logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kit AVT 2449 - nie otrzymuje sygnału z wyższymi częstotl.

DonMartineZ 13 Kwi 2008 14:56 1289 7
REKLAMA
  • #1 5025940
    DonMartineZ
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Mam problem z podłączeniem wyżej wymienionego filtra. Zasilam go pojedynczym zasilaniem 12 volt. Jednak po podłączeniu sygnału na wejście nie otrzymuje sygnału z odciętymi wyższymi częstotliwościami. Na oscyloskopie pokazuje ładną charakterystykę, jednak w rzeczywistości w ogóle nie działa. Proszę o fachową pomoc. Serdecznie dziękuję za wszystkie pomysły. Pozdrawiam DonMarTineZ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5026109
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Napisz dokładnie jak posłączyłeś, czy wylutowałeś C3 i C4, czy podłączyłeś punkt N jako masę...???
  • REKLAMA
  • #3 5026178
    DonMartineZ
    Poziom 11  
    C2 jest natomiast nie ma C3.ukladu nie lutowałem sam tylko dostalem w prezencie :) na punkt A podałem sygnał natomiast na punkt B podalem mase sygnału.z punktu B "niby"pobieram sygnał odfiltrowany natomiast z punktu F mase.na punkt P podaje 12 v natomast na N mase z zasilacza.tak to wygląda.propozycje??
  • REKLAMA
  • #4 5026494
    E.L.O.
    Poziom 28  
    C2 ma być, a C4 wylutuj.

> "na punkt A podałem sygnał natomiast na punkt B podalem mase sygnału."
    To źle !!! sygnał daj na A, a masę sygnału daj na pkt N

> "z punktu B "niby"pobieram sygnał odfiltrowany natomiast z punktu F mase."
    Źle !!! sygnał wyjściowy pobieraj z E lub F, a masę z pkt N.

> "na punkt P podaje 12 v natomast na N mase z zasilacza"
    OK.

Co z układem U1 (LM78L15) na schemacie ???
    Zasilanie 12V to stabilizowane ???

Tu masz instrukcję:
    http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2449.pdf
  • #5 5026537
    DonMartineZ
    Poziom 11  
    bład popełniłem w pisaniu.z punktu E pobieram sygnał odfiltrowany a z F mase.zasilacz stabilizowany.stabilizator w porzadku.pozdrawiam. Ps: C4 jest wylutowany :)
  • REKLAMA
  • #6 5026565
    E.L.O.
    Poziom 28  
    > "bład popełniłem w pisaniu.z punktu E pobieram sygnał odfiltrowany a z F mase."
    wyjściowy sygnał z E, masa z N.
  • #7 5026675
    DonMartineZ
    Poziom 11  
    no i zrobiłem tak jak pisałeś i nadal pupa.buczenie zniknelo ale nadal nie gra.nie wiem co juz mu brakuje.jutro wezme zasilacz ze szkoly bo zostawilem i na nim sprawdze ale watpie zeby dzialalo.moze jeszcze inne sugestie?
  • #8 5027606
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Poczytaj dokładnie ten opis w linku co podałem, zrób parę zdjęć płytki to zobaczymy co dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy filtra AVT 2449 zasilanego pojedynczym napięciem 12 V, który nie przekazuje sygnału z odciętymi wyższymi częstotliwościami mimo poprawnej charakterystyki na oscyloskopie. W dyskusji zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie sygnału i masy: sygnał wejściowy powinien być podany na punkt A, masa sygnału na punkt N, a sygnał wyjściowy pobierany z punktu E z masą z punktu N. Wskazano również na konieczność wylutowania kondensatora C4 oraz obecność kondensatora C2. Zasilanie 12 V powinno być stabilizowane, a stabilizator LM78L15 musi być poprawnie podłączony. Pomimo korekty połączeń i stabilizowanego zasilania problem z brakiem sygnału nadal występuje. Zalecane jest dokładne zapoznanie się z dokumentacją AVT 2449 oraz wykonanie zdjęć płytki w celu dalszej analizy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA