logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa Ultrafioletowa + Substanca odbijająca ultrafiolet

darkeos 28 Lip 2007 22:47 14848 4
REKLAMA
  • #1 4124213
    darkeos
    Poziom 2  
    Hej... z góry chciał bym przeprosić, że mój pierwszy post na forum to prośba ale nigdzie się nie mogę doszukać Lampy ultrafioletowej o odpowiedniej sile nadającej się do domu ani substancji która by była nie widzialna dla ludzkiego oka w zwykłych warunkach a pod ultrafioletem świeciła... w tym wszystkim chodzi o ozdobę domu (więc nie jest to nic ważnego). Owa substancja miała by służyć za farbę a lampa jak się łatwo domyślić by w nocy było widać co namalowane... chciał bym się zorientować co do lampy (gdzie kupić lub ewentualnie zrobić) i jakiej substancji użyć. Cena tego wszystkiego nie gra zbytnio roli. Z góry dzięki za pomoc ^.
  • REKLAMA
  • #2 4124271
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Witaj

Neonówkę ultrafioletową bez problemu dostaniesz w większości hiper marketów budowlano remontowych ( castorama, obi, itd. ) oraz w sklepach z oświetleniem ...
    Koszt to około 60-70 ZŁ za taką neonówkę 40W

Co do farby nie widzialnej bez światła ultrafioletowego niestety nie mogę za bardzo Ci pomóc bo nie wiem gdzie takową zdobyć
    Ale jeśli poszukasz na gogle pewnie się coś znajdzie ...
    Jako ciekawostkę powiem Ci że już ładnych 10 lat temu z kumplami mieliśmy mazak który był nie widoczny w normalnym świetle i stawał się biały w ultrafiolecie ... Niezłe jaja żeśmy se robili na dyskotekach...

Poznawaliśmy jakieś dziewczyny, dowiadywaliśmy się imion, potem do kibelka i pisaliśmy np. "KOCHAM BOŻENKĘ" ... Na parkiecie biały wyraźny napis, potem zdziwieni na niby wychodzimy do kibelka żeby zobaczyć wspólnie napisy a tu o dziwo nic nie ma :)...

Tu znalazłem spray widziany tylko w ultrafiolecie:
    http://www.swistak.pl/aukcje/1532615,Lakier-UV-400-ml-ULTRAFIOLET-w-sprayu-.html
  • REKLAMA
  • #3 4124328
    darkeos
    Poziom 2  
    Co do lampy - Dzięki ^ tego było mi potrzeba

A co do długopisów to mój pierwszy wpadł mi w ręce około 5 lat wstecz... na początku używałem go tylko do ściągawek szkolnych itd... nie robiłem z nim nic nadzwyczajnego ^. W każdym razie obecna sytuacja wymaga czegoś większego, gdyż mam zamiar obrysować całą ścianę - myślałem co prawda o tych długopisach ale zeszło by mi się z tym sporo więcej czasu i zużył bym ich około 10-15... w najbliższym sklepie papierniczym są po 4.50zł x 10 = 45zł - w sumie nie tak źle ale nakład pracy by był duży a efekt kiepski (zauważyłem, że to co się napisze tymi długopisami dość szybko schodzi około.10 dni widać dobrze co mnie nie zadowala) - najchętniej użył bym jakiejś farby wtedy mógł bym użyć pędzelka malarskiego (tapeta by nasiąkła co by dało znacznie trwalszy efekt.)

jeszcze raz dzięki za zainteresowanie^.
  • REKLAMA
  • #5 4124732
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam. Pracowałem w małej dyskotece ,gdzie taki tusz wykorzystywano do znakowania ludzi - kto kupił wiejściówke , mial na ręku stępelek który świecił na bramce w gdzie było UV. U nas na mazowszu dużo dyskotek tak robi :P Jak nie będziesz mogł tego dostać to napisz ... :wink:
    A jeśli chcesz robić grafitti świecące w UV to musisz kupić farby, zobacz na www.prosklep.com kiedyś tam napewno były.
REKLAMA