logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lakier samochodowy - ile na jeden samochód?

Tremolo 13 Kwi 2008 01:36 134363 11
REKLAMA
  • #1 5024470
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Ciężko mi dostać takie dane ale jak to wychodzi mniej więcej - powiedzmy mamy cały samochód już pofosforanowaną karoserię i zaczynamy malować pistoletem w kabinie lakierniczej - ile z tego wyjdzie lakieru i ile odpadów z tego będzie. Takich informacji szacunkowych nie można dostać, a są mi potrzebne do pracy dyplomowej.

Za przykład auta posłuży nam powiedzmy Fiat Punto. Może ktoś pracuje w lakierni? Może ktoś ma przy sobie pojemnik z lakierem samochodowym i jest tam podana wydajność?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 5025506
    turpik5
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Witam
    Cieżko powiedziec ile lakieru idzie na samochód. To zależy od wielu czynników. Jaki lakier, ile warstw, jak skomplikowana jest budowa samochodu, czy bedzie sie malowało wewnątrz (komore silnika itp) i może kto też maluje. To ile farby idzie w powietrze zależy od sposobu malowania, miejsca gdzie sie maluje i też kto maluje.
  • #3 5027595
    Tremolo
    Poziom 43  
    Z tego co pokrótce czytałem to auto ma około 19m2 - częsci zewnętrznie nadwozia Nissan Primera. Silnik to bodajże się katoforetycznie pokrywa. I na takiej średniej wielkości auta wychodzi 5 litrów. Tylko ile z tego ścieknie jako SZLAM, a ile wyparuje. Wystarczy średnia dla lakieru i powiedzmy ktoś się zna na tym.

Powiedzmy mamy jedną warstwe podkładu i 3 warstwy zewnętrzne. Nie wiem jak sprawa ma sie co do wewnętrznej części karoserii ile tam jest tych warstw. Ewentualnie interesują mnie dane ile z kabiny lakierniczej w przeliczeniu na samochód jest szlamu lakierniczego. Powiedzmy lakiernia 20 samochodów i ile produkują beczek szlamu...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5028326
    marcys20
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Tremolo napisał:
    Ciężko mi dostać takie dane ale jak to wychodzi mniej więcej - powiedzmy mamy cały samochód już pofosforanowaną karoserię i zaczynamy malować pistoletem w kabinie lakierniczej

na sredniej wielkosci samochod typu np.Ibiza mk1 schodzi od 1L do ok.4L- wszytsko zalezy od :
    1.umiejetnosci lakiernika
    2.tego czy zmieniamy kolor samochodu
    3.producenta lakieru
    4.koloru lakieru

tak ze jak widzisz widelki sa znaczne i ciezko jest dokladnie okreslic ile tego zejdzie! jedne lakiery/kolory kryje lepiej drugie wrecz wogole ...do tego srednio ok. 1/3 calkowitej ilosci to rozpuszczalnik ktory odparowuje, pewna ilosc idzie w powietrze jako odpad/rozdmuch itp,itd...i nie da sie dokladnie okreslic ile nam zejdzie lakieru, dlatego brak jest ntt danych!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5031599
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    W pracy możesz podać ilość np.3L jeżeli będą mieli jakieś pytania skąd takie info to odpowiedz że wczoraj takie auto malowałeś, nie podważalny argument. A tak na poważnie to zaglądnij na to forum http://www.farby.brcs.pl/phorum/list.php?f=1 Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 5039838
    Tremolo
    Poziom 43  
    Mialem praktyki w fabryce lakierów do stali i znam jak na razie dokladne proporcje składników wewnątrz. Przydała by się analiza tego ile z pistoletów zostaje wydmuchane oprócz lakieru rozpuszczalników i ile nie trafia w samochód bo suma sumarum przy większej ilości samochodów pojawia się szlam.

Bo jakby policzyć, że 1 litr starcza na 20m2 i pokrywa warstwę 20um to mamy warstwę o objętosci 0,4 litra = 20um x 20m2 tylko gdzies wyparowało 0,6 litra. Rozumiem że jest jakiś skurcz, trochę wyparuję po drodzę, trochę zostanie na pistolecie. Ale ile lakieru nie trafi w warunkach bojowych pod auto, na boki kabiny, do filtru, na odkurz wodny itp.

Praca jest o szlamach lakierniczych. Bo ostatnio jednego wsadzili do więzienia za trzymanie takich wiader z zamurowanym pomieszczeniu. No a tak patrząc na ich właściwości to z nich idzie wszystko zrobić, spalić, zrobić materiały tłumiące do auta...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 5050727
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Wszystko zależy od efektywności pistoletu wysokociśnieniowe HP mają z tego co pamiętam ok 50% efektywności czyli tylko połowa lakieru trafia na malowaną powierzchnię, natomiast (HV) LP (niskociśnieniowe) efektywność mają na poziomie ok 70% (lecz do malowania takimi pistoletami potrzeba sprawnej ręki) wszystko zależy od producenta pistoletu.
  • Pomocny post
    #8 5054169
    ŚNIADY
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam. Jak już napisał mój przedmówca w pył idzie od 30 do 50 % w zależności od pisteletu. Na pomalowanie Punto w akrylu kupił bym 1,5 lub 2 litry farby ( rozrabiając zgodnie z proporcją 2:1:1 otrzymał bym 3 lub 4 litry) w zależności czy malowany byłby środek. Oczywiście ilość farby zależna jest tez od koloru bo nie wszystkie jednakowo kryją.
  • #9 5055386
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1635
    proporcje lakieru to 2:1 i max 10%rozpusczalnika dla lakierów akrylowych,dla lakierów bazowych 2:1 i 1:1 w zależności od producenta ,lakierów wodorozcieńczalnych nie rozcieńczamy ,są od razu gotowe do użycia i mimo tego są bardziej wydajne od pozostałych.Co do wydajności to są różnice w zależności od pistoletu i zdolności lakiernika jeden potrzebuje 1litr , drugi 2litry na to samo auto,duży wpływ ma też powierzchnia malowania im większe powierzchnie tym większa wydajnośc , przy małych powierzchniach większośc lakieru idzie w powietrze.Jeżeli potrzebujesz dokładnych danych wg. producenta ile trzeba farby na np.metr to mogę coś podac w poniedziałek
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #10 5055811
    Tremolo
    Poziom 43  
    Nie spieszy się za bardzo. Chodzi o szacunki, które już są bardzo potrzebną mi wiedzą. Z tego co wiem 1 litr na 20m^2.

Po prostu chodzi o źródło, wg którego szłoby oszacować ile w Polsce powstaje odpadów lakierniczych, jakiś szacunek
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 5061377
    ŚNIADY
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Spróbuj zadzwonić lub napisać do przedstawiciela handlowego któregoś z producentów, może Ci poda szcunkowo ile lakierów rocznie sprzedają. Myślę że na tej podstawie najprościej będzie oszacować ilość odpadów, a może dysponują jakimiś danymi.

Dodano po 21 [minuty]:

P.S. Proporcje i szacunkowa ilość na 1m2 są podane na stronach niektórych producentów. Pozdrawim
  • #12 5081589
    Tremolo
    Poziom 43  
    Trzeba by znać wszystkich producentów. No i często nie podają nic producenci ze względów tajemnicy przemysłowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ilość lakieru samochodowego potrzebna do pomalowania auta, np. Fiata Punto, zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj lakieru, liczba warstw, powierzchnia malowania oraz umiejętności lakiernika. Średnio na samochód o powierzchni około 19-20 m² zużywa się od 1 do 5 litrów lakieru, przy czym standardowo stosuje się jedną warstwę podkładu i trzy warstwy lakieru nawierzchniowego. Wydajność aplikacji zależy od typu pistoletu lakierniczego: pistolety wysokociśnieniowe (HP) mają około 50% efektywności, a niskociśnieniowe (HVLP) około 70%, co oznacza, że znaczna część lakieru nie trafia na karoserię i tworzy odpady lakiernicze (szlam). Rozcieńczalniki stanowią około 1/3 objętości mieszanki i częściowo odparowują. Szacuje się, że na 20 m² powierzchni malarskiej zużywa się około 1 litra lakieru, z czego około 0,4 litra tworzy warstwę na powierzchni, a reszta to straty i odparowania. Dane te są przybliżone i różnią się w zależności od producenta lakieru, koloru, rodzaju lakieru (akrylowy, bazowy, wodorozcieńczalny) oraz warunków malowania. Brak jest precyzyjnych, publicznie dostępnych danych dotyczących ilości powstających odpadów lakierniczych, co utrudnia dokładne oszacowanie ich ilości na poziomie krajowym. Producenci lakierów często nie udostępniają szczegółowych danych ze względu na tajemnicę przemysłową. W praktyce do pracy dyplomowej można przyjąć szacunkową wartość około 3 litrów mieszanki na samochód średniej wielkości, z uwzględnieniem strat i odparowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA