logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka od kina domowego elta 8801 CLS - brak dźwięku...

11 Kwi 2008 16:56 3469 8
  • #1 5019006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 5024027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5705371
    MANIAq19
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    podłączam się do tematu, czy ktoś może miał ten sprzęt z tym problemem i udało mu się to rozwiązać ??

pozdrawiam
  • #4 5706832
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Na płytce na pewno jest coś więcej niż dwa wymienione wcześniej układy.
    Jeden z nich to mikroprocesor, drugi to pamięć, a gdzie układy które fizycznie wykonują regulacje?
  • #5 6516843
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Witam.

Mam podobny problem z tym sprzętem. Kondensator 2200µF/16V napuchnięty. Po podaniu sygnału w głośnikach słychać tylko głośny brum. W środku znajdują się 3 płytki, jedna z nich to wzmacniacze TDA, podałem sygnał na tą płytkę i gra, aż miło. :) Na płytce z preampem oprócz procesora i pamięci znajdują się, bezpośrednio przy wyjściu dwie sztuki CD4053 - Single 8-Channel Analog Multiplexer/Demultiplexer . Dual 4-Channel Analog Multiplexer/Demultiplexer . Triple 2-Channel Analog Multiplexer/Demultiplexe oraz obok wzmacniacze operacyjne 4558D - 5 sztuk. Sprawdziłem wszystkie elementy RC. Gdzie dalej szukać przyczyny ? Jaką rolę pełnią te multipleksery ?

Centralka od kina domowego elta 8801 CLS - brak dźwięku...
  • #6 6521435
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6521450
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Wymieniłem ten kondensator i jeden z tranzystorów odpowiedzialnych za tryb Standby. Wszystko działa, niestety rozpiski nie mogę Ci dać ponieważ sprzęt został ode mnie zabrany :( Jeśli dobrze pamiętam na tym długim złączu są sygnały dla końcówek mocy (audio/sterowanie).
  • #8 6521801
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8275582
    boroova6523
    Poziom 15  
    Logan napisał:
    Wymieniłem ten kondensator i jeden z tranzystorów odpowiedzialnych za tryb Standby. Wszystko działa, niestety rozpiski nie mogę Ci dać ponieważ sprzęt został ode mnie zabrany :( Jeśli dobrze pamiętam na tym długim złączu są sygnały dla końcówek mocy (audio/sterowanie).

Witam
    Mam identyczny problem, kondensator faktyczne jest uwalony ale o którym tranzystorze mowa bo jakoś nie mogę na tej płytce żadnego zlokalizować, od razu zaznaczam, że moje doświadczenie z montażem SMD jest znikome.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy subwoofera z wzmacniaczem 5 satelitek Elta 8801 CLS, w którym brak dźwięku na wyjściu pomimo sprawnej końcówki mocy i zasilacza. Podejrzenia padają na uszkodzony preamp cyfrowy zawierający układy AT89S52 (mikroprocesor) i ID39F020-70P (pamięć). Wstępna diagnoza wykazała spuchnięty kondensator elektrolityczny 2200µF/16V, wymieniony na 2200µF/25V. Wymiana diod prostowniczych preampa nie przyniosła efektu. W preampie znajdują się także multipleksery analogowe CD4053 oraz wzmacniacze operacyjne 4558D. W jednym z przypadków wymiana kondensatora i tranzystora odpowiedzialnego za tryb Standby przywróciła działanie urządzenia. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia elementów RC oraz potencjalnych uszkodzeń spowodowanych przekroczeniem napięć znamionowych kondensatorów. Problem jest trudny do zdiagnozowania ze względu na brak dokumentacji i skomplikowaną budowę modułu preampa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA