logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Voyager II 1995r TD. Brak ładowania akumulatora

Daw84 12 Kwi 2008 21:35 7329 13
REKLAMA
  • #1 5023738
    Daw84
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Chrysler Voyager II 1995r TD. Brak ładowania akumulatora, oraz brak wskazania prędkości i obrotomierza. Alternator został wymieniony,
    wskaźnik ładowania wskazuje 12V lub poniżej.
  • REKLAMA
  • #2 5023806
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Może mnie ma przepływu między żaróweczką kontrolki ładowania a alternatorem ? A może spalona ?
  • REKLAMA
  • #3 5023925
    Daw84
    Poziom 11  
    salmon napisał:
    Może mnie ma przepływu między żaróweczką kontrolki ładowania a alternatorem ? A może spalona ?

Tu nie chodzi o kontrolkę ładowania a o to ze wskaźnik ładowania cały czas pokazuje wartość 12 volt, a jest to wartość za mała aby akumulator ładować.
  • REKLAMA
  • #4 5024539
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4435
    A może zająć się zasilaniem zegarów (bezpiecznik, zasilanie w kostkach zegarów, przejście na ścieżkach)?
    Posprawdzać masy też nie zaszkodzi...Jak to jest fizycznie z ładoawaniem, mierzone miernikiem jaką ma wartość, a jak się zachowuje kontrolka? Ja stawiam jednak na zasilanie zegarów, a ładowanie pewnie jest ok.
  • #5 5024712
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 100
    Piszesz ze alternator zostal wymieniony Wiec sprawdz czy miernikiem jakie napiecie daje alternator (poprostu sprawdz ladowanie przy silniku bezposrednio)Jesli laduje 14V patrz przewodami +i - az do akumulatora Wskaznika nie ma sie co czepiac bo jesli pokazuje 12V to bedzie pokazywal i 14V jesli ono bedzie Osobiscie mysle ze jest brak polaczenia alt-aku albo alternator poprostu nie ladujeP
  • #6 5024715
    Daw84
    Poziom 11  
    Też myślałem ze zegary są spalone, ale wymieniłem na nowe, co do bezpieczników i masy to tez sprawdziłem i jest ok. Pomiar miernikiem na akumulatorze wskazuje tą samą wartość, co wskazówka kontrolki ładowania. Mierzyłem akumulator w trakcie, gdy silnik jest zgaszony i gdy silnik jest zapalony dokładnie nie pamiętam wartości pomiarów, ale mniej więcej wynosiły tak:
    Dla silnika zgaszonego ok.. 12,54V
    Dla silnika zapalonego ok. 12,30V
    Tak ze na pewno nie ma ładowania.
    Jeszcze sprawdzę zasilanie w kostkach.
  • #7 5025773
    ROMAN1699
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Jak zachowuje sie kontrolka po przekręceniu kluczyka [czy sie zapala] jeżeli tak to problem tkwi w alternatorze lub połączeniu alternator - akumulator .A kontrolka w procesie wzbudzenia jest bardzo ważna.
  • #8 5026026
    mactronic
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Nie wiem jak w tym roczniku, ale Voyagery mają sterowanie wzbudzeniem alternatora PCM (sterownik silnika), również sygnał obrotomierza idzie z tego sterownika bezpośrednio lub przez body computer.
  • #9 5026150
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Padl ci regulator napiecia(element komputera na lewym nadkolu)To ladowanie da sie obejsc,gorzej z wysterowaniem obrotomierza i szybkosciomierza bo wszystko sterowane z tego sterownika.Body comp.bedzie raczej ok.Nie wszystkie voyagery td. mialy to rozwiazanie,niektore mialy regulator osobny,za akumulatorem.Dopiero po lifcie w 96r.wszystkie mialy w pcm
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 5036189
    Daw84
    Poziom 11  
    mactronic napisał:
    Nie wiem jak w tym roczniku, ale Voyagery mają sterowanie wzbudzeniem alternatora PCM (sterownik silnika), również sygnał obrotomierza idzie z tego sterownika bezpośrednio lub przez body computer.

Mogę prosić o dokładniejszy opis Np. gdzie się znajduje PCM (sterownik silnika)?

ROMAN1699 napisał:
    Jak zachowuje sie kontrolka po przekręceniu kluczyka [czy sie zapala]

Szukałem kontrolki ładowania i niestety nie znalazłem, a rozkręciłem wszystko gdzie mogłaby się znajdować. Nie wiem czy dobrze myślę, ale moim zdanie kontrolką ładowania jest wskaźnik ładowania akumulatora i on działa.

milejow napisał:
    Padl ci regulator napiecia(element komputera na lewym nadkolu)To ladowanie da sie obejsc,gorzej z wysterowaniem obrotomierza i szybkosciomierza bo wszystko sterowane z tego sterownika.Body comp.bedzie raczej ok.Nie wszystkie voyagery td. mialy to rozwiazanie,niektore mialy regulator osobny,za akumulatorem.Dopiero po lifcie w 96r.wszystkie mialy w pcm

Z tego, co widziałem regulator znajduje się w komputerze. Na rysunku poniżej mniej więcej narysowałem połączenia (w przekaźniku narysowałem tylko wej/wyj sygnału nie rysowałem wejść do cewki).

Mogę prosić o schemat jak obejść te ładowanie, lub gdzie mogę znaleźć schemat elektryczny do tego samochodu?
    Załączniki:
    • Chrysler Voyager II 1995r TD. Brak ładowania akumulatora rys.jpg (67.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 6104469
    Jerry2012
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Napewno padł czujnik położenia wału u mnie tak było
  • #12 6107141
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Jerry2012 napisał:

Napewno to padl Szarik,do 70ki raczej nie dobil.Fakt,jak padl ci CRANK SENSOR to i ladowania nie bylo:D.Witamy w gronie nowego,,fachowca,,:D
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #13 6914676
    Katonn
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Jerry2012 napisał:

Jerry ma rację bo u mnie jest to samo do wymiany czujnik. Na razie mam zrobione obejście na regulatorze zewnętrznym. Gdyby pozbierać wszystkie posty z padniętym ładowaniem to w nich są obiawy i rozwiązanie.
    Pozdrawiam szukających :D
  • #14 7548064
    michal_74
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z ładowaniem i nie chodzi obrotomierz, niewiem gdzie znajduje się czujnik wału, prosił bym o rade.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Chrysler Voyager II 1995r TD występuje problem z brakiem ładowania akumulatora oraz brakiem wskazań prędkościomierza i obrotomierza. Pomimo wymiany alternatora, wskaźnik ładowania pokazuje stałe napięcie około 12V, co jest niewystarczające do ładowania akumulatora. Sprawdzono bezpieczniki, masy oraz zasilanie zegarów – bez efektu. Pomiar napięcia na akumulatorze przy wyłączonym i włączonym silniku potwierdza brak ładowania (około 12,5V i 12,3V). Wskazano, że w tym modelu sterowanie wzbudzeniem alternatora i sygnał obrotomierza pochodzi z PCM (sterownika silnika), który zawiera regulator napięcia. Uszkodzenie regulatora napięcia w PCM może powodować brak ładowania i problemy z obrotomierzem oraz prędkościomierzem. Niektóre egzemplarze miały regulator zewnętrzny, ale po lifcie w 1996 roku wszystkie sterowane są przez PCM. Sugerowano również sprawdzenie czujnika położenia wału (crank sensor), którego awaria może skutkować brakiem ładowania. Autor poszukiwał schematów elektrycznych i informacji o lokalizacji PCM oraz sposobach obejścia układu ładowania. W niektórych przypadkach stosowano obejścia z zewnętrznym regulatorem napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA