BocianXX napisał: Witam. Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacje na temat tuningu prostych, tanich kart PCI WLAN o przykładowej mocy nadawczej 25mW na więcej? Może jakieś schematy zewnętrznych wzmacniaczy. Ewentualnie wszystko co macie na temat przeróbek tego typu urządzeń pracujących na 2,4 GHz.
Zapomnij o tym ! Potraktuj to co napisał

wisienka jako głos rozsądku ! Wielu osobom zdaje się, że różnica pomiędzy np. 100 MHz a 2,4 GHz polega tylko na tym, że to trochę inaczej wygląda. Radziłbym takim hurraoptymistom zbudować coś (działającego) choćby na 433 MHz, a dopiero potem "dzielić się wiedzą". Jedyna sensowna rzecz jaką możesz zrobić to odpowiednia antena.
benchmarek napisał: Jeżeli masz czym polutować (bardzo małe) to Maxim ma za darmo fajne kostki 1 Watowe.
Maxim nie produkuje 1 watowych wzmacniaczy mocy na 2,4 GHz.
benchmarek napisał: http://www.maxim-om/quick_view2.cfm/qv_pk/2206
jest to wzmacniacz +20dbm.
Gwoli ścisłości to:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2206
+20 dBm to 100 mW, a nie 1 W.
benchmarek napisał: i nie chodzi o malą lutownice bo jesli ktos umie lutowac (ma troche czasu, checi i praktyki) to polutuje takiego scalaczka transformatorowka, ktora nie nalezy do malych??
Scalaka w obudowie UCSP transformatorówką ???

No cóż... Ja widocznie jestem dopiero raczkującym elektronikiem. Z elementami 0603 radzę sobie przy pomocy pensety i lutownicy Elwika z małym grotem, ale transformatorówką jeszcze nie próbowałem. Aż się boję, że ktoś zaproponuje "przyszwajsowanie" Migomatem.
kubuś12 napisał: panowie ,czegoś nie rozumiem --operatorzy GSM pracują na minimalnie niższym paśmie i jak kolega twierdzi (parę postów wyżej) wychodzą z mocą 100W ,gdzie zaś kto inny twierdzi ,że 0,2W to HO-HO..
Nie ma tu nic nadzwyczajnego. Stacje bazowe telefonii komórkowej muszą mieć anteny o charakterystyce dookólnej, jedynie w elewacji można zawęzić wiązkę (czyli osiągnąć pewien zysk energetyczny), natomiast telefony komórkowe, ze względu na charakter pracy i niewielkie rozmiary nie mają nawet tej możliwości, stąd potrzeba stosowania znacznych mocy. W przypadku linków WiFi dla lokalizacji stacjonarnych można zastosować anteny o dużych zyskach energetycznych, co pozwala na pracę z dużo mniejszą mocą.
kubuś12 napisał: Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego producenci sprzętu RF nie produkują AP o takich parametrach jak po zastosowaniu wzmacniacza ,tylko skazują ich posiadaczy na walkę z wiatrakami
Powód (jedyny) jest taki, że takie są przepisy. Filozofia twórców owych przepisów była taka, że łącza radiowe miały być rozwiązaniem dla użytkowników mobilnych, ze względu na fakt, że zasoby widma elektromagnatycznego są ograniczone, natomiast podstawą komunikacji dla użytkowników stacjonarnych miał być (i w krajach bardziej cywilizowanych - jest) kabel - miedziany lub optyczny. Szerokie wykorzystanie w Polsce kart radiowych do zestawiania połączeń, de facto, stacjonarnych jest swego rodzaju wynaturzeniem, wynikającym z monopolistycznej pozycji naszego ulubionego dostawcy wszelakich usług telekomunikacyjnych. Natomiast ograniczenie mocy EIRP ma na celu umożliwienie jednoczesnej pracy możliwie dużej grupie użytkowników na danym obszarze.