logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kino domowe ELTA8909csa brak foni na wyjściu wzmacniacza

anlego 28 Paź 2008 12:01 1470 4
REKLAMA
  • #1 5675558
    anlego
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Kino domowe elta 8909csa ,przypadek to taki że obraz odtwarzanej płyty jest na tv przez kabel euro ale fonia jest bardzo cicha . Na wyjściu wzmacniacza nie ma głosu .Jest kompletna cisza tak jak by nie pracował wzmacniacz, tylko że te elementy które można było sprawdzić to je sprawdziłem i teraz nie wiem co dalej proszę o sugestie .
  • REKLAMA
  • #2 5677743
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 462
    Na wszystkich liniach sygnału audio są tranzystory wyciszające. Na bazach tych tranzystorów jest szeregowa dioda. Jak ją wylutujesz jednym końcem i dzwięk się pojawi to układ wyciszania jest niesprawny.
    Tranzystory z wyciszania są sterowane takim małym układem na trzech tranzystorach z takimi pokrzywionymi elektrolitami (chińczyk włożył zbyt duże :) ) - tuż obok CD4052 z prawej strony płyty wzmacniacza. Tam szukaj usterki.

Jeśli nie to jest przyczyną usterki to sprawdź na wzmacniaczach LM833 czy są napięcia +12V i -12V ze stabilizatora na LM7812 i LM7912 (ten grzejący się mały radiator). Mogą tam być zimne lub urwane luty. Wymień też obligatoryjnie te dwa elektrolity 2200u/25V powyżej. Unikniesz ich wylania w niedalekiej przyszłości.
  • REKLAMA
  • #3 5678928
    anlego
    Poziom 15  
    Zgadza się ,po odłączeniu tej diody głos się pojawił .Sprawdziłem elementy w okolicy i są ok .Czy ten układ wyciszania jest konieczny , i czy może pracować bez tego układu . Czy ten układ cd4052 pracuje w tym układzie,i czy on może być uszkodzony ,jeśli nie to gdzie szukać uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 5680500
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 462
    Pracować może, o ile nie będzie Ci przeszkadzać szum z głośników, zwłaszcza w nocy, w trybie STANDBY. Układ wyciszania jest prosty i zwykle pada jeden z jego tranzystorów, uszkadza się zenerka lub spala się rezystor 10R (co widać).

CD4052 to selektor wejść AUX1/2 i ma wpływ na audio z tunera radiowego gdy się ten scalak uszkodzi.
  • #5 5683439
    anlego
    Poziom 15  
    Są tam tranzystory mps2907 i 2n3904 , po pomiarach wynika że są ok , ale na wszelki wypadek podmieniałem na inne takie jak bc307, bc557 i też nic . Po podmianie na te bc i połączeniu tej diody ,pojawia się głos ale jest o połowę ciszej jak bez tej diody. Nie wiem co dalej czy zakupić tranzystorki oryginalne czy to inna przyczyna .Morze masz jeszcze jakieś pomysły.Bo ja umiem się posługiwać schematem , pomierzyć napięcia , ale nie jestę tak dobry .
REKLAMA