logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eprom 27C32 - zamiennik - podawanie masy na nieużywane adr.

Mati628 10 Kwi 2008 23:54 1752 6
REKLAMA
  • #1 5017172
    Mati628
    Poziom 10  
    Witam!

Czy mogę zastąpić eprom 27c32, flashem 29F001TPC?

Czy muszę podać masę na nieużywane adresy? i czy są one potrzebne podczas programowania jeżeli używam jedynie 4Kb?
  • REKLAMA
  • #2 5019223
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Mati628 napisał:
    Witam!

Czy mogę zastąpić eprom 27c32, flashem 29F001TPC?

Czy muszę podać masę na nieużywane adresy? i czy są one potrzebne podczas programowania jeżeli używam jedynie 4Kb?

Możesz. Nieużywane wejścia połącz z masą lub VCC, dowolnie, byleby były tak samo połączone przy programowaniu i układzie docelowym, będziesz wtedy korzystał z pierwszych lub ostatnich 4KB pojemności pamięci.

Ale pamięci 2732 są jeszcze łatwo dostępne, chociażby na Allegro.
  • REKLAMA
  • #3 5020456
    Mati628
    Poziom 10  
    OK, czyli podaję na pozostałe 8 wejść adresowych masę. Piny NC i WE zostawiam "wolne" podczas używania w układzie docelowym.

Czy podczas programowania muszę także podawać masę na nieużywane adresy? tzn. czy mogę 28F001 programować jak 28F001 bez podawania mas, a używać go jako 27c32 z zastosowaniem powyższej przejściówki? Bo programuje zawsze 4KB wiec chyba nie powinno być problemu? Tylko rozumiem jest kwestia tego, że podając masę na nieużywane adresy nie wiem czy korzystam z pierwszych czy ostatnich 4KB pamięci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5021716
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Mati628 napisał:
    OK, czyli podaję na pozostałe 8 wejść adresowych masę. Piny NC i WE zostawiam "wolne" podczas używania w układzie docelowym.

Nie. Wszystkie wejścia MUSZĄ mieć określony stan, czyli WE łączysz z VCC.

Mati628 napisał:
    Czy podczas programowania muszę także podawać masę na nieużywane adresy?

Tak. Na tych wejściach musi być określony i pewny stan logiczny, czyli podłączasz je do VCC lub masy (albo część wejść tu, część tu, jak ci jest wygodniej)

tzn. czy mogę 28F001 programować jak 28F001 bez podawania mas, a używać go jako 27c32 z zastosowaniem powyższej przejściówki? Bo programuje zawsze 4KB wiec chyba nie powinno być problemu? Tylko rozumiem jest kwestia tego, że podając masę na nieużywane adresy nie wiem czy korzystam z pierwszych czy ostatnich 4KB pamięci?[/quote]

Programujesz 4KB, ale ta pamięć ma 128KB, a więc 32 rozłączne obszary po 4KB. Jak najstarsze wejścia adresowe (u ciebie nieużywane) mają stan 000000 to jest to pierwsze 4KB z łącznej pamięci 28F001, jak masz tam 000001 to jest do drugie 4KB, jak 000010 to trzecie, itd. Czyli w czasie programowania i późniejszego używania musisz mieć tak samo połączone nieużywane wejścia adresowe.
  • #5 5032376
    Mati628
    Poziom 10  
    OK, podłączyłem wszystkie wejścia adresowe do masy. WE do VCC i programuje jako kość 29F001 po wczytaniu widzę te dane co chciałem w każdym sektorze po 4KB(zapewne efekt po podłączaniu mas, wczytuje za każdym razem te same 4KB). Jednak po przełożeniu kości w przejściówkę i ustawienie willema na 27C32 po wczytaniu są niezbyt ciekawie dane w ogóle się nie zgadzają. I teraz pytanko czy to willem tak mi wczytuje i jak podłącze do układu docelowego wszystko będzie OK czy po prostu coś nie tak zrobiłem?
  • REKLAMA
  • #6 5034956
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Mati628 napisał:
    OK, podłączyłem wszystkie wejścia adresowe do masy. WE do VCC i programuje jako kość 29F001 po wczytaniu widzę te dane co chciałem w każdym sektorze po 4KB(zapewne efekt po podłączaniu mas, wczytuje za każdym razem te same 4KB).

Tak, to z powodu połączenia reszty linii do masy. Jak połączyłeś w programatorze nogę WE do VCC to nic ci nie zaprogramuje, w czasie zapisu do pamięci pojawia się tam stan niski.

Mati628 napisał:
    Jednak po przełożeniu kości w przejściówkę i ustawienie willema na 27C32 po wczytaniu są niezbyt ciekawie dane w ogóle się nie zgadzają. I teraz pytanko czy to willem tak mi wczytuje i jak podłącze do układu docelowego wszystko będzie OK czy po prostu coś nie tak zrobiłem?

Nie znam Willema, nie używam. A czy w tej przejściówce podłączyłeś WE do VCC i nieużywane nogi adresowe do masy? I na pewno nie zamieniłes kolejności pozostałych nóg szyny adresowej bądź szyny danych?
  • #7 5036292
    Mati628
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za rady bardzo mi to pomogło i problem został rozwiązany wszystko jest jak należy. Jeszcze raz bardzo dzięki.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastąpienia pamięci EPROM 27C32 pamięcią flash 29F001TPC oraz kwestii podawania masy na nieużywane linie adresowe. Zaleca się, aby nieużywane wejścia adresowe były podłączone do masy lub VCC, zarówno podczas programowania, jak i pracy w układzie docelowym, aby zapewnić stabilny stan logiczny. Pamięć 29F001 ma pojemność 128KB, podzieloną na 32 bloki po 4KB; wybór bloku zależy od stanu nieużywanych linii adresowych. Podczas programowania i użytkowania należy utrzymać identyczne połączenia tych linii. Linia WE powinna być podłączona do VCC, aby umożliwić zapis. Problemy z odczytem danych po przełożeniu kości do przejściówki wynikały z nieprawidłowego podłączenia linii WE i adresowych. Po poprawnym podłączeniu układ działa prawidłowo, a dane są zgodne z oczekiwaniami. Pamięci 2732 są nadal dostępne na rynku, np. na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA