Witam. Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacje na temat tuningu prostych, tanich kart PCI WLAN o przykładowej mocy nadawczej 25mW na więcej? Może jakieś schematy zewnętrznych wzmacniaczy. Ewentualnie wszystko co macie na temat przeróbek tego typu urządzeń pracujących na 2,4 GHz.
Ceny są świetne 8O . Jeżeli masz czym polutować (bardzo małe) to Maxim ma za darmo fajne kostki 1 Watowe. Ale lepiej daj dobrą antenę, kabel (odpowiednia długość)i złączki, a napewno efekt będzie lepszy niż byś miał ingerować w układ nadawczy karty, ja zrezygnowałem, skupiłem się na antenie (zrobiłem kolinearną 21 elementów kabla H1000) i kablach (dociąłem do odpowiedniej długości), złączki wszędzie pominąłem stosując połączenia lutowane. Działa wszystko bardzo ładnie bez podnoszenia mocy (mam na ap nie więcej niż 30mW może 15? compex wl11), stabilne połączenia 11Mb nawet w deszcz (sygnał 40 do 70%). Pozdrawiam.
tu kolega pisze o polutowaniu (maxim),a przeciez to trzeba pomierzyc i zestroic ,co zapewne sie nie uda za pomoca klucza wiolinowego ,tylko w gre wchodzi tu aparatura laboratoryjna conajmniej na 6GHz aby charmoniczne bylo widac ,z moich orientacji to sam analizator wigma na 6GHz to koszt jakis 70tys zl (a gdzie inne mierniki....generatory,oscyloskopy itp.),ponadto trzeba posiadac wiedze oraz praktyke ,a nie tylko mala lutownice .....
Witam
kolego benchmarek podaj mi namiary na te darmowe kostki to siem pobawie tym. a tak poza tym to my robimy z kolegami taki myk, otóż jak wiadomo karty sieciowe mają małą moc i należy wszystko bardzo dokładnie dostroić, urzywac dobrego kabla i anten. Ale nie każdy wie że już na samym złączu kabla antenowego z kartą sieciową traci się bardzo dużo mocy. My z kolegami robimy to tak że kabel lutujemy bezpośrednio do karty, nie bawiąc sie w złącza bo to czkoda kasy i mocy
OLO uważam że slusznie sam tez połaczyłem kabel bezpośrednio do karty bez złącz jest OK!.
co do próbek oto adres http://www.maxim-ic.com zeby otrzymać jakiekolwiek probki musisz byc membersem, przykladowa probka (freesample)
http://www.maxim-om/quick_view2.cfm/qv_pk/2206 jest to wzmacniacz +20dbm.
....tak na marginesie (nie zamierzam wdawać sie w bezpłodne dyskusje z żadnym mądralą na temat wyzszosci Swiat Bożego Narodzenia nad Swietami Wielkiej Nocy) co do tej aparatury pomiarowej za 60tysiecy (gdzie radosc tworzenia ??przeciez nikt nie bedzie produkowal w piwnicy i sprzedawal na skale masową kart WiFi) to w warunkach domowych moze nie kluczem wiolinowym ale na przyklad zestroic na max sygnalu (np tak jak stroisz antene, jesli nie masz swr metru, ktory co prawda nie kosztuje 60 tysiecy, ale nie zawsze jest pod reką tak jak sprzet za 60tys) co ty na to WISIENKA??, i nie chodzi o malą lutownice bo jesli ktos umie lutowac (ma troche czasu, checi i praktyki) to polutuje takiego scalaczka transformatorowka, ktora nie nalezy do malych?? Pozdrawiam.
benchamarek czy aby zamowić te próbki należy przy produkcie kliknąć napis "Samples Cart"??? czy w jakis inny sposob to zrobić, napisał byś patencika jak to zrobi, juz sie zarejestrowałem i teraz nie wiem jak wziąść tą próbkę, opisz mi sposób
Dokładnie (znajomość angielskiego ułatwia), musisz mieć w kartoniku podajesz liczbe sztuk nie zanzaczsz ptaszków i jesli juz wiecej nie wchodzi do kartonu klikasz complete order, zamowienie zostaje wyslane. Po kilku dniach dostaniesz kostki, a jak paczka bedzie w polsce to zadzwoni do ciebie UPS( firma kurierska) i poprosi o podanie nipu i takich tam, musisz podac bo odesla z powrotem, nic za to nie placisz.
widze ze nie zrozumielismy sie benchmarek ,ale jak piszesz mi o lutownicy pistoletowej to ciarki ida mi po skurze (ciekawe po co do ukladow HGBT wymyslono opaski statyczne ) ,ale zarazem nie watpie ze co ktorys uda sie zlutowac nie uszkadzajac go.
Pozatym to ze zestroisz na "najwieksza moc "nie oznacza to ze akurat da ci to najlepszy rezultat (bo defakto "twą" metoda nie bedziesz wiedzial nawet co stroisz ,czy nosna /czy harmoniczne)
pozatym z tego maxima wycisnisz najwiecej 100mW (i to napewno nie strojac tego "na oko"
nie jest to moja metoda, nie opatentowalem jej. Wystarczy pobrac sobie pdf ze strony maxim zeby sie przekonac jaka z jaka moca pracują uklady i ile jest tam strojenia, być może masz interes w tym zeby zniechecic kogos do poeksperymentowania sobie i moze nauczenia sie czegos nowego i zaoszczedzenia kilku (kilkuset) zlotych,a przeciez mogłbyś pomóc jesli masz wiedze w tym temacie bo temu sluzy to forum (SIC!),każdy próbuje pomoc jak potrafi ja podpowiedzialem ze mozna za 0zl dostac kosci bedące gotowymi wzm. WiFi, a ty podales namiary na urządzenia kosztujące w granicach 1000zl, jesli z tego się utrzymujesz to jest twoja sprawa (aukcja allegro? moze sie myle ale nick pasuje), ale nie powinienes krytykować i zniechęcać, bo nie każdego stac na sprzet za 100 tysiecy.
niemam zamiaru nikogo zniechecac do eksperymentowania,ani nie utrzymuje sie z tego ,kiedys pracujac na zachodzie w wybitnej firmie elektronicznej zdobylem troche doswiadczen w mikrofalach i nie tylko ,bawic sie kazdy moze i jest to sadysfakcjonujace jak cos wyjdzie lecz jak zauwazylem niektorzy sądzą ,ze temet mikrofal to pryszcz,proponowalbym zaczac od nizszych czestotliwosci aby zdobyc doswiadczenie ,i zrozumiec zjawiska zachodzace w w.cz.
-- w technice mikrofalowej przewaznie stosujesie uklady HGBT gdzie czesto napiecie przebicia wynosi 3-5V -tak wiec lutownica transformatorowa odpada , (czesto kolejność lutowania nozek odgrywa ogromna role , i jeszcze temp.lutowania ,czas grzania styku i oczywiscie czas spadku temperatury,wszystko to po to aby podczas procesu lutowania nie uszkodzic(aby nie popekala)struktura ukladu ktory to zazwyczaj ma 1*1mm. , rowniez istotna cecha jest ilosc cyny uzytej do danego lutu (zazwyczaj producent ukladu podaje w nocie technicznej)
Napomnialem tu tylko pokrutce o lutowaniu ,a przeciez to tylko wierzcholek gory,tak wiec jak widac problem jest nieco zlozony jak na pierwszy zut oka ,
Jednakze sadze iz warto sie bawic i eksperymentowac --napewno na cos sie to przyda jak nie teraz to kiedys ,tymbardziej ze istnieje mozliwosc sampli za darmo i koszty 'zabawy 'sa znikome
popieram tutaj kolegę,w tym roku bronię mgr elektroniki i dalej nie mam pojęcia o mikrofalach ,a cała gromada moich prof unika tego tematu jak ognia ,wydaje mi się ,że zagadnienie jest głębokie i nieliczna część elektroników potrafi jemu sprostać i posiada wyczerpującą wiedzę w tym temacie
no z tego wynika ze lutownice transformatorowa mozna sobie wsadzic, gdyz generuje pare kV i niszczy wszystko co wpadnie jej w droge...
tez bardzo wazna jest ilosc lutu gdyz roznica 1ug potrafi calkowicie zniszczyc uklad...
jak ktos ma pewne pojecie o elektrostatyce i o tym ze prad staly lub zmienny o niskiej czestotliwosci plynie tylko przy zamknietym obwodzie, to nie twierdzi ze lutownica taka sie do niczego nie nadaje.. wprost przeciwnie, mozna nia lutowac sporo ukladow i polutowac/wylutowac je szybko. jesli chodzi o SMD jest to tez wazne...
mysle tez ze tego typu scalaki sa na tyle zlozone ze nie trzeba tam oscyloskopu na pasmo 10GHz zeby to zestroic... musialoby to byc tez naprawde niezestrojone zeby harmoniczna wypadla na 2.4GHz...
Panowie! wytlumaczcie mi kiedy nastepuje zjawisko indukcji napiecia w transformatorze?(sarkazm!)ja takie sprawy lutuje tylko pamietajac o:lutownice nagrzewamy(wlaczamy)z dala od ukladu i wylaczamy zdala od ukladu i wszystko gra...jesli chodzi o strojenie to tylko zmiana chybrydy a nie calego toru koncowego-poza tym nikt nie mowi o 1W na 2,5GHz ja mysle ze wystarczy 200miliwatow a ze uklad tyle jest wstanie dac-coz to o niczym nie swadczy.ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze 100 miliwatow starczy aby w odleglosci 2km od ap zasilic karte usb z przepustowosca 1Mb/s i wydaje mi sie ze taki transwer wystarczy w zupelnosci na klienta kiedy ma przydzielone 70kb-wtedy radio linja chodzi z zapasem a nie probuje sie laczyc 11 Mb bo wychodzi kaszanka.i przypominam ze 1W przy mikrofalach to wcale nie malo bo przy 500miliwatach ludzie zrobili link na 160 km 8O
panowie ...
post ten dotyczy chyba zagadnienia zwiekszenia mocy,a nie rozwodzenia się nad lutowaniem. Więc może ktoś na temat coś napisze,
umówmy się, że lutujemy jak kto woli .
ps.może ktoś się orientuje jaką moc mają stacje bazowe w GSM?
bo mam niedaleko taką i wydaje mi się że jest ona powodem moich utrapień z sieciaWIFI
??
Gdzies kiedys slyszalem ze okolo 100 wat, czy próbowałeś pokombinować z rozmiarami paczek pozmieniaj (powłaczaj) wartości /RTS Threshold/, oraz /Frag Threshold/ ustaw ile sie da. jesli mozesz sprawdz na innych kanalach.
wracając do sprawy nie lutowania mozna sie obejsc bez - kupując zestaw EVM z polutowaną na płytkę kością, nie wiem jednak ile to kosztuje bo jako sampli nie rozdają.
Czesc
Od dobrych paru dni czytam Wasze posty i tak sobie mysle na ten
temat. Mowicie o MOCY!, a ja mysle tak samo ja dwa posty wyzej.
100mW w tym pasmie to jest : O-CHO-CHO !
Zamiast czekac i prosic o " sample" , zlozyc sie w kilku i na EBAY-u
sa, chyba nawet teraz, MMIC , pracujace od DC do 3,5GHz z moca
do 200mW. Koszt od 10 do 20 usd, w zaleznosci ilu bylo chetnych
i jaki typ, plus przesylka, za 25 szt. Do Polski, mysle, przesylka
wyniesie od 3,5 do 5usd. Maksymalnie wiec wyjdzie 1usd za szt.
Od czasu do czasu, w tej cenie trafiaja sie i 1W, tylko po co takie.
Pozdrowienia
Kubus 12-mam jedna stacje AP 0,5m OD BTS GSM(sektorGSM i moj) i nie ma problemu-naprawde nie ma sensu stosowac wzmacniaczy Panowie sprawdzcie instalacje antenowa...wiem co mowie-200miliwatow starczy chyba na 50km...parabola w parabole(80)wiec chodzi o bicie rekordow??tak??
panowie ,czegoś nie rozumiem --operatorzy GSM pracują na minimalnie niższym paśmie i jak kolega twierdzi (parę postów wyżej) wychodzą z mocą 100W ,gdzie zaś kto inny twierdzi ,że 0,2W to HO-HO..
widzę ,że zdania są podzielone (zupełnie jak w rządzie)
ps. biorąc pod uwagę moje kłopoty ze stacją bazową ,i dramatem z którym się użeram prawie już miesiąc ,
zamówiłem sobie wzmacniacz (z linka na początku postów) ,na dniach go powinienem dostać i napiszę coś o efektach
wiem co pisze i mam pewna praktyke w tej dziedzinie,jak sadze nie plote bzdur.wszystko zalezy od instalacji antenowej ja w swojej firmie mam link na 2,5km bez wzmacniaczy...opisz swoja instalacje a moze wspolnymi silami rozwazemy problem,zakup wzmacniacza to duzy i nie ptrzebny wydatek...no ale latwiej wywalic kaske a nadawac na zwyklym GP i dalej nazekac ze nie chodzi-napisz co masz,jaka antena,jaki kabel,jak zarobiles zlaczki,jak zrobiles instalacje klientska,jakie jest polozenie wzgledem siebie bazy i klientow no i jeszcze wazny problem z jaka szybkosca sie linkujesz z klientami-z mojego doswiadczenia wiem ze jest porzadane ustawiac minimalna wartosc na 1Mbit(jest mniej lostow)
SORRY ZE PYTAM TUTAJ ALE MACIE JAKIES POJECIE NA TEMAT SWR
potrzbowałbym wiadomości gdzie kupić lub jak zrobić teki reflektometr na 2,4GHz oraz miernik mocy wyjściowej AP i miernik mocy wypromieniowanej z anteny najchetniej chciałbym schematy bo ponoc latwo samemu mozna zrobić
Jak idzie kupić to gdzie i jaka cena takich urzadzeń??
jak wcześniej pisałem ,użerając się z moją siecią zamówiłem wzmacniacz z linka na początku postu , nie ukrywam że po mowach na temat anten nie liczyłem na wiele ,lecz po zamontowaniu tej skrzyneczki sygnał moich abonentów podniósł się trzy/cztero krotnie ,a na dodatek abonenci którzy korzystali z innych moich punktów dostępowych oddalonych o ponad 5km od bazówki gdzie jest to "cacko" ,mają lepszy sygnał z bazówki z "cackiem " niż z AP którego maja niemalże pod nosem.
I co ważne klienci nie marudzą że sieć im wolno chodzi
Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego producenci sprzętu RF nie produkują AP o takich parametrach jak po zastosowaniu wzmacniacza ,tylko skazują ich posiadaczy na walkę z wiatrakami
Gdyż:
1. CENA
2. Obowiązują normy na dopuszczalną moc nadawania bez specjalnych licencji, zezwoleń blablabla
3. Producenci anten itp akcesorii też chcą żyć
Witam. Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacje na temat tuningu prostych, tanich kart PCI WLAN o przykładowej mocy nadawczej 25mW na więcej? Może jakieś schematy zewnętrznych wzmacniaczy. Ewentualnie wszystko co macie na temat przeróbek tego typu urządzeń pracujących na 2,4 GHz.
Zapomnij o tym ! Potraktuj to co napisał wisienka jako głos rozsądku ! Wielu osobom zdaje się, że różnica pomiędzy np. 100 MHz a 2,4 GHz polega tylko na tym, że to trochę inaczej wygląda. Radziłbym takim hurraoptymistom zbudować coś (działającego) choćby na 433 MHz, a dopiero potem "dzielić się wiedzą". Jedyna sensowna rzecz jaką możesz zrobić to odpowiednia antena.
benchmarek wrote:
Jeżeli masz czym polutować (bardzo małe) to Maxim ma za darmo fajne kostki 1 Watowe.
Maxim nie produkuje 1 watowych wzmacniaczy mocy na 2,4 GHz.
benchmarek wrote:
http://www.maxim-om/quick_view2.cfm/qv_pk/2206
jest to wzmacniacz +20dbm.
i nie chodzi o malą lutownice bo jesli ktos umie lutowac (ma troche czasu, checi i praktyki) to polutuje takiego scalaczka transformatorowka, ktora nie nalezy do malych??
Scalaka w obudowie UCSP transformatorówką ??? No cóż... Ja widocznie jestem dopiero raczkującym elektronikiem. Z elementami 0603 radzę sobie przy pomocy pensety i lutownicy Elwika z małym grotem, ale transformatorówką jeszcze nie próbowałem. Aż się boję, że ktoś zaproponuje "przyszwajsowanie" Migomatem.
kubuś12 wrote:
panowie ,czegoś nie rozumiem --operatorzy GSM pracują na minimalnie niższym paśmie i jak kolega twierdzi (parę postów wyżej) wychodzą z mocą 100W ,gdzie zaś kto inny twierdzi ,że 0,2W to HO-HO..
Nie ma tu nic nadzwyczajnego. Stacje bazowe telefonii komórkowej muszą mieć anteny o charakterystyce dookólnej, jedynie w elewacji można zawęzić wiązkę (czyli osiągnąć pewien zysk energetyczny), natomiast telefony komórkowe, ze względu na charakter pracy i niewielkie rozmiary nie mają nawet tej możliwości, stąd potrzeba stosowania znacznych mocy. W przypadku linków WiFi dla lokalizacji stacjonarnych można zastosować anteny o dużych zyskach energetycznych, co pozwala na pracę z dużo mniejszą mocą.
kubuś12 wrote:
Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego producenci sprzętu RF nie produkują AP o takich parametrach jak po zastosowaniu wzmacniacza ,tylko skazują ich posiadaczy na walkę z wiatrakami
Powód (jedyny) jest taki, że takie są przepisy. Filozofia twórców owych przepisów była taka, że łącza radiowe miały być rozwiązaniem dla użytkowników mobilnych, ze względu na fakt, że zasoby widma elektromagnatycznego są ograniczone, natomiast podstawą komunikacji dla użytkowników stacjonarnych miał być (i w krajach bardziej cywilizowanych - jest) kabel - miedziany lub optyczny. Szerokie wykorzystanie w Polsce kart radiowych do zestawiania połączeń, de facto, stacjonarnych jest swego rodzaju wynaturzeniem, wynikającym z monopolistycznej pozycji naszego ulubionego dostawcy wszelakich usług telekomunikacyjnych. Natomiast ograniczenie mocy EIRP ma na celu umożliwienie jednoczesnej pracy możliwie dużej grupie użytkowników na danym obszarze.
SP1AQU
Zapomnij o tym ! Potraktuj to co napisał wisienka jako głos rozsądku ! Wielu osobom zdaje się, że różnica pomiędzy np. 100 MHz a 2,4 GHz polega tylko na tym, że to trochę inaczej wygląda. Radziłbym takim hurraoptymistom zbudować coś (działającego) choćby na 433 MHz, a dopiero potem "dzielić się wiedzą".
na wstępie dzieki SP1AQU .
jak widze -jednak okazuje sie ,że są ludzie rozsądni i mający pojęcie o tym co piszą
--jak do tej pory traktowałem tą grupę jako "z motyką na księżyc"
(a swoją drogą chciałbym zobaczyć "jak to się lutuje UCSP transformatorówką "
ja widzialem rozne cuda a nie ktore sam poczynilem(przy braku sprzetu pozostaje partyzantka )-na grot nawijam drut 0,5mm i robie kancowke jakies 5mm i tak kombinuje...niestety transformatotrowka jest ciezka i sa problemy z manewrowoscia.co do wzmacniacza to wiem ze sensowne by bylo stosowac go przy stacji bazowej,ale teraz tak:moc AP okolo 100miliwatow a zeby dwokrotnie zwiekszyc zasieg stacji trzeba czterokrotnie zwiekszyc moc czyli do prawie pol Wata przy2,5GHz to juz nie zabawa...pytalem o zlaczki wyobrazcie sobie ze jedna z firm produkujacych akcesoria do wifi nie wie o tym ze zyle goraca we wtyku typu N sie lutuje a nie zaciska,anteny tez czesto sa antenami tylko z nazwy... raz widzalem rozebrana(wyjeta z rurki) antene yagi zalamalem rece wygladala jakby skladalo ja pijane dziecko :x -direktory pozamieniane miejscami a dipol szkoda slow...poza tym tworzywo tej rurki zawieralo prawdopodobnie tlenek tytanu jako wypelniacz co przy mikrofalach nie jest wskazane-zwykla rura do krycia kabli z praktyki wiem ze mozna samemu zrobic("na pale"czyli bez pomiarow)antene oczywiscie przy zachowaniu pewnych zasad i bedzie o wiele lepiej pracowac.dlaczego o tym pisze bo rowniez z praktyki wiem ze wiekszosc przyczyn problemow lezy w wadliwej instalacji antenowej a niestety przy tej czestotliwosci wykonanie musi byc na poziomie technologji kosmicznej i nie tyle skomplikowane co hiper dokladne i super solidne-a nie klepane na mase z pewna doza nonszalancji.oczywiscie zeby bylo wszystko jasne nie zachecam nikogo do lutowania takich chybryd mocy lutownica transformatorowa(sa ludzie,ktorzy graja na gitarze nogami ale to nie znaczy ze tak sie powinno grac i ze tak bedzie prosciej i przyjemniej-oni poprostu nie maja rak) brak praktyki w tej dziedzinie doprowadzi do uszkodzenia ukladu badz jego wadliwej pracy-lepiej zlecic to innym(np.zaklad naprawy tel.kom.)
Pozdrawiam
SP1AQU, Wisienka też.
"Stary trzeba troche wyluzować" ja osbiscie mam gdzie polutowac nawet najmniejsze cacka a stwierdzenie...transformatorówką.... miało mniej dosłowne znaczenie niz by sie mogło wydawac, podjąłbyś sie przylutowania takiej kości 1mm na 1,5mm trasnformatorem??("kamikadze boski wiatr") zobacz pierwsze posty, moje słowa " jeśli masz czym polutowac.........." a pózniej? zaczepnie obronnie (swoją drogą są magicy i chwała im za to ze bez sprzetu moga zrobić to o czym takim jak ty nawet sie nie śniło).Jesli chodzi o moce to są napewno kosci, które mają wiecej niz 0,1W wystarczy poszukac a nie klikac gotowe linki (google,google,google otwieram lodówke google, otwieram piwo.. pilsner uff..)mam projekt (ogólnodostepny w necie) wzm 500W 2,40ghz wykonanego z promiennika od mikrofali ot taki tam wzmacniaczyk sobie do wifi, (a co, na wróble polować i komary! a nie tu dane przesyłać drogą radiową ).
...Hmm kojarzy mi sie ariadna forum i nie tylko jak czytam twoją wypowiedz( czemu wszyscy SPxxxxxxx, prawie wszyscy, są tacy sztywni i nadęci ...upps bo zdali egzamin krótkofalarski tylko temu?? hmm.....) , ale i tak pozdrawiam 8) Pamietaj czytaj miedzy wierszami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OK ! Postaram się dopasować do zaproponowanej przez Ciebie bardziej luźnej konwencji...
benchmarek wrote:
ja osbiscie mam gdzie polutowac nawet najmniejsze cacka a stwierdzenie...transformatorówką.... miało mniej dosłowne znaczenie niz by się mogło wydawac, podjąłbyś się przylutowania takiej kości 1mm na 1,5mm trasnformatorem??
Jak już wcześniej napisałem - nie podjąłbym się. Tylko widzisz... Trudno odgadnąć która część Twoich wypowiedzi jest na serio, a która "na luzie". Może powinieneś, wzorem pewnego starego skeczu zaznaczać mniej dosłowne fragmenty "wężykiem Jasiu, wężykiem", tak aby wszyscy wiedzieli o co Ci chodzi.
benchmarek wrote:
swoją drogą są magicy i chwała im za to ze bez sprzetu moga zrobić to o czym takim jak ty nawet się nie śniło
1. Masz absolutną rację. Na przykład mogą podrapać się za uchem. 2. Ja nie śnię o budowaniu urządzeń. Ja je buduję - od ładnych paru lat. I stąd wiem co-nieco na temat na który się wypowiadam. Powtórzę jeszcze raz - zbuduj coś działającego choćby na te 433 MHz, i to z użyciem takich przyrządów jakie tylko będziesz chciał, to wtedy będziesz cokolwiek wiedział o trudnościach związanych z budową urządzeń w.cz. Co innego budować "Pipki-dręczyciele" a co innego układy b.w.cz. No, ale oczywiście Polska to wolny kraj i każdy ma prawo mieć własne zdanie.
benchmarek wrote:
Jeżeli masz czym polutować (bardzo małe) to Maxim ma za darmo fajne kostki 1 Watowe.
benchmarek wrote:
<http://www.maxim-om/quick_view2.cfm/qv_pk/2206>
jest to wzmacniacz +20dbm.
benchmarek wrote:
Wystarczy pobrac sobie pdf ze strony maxim zeby się przekonac jaka z jaka moca pracują uklady
benchmarek wrote:
Jesli chodzi o moce to są napewno kosci, które mają wiecej niz 0,1W wystarczy poszukac a nie klikac gotowe linki.
Pewnie, że są ! Tylko po co w takim razie podałeś ten konkretny link. To też był jakiś żart ? Czy może "strzeliłeś babola" (bo nie wiedziałeś że +20 dBm to 100 mW a nie 1 W) i nie umiesz się do tego przyznać ?
benchmarek wrote:
...Hmm kojarzy mi się ariadna forum i nie tylko jak czytam twoją wypowiedz( czemu wszyscy SPxxxxxxx, prawie wszyscy, są tacy sztywni i nadęci ...upps bo zdali egzamin krótkofalarski tylko temu??
Wiesz - jest takie powiedzenie, że jak się nie wie co zarzucić rozmówcy, to zawsze można powiedzieć, że mu brzydko z buzi pachnie... Egzamin zdałem, bo chciałem i każdy kto będzie chciał, też da radę go zdać. Czy jestem sztywny i nadęty - to nie mnie oceniać. Raczej bym powiedział, że co-nieco znam się na swojej robocie i nie piszę bzdur, a to niektórych może drażnić, bo pokazuje ich niewiedzę i ośmiesza pewne teorie. Wychodzę z założenia, że na forum rozmawia się o sprawach technicznych w sposób możliwie ścisły, natomiast pogadać o d... Maryni można sobie przy piwie i grillu.
Ja Ciebie również pozdrawiam ! A tą mikrofalówkę lepiej wykorzystaj do podgrzewania pizzy. Szkoda wróbelków.
odrazu lepiej mikrofalówki są OK!. Hmm.. masz racje mogłem strzelić bloga pomyliłem z wzmacniaczami na 900mhz (1Watowe), jakkolwiek znalazłem coś z czego można wycisnąć do 25dbm zależnie od napięcia zasilającego, ile to watów nie wiem, z opisu wynika że przy 27dbm wpada już w nasycenie ( jeśli dobrze rozumiem), oto link.
hmmm od nadmiernego "wyluzowania"mozna dostac rozwolnienia (rozwazam tylko teoretycznie) czy przy zmianie chybrydy nie trzeba bedzie zmienic sposobu zasilania takiego ukladu( zasilanie,wejscie ,wyjscie itp-wszystko moze wogole byc inaczej-chodzi o rozlozenie na nozkach) wiec w dalszym ciagu stawiam na dobre anteny i linje do nich niz dlubanie sie w APkach(my mamy tak,ze na jednym z przekaznikow widzimy sid-y z sasiedniego miasta okolo 7-8km wiadomo sid to nie link ale antena to szczelinowka a gdyby byla parabola... AP to smartbriges i nie jestem pewien czy on ma 100mW czy 75mW ale to bez znaczenia)nie sztuka jest zmodulowac(moze i jest przy tej mocy) magnetron np.od radaru i miec link na np.10km ja zageszczam wiazke przez stosowanie odpowiednich anten a nie dopalaczy-to przecziez moze zaczac siac i co wtedy?che?a tak naprawde nigdy nie wiadomo komu wejdziemy w parade...
a to link opisujacy pewna koncowke mocy http://www.qsl.net/n9zia/wireless/c23/index.html tej nie treba lutowac na allegro widzalem plaszcze obslugi radarowej pewnie teraz beda mialy wziecie
benchmarek napisał:
znalazłem coś z czego można wycisnąć do 25dbm zależnie od napięcia zasilającego, ile to watów nie wiem, z opisu wynika że przy 27dbm wpada już w nasycenie
26dbm to 400mW wiec 25dbm to pi*oko/drzwi bedziejakieś 300mW