logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tusz fluorestencyjny UV jak zrobić?

Decha 11 Kwi 2008 17:22 14033 5
REKLAMA
  • #1 5019103
    Decha
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Tusz fluorescencyjny UV w formie bezbarwnej cieczy którą da się załadować do pióra bądź wyczyszczonego wcześniej zużytego markera bądź cienkopisu. Po naniesieniu na białą kartkę papieru nie pozostawia śladów w świetle dziennym. Po oświetleniu promieniami UV np. z diody UV świeci na określony kolor w zależności od składu tego tuszu.

W ofercie są dostępne fabryczne tusze jednak ich cena jak szukałem na allegro
    http://www.allegro.pl/item341397292_tusz_uv_pojmnosc_100_ml_promocja_ostatnie_10_szt.html " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" > http://www.allegro.pl/item341397292_tusz_uv_pojmnosc_100_ml_promocja_ostatnie_10_szt.html cena to 20zł za 100ml + kurier to z 35zł. Jest też marker fabryczny EDDING 8280 około 14zł (jak uda wam się gdzieś to kupić poza allegro u mnie w mieści ni hu hu).

Powstaje pytanie jak zrobić samemu efektywnie taki tusz. Tonik (do picia) zawiera CHININĘ która pod wpływem UV ledwo co ale świeci jednak to o wiele za mało aby nadawało się do praktycznego użycia. Można też otrzymać chemicznie: bromek magnezu zmielić z chlorkiem cyny.

Jeżeli ma ktoś jakiś pomysł chętnie wysłucham.
    [/url]
  • REKLAMA
  • #2 5019215
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 375
    O ile pamiętam sok z cytryny i z cebuli chyba też. Zapytaj raczej na newsach chemików.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5020421
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Witam, ja kiedyś kupiłem taki tusz w sklepie muzycznym (z efektami dyskotekowymi) za 50ml zapłaciłem coś około 2-3zł.
    Poza tym poszukaj na allegro, powinno coś być.

Pozdrawiam, motykami.
  • REKLAMA
  • #5 5020563
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Pytanie drodzy koledzy brzmi „jak zrobić samemu efektywnie taki tusz ?”. Jako że sam nic nie potrafię powiedzieć w tym temacie to go obserwuję jednak takie odpowiedzi są denerwujące.
  • #6 5021071
    serwal
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    milik napisał:
    Pytanie drodzy koledzy brzmi „jak zrobić samemu efektywnie taki tusz ?”. Jako że sam nic nie potrafię powiedzieć w tym temacie to go obserwuję jednak takie odpowiedzi są denerwujące.

Drogi kolego w recepturach na taki tusz, które są w mym posiadaniu występują składniki niedostępne w sklepiku za rogiem. Owszem kupisz te substancje ale w sklepie specjalistycznym i nie są to tanie związki. Jeśli kolega ma łatwy dostęp do surowców chemicznych proszę poszukać wybielaczy optycznych stosowanych w proszkach do prania, lub inaczej helioforów.
    http://www.chemorganiczna.com/content/view/140/13/1/3/
    Powyżej kilka przykładów wraz ze zdjęciami.
    Gdy kolega sprawdzi jaki ma dostęp do tych związków i będzie coś takiego miał przez sobą na stole, wykonanie tuszu będzie banalnie proste, wystarczą google i trochę inwencji.
REKLAMA