie zakładać diod na skuter kup lepiej neonówki
    dużo lepiej wyglądają. Ale jeśli już uparłeś założyć je najlepiej jest połączyć w puste wyjście bezpieczników. Chyba ze masz tylko jeden bezpiecznika to podłącz po prostu przez zwykły bezpiecznik radiowy. Pamiętaj ze diody muszą być podłączone równolegle. Mile roboty :)
  • #8 5079838
    Kamilo16
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    a zasilanie w skuterze jest na 12V chociaż? czy na 6V? ale kolega mówi ,,12V,, ale o instalacji czy o diodach?
  • #10 5080374
    Kamilo16
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    a podczas ładowania jakie jest napięcie? bo będzie trzeba zastosować rezystory
  • #11 5083066
    kapq
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Prawidłowo 14,4.
    Daj najlepiej 560ohm jeśli mają być niebieskie.
  • #13 6831706
    sebastian345
    Poziom 11  
    Małe sprostowanie chciałem napisać bezpiecznik topikowy a nie wiem skąd tam mi się wzięło radiowy ;P Takie sprostowanie żeby dalsi czytelnicy wiedzieli o co chodzi.
  • #14 6832656
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Montowanie oświetlenia bez homologacji do pojazdów poruszających się po drogach publicznych skutkuje - mandatem.
    Skuter to nie choinka.
    Na szyję sobie diody powieś i idź na miasto, większe wrażenie będzie, i bez mandatu.

kapq napisał:

Daj najlepiej 560ohm jeśli mają być niebieskie.

A wiesz co mówią przepisy nt. niebieskiego oświetlenia pojazdów ?
    ---
    Nie rozdrabniaj się, niebieskiego koguta sobie walnij a najlepiej dwa , i jeszcze jakiś wzmacniacz 1000W i tubę na przyczepkę.
    Aha bym zapomniał, tłumik odkręć żeby było słychać że nadjeżdżasz :bad-words:
    :shii:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu diod LED w skuterze, w szczególności instalacji 12 diod o napięciu 12V. Podkreślono konieczność ustalenia napięcia instalacji skutera (6V lub 12V) oraz napięcia i prądu przewodzenia diod. Zalecane jest łączenie diod równoległe przy napięciu 12V. Wskazano, że podczas ładowania napięcie może wzrosnąć do około 14,4V, co wymaga zastosowania rezystorów ograniczających prąd, np. 560Ω dla niebieskich diod. Poprawiono terminologię dotyczącą zabezpieczeń elektrycznych – zamiast „bezpiecznik radiowy” należy stosować „bezpiecznik topikowy”. Wskazano, że montaż oświetlenia LED bez homologacji może być nielegalny i skutkować mandatem. Zwrócono uwagę na estetykę i legalność instalacji, sugerując alternatywne rozwiązania, takie jak neony. Porady techniczne obejmują podłączenie diod do wolnego obwodu bezpieczników lub przez bezpiecznik topikowy oraz konieczność stosowania rezystorów przy wyższym napięciu ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA