logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson AF 7318 UCI - brak kanałów HBO, Discovery po zmianach w Cyfra+

directx11 14 Kwi 2008 10:13 5697 14
REKLAMA
  • #1 5028666
    directx11
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Mam o ile dobrze pamietam Fergusona AF 7318 UCI, po zmianach na cyfrze przestalo chodzic HBO, HBO2, Discovery i kilka innych - widzialem juz podobny watek, ale zdaje sie zostal zamkniety i nie moge sie tam zapytac, wiec wybaczcie, ze powielam. Przeszukalem programy ponownie, ale nic to nie dalo, HBO i reszta sa dalej niedostepne... moze znajda sie jeszcze jakies rady? Szczerze mowiac nigdy nic nie probowalem wgrywac na ten tuner, ale jesli trzeba to sproboje... chyba ze jest jakis prostszy sposob? Jesli ktos ma lopatologiczny przepis dla takich, co nigdy tego nie robili to bede dzwieczny... :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5029021
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Usuń z listy programy na których nie masz sygnału i przeskanuj jeszcze raz niebo lub wgraj nową listę kanałów po rs-ie.
  • REKLAMA
  • #5 5032447
    Specman
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Ponieważ jestem nowy i trochę zielony w temacie proszę mnie nie besztać za głupie pytania :D

Mam Pioneera BCT 1530 i 2 pytania związane ze zmianami kanałów.

1. odnośnie wgrywania listy kanałów - gdzie takową można zdobyć i co potrzebuję do jej wgrania i jak postępować ?. Czy wystarczy PC'et i jakiś kabel czy trzeba też jakiś interfejs mieć do tego. No i samo wgrywanie jak już mieć będę wszystko jak powinno przebiegać ? Można coś zepsuć czy laik może to zrobić mając co trzeba ?

2. pierwsze co zrobiłem to jakiś tam gość powiedział zdawkowo bym wpisał nowe dane dla każdego kanału i podał linka do strony gdzie jest to publikowane. Ucieszyłem się bo zadziałało. Przywróciłem sobie wszystkie Discovery, National i HBO. Ale zdziw był później. Otóż jak miałem wpisane dane do National i podstawowego Discovery to wpisując te od HBO znikały na te 2 wcześniejsze i na odwrót ?. W końcu była tam przy podawaniu częstotliwości transpondera możliwość zmiany jego numeru. Tak sobie spróbowałem z 94 zmieniłem na 95 i chyba wszystkie kanały transpondera znikły. Przeszukałem więc pasmo, dekoder znalazł i dopisał te co wcięło, ale bez Discovery i National. Jak te dwa przywrócić ? Mogę np. na kanale Hallmarku wpisać dane Discovery i mam ten kanał ale nie wiem jak zmienic jego nazwę poza tym wraca problem, że znikają dane z HBO. Wiecie jak sobie z tym poradzić ?. A i dodatkowa uciążliwość, niektóre wpisane z ręki np Civilizacja czy Science cały czas po wpisaniu nowych danych są, ale wciskając PILOT opis znika b.szybko i nie można się w ogóle pozagłębiać i posprawdzać o czym program czy co będzie następne. Coś jest wciąż źle ustawione ?

Z góry dziękuję za pomoc

Specman
  • #6 5033137
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Specman napisał:
    Witam wszystkich. Ponieważ jestem nowy i trochę zielony w temacie proszę mnie nie besztać za głupie pytania :D

Mam Pioneera BCT 1530 i 2 pytania związane ze zmianami kanałów.

http://forum.dvhk.pl/forumdisplay.php?f=71

Specman

Witam.

Poszukaj na tym forum :

http://forum.dvhk.pl/forumdisplay.php?f=71

Tylko musisz sie zarejestrować i dużo poczytać , a wszystkiego sie

dowiesz o swoim tunerze .

pozdrawiam maniek475
  • #7 5036034
    piroman88
    Poziom 11  
    Witam co do Twojego pierwszego pytania to zalezy jakie masz oprogramowanie oryginalne od cyfry czy juz moze zmienione. Jesli to pierwsze to pozostaje Ci tylko zmiana listy przez jtaga opis:
    http://laki.dvhk.pl/faq/bc1530.htm
    a jesli zmienione to przez kable opis:
    http://laki.dvhk.pl/faq/bc1530_all_cable.htm
    ogolnie poczytaj sobie o tym wszystkim na www.forum.dvhk.pl w dziale pionieero 1530. Pozdrawiam

Tutaj masz liste http://upload.dvhk.pl/content.php?id=102799
  • #8 5038101
    Specman
    Poziom 2  
    Piromam88, dzięki wielkie za konkrety, ściągnąłem listę, przeczytałem instrukcję ładowania listy po RS232, mam program MediaSat v2.6 ale jestem teraz w domu i próbuję kliknąć linka jak listę wgrywać i link nieaktualny ?. Szukam po tym forum Laki ale już głowa mnie boli od czytania tej niezrozumiałęj "papki". Za dużo tych informacji. Dla mnie to jakaś czarna magia. To co podawałeś ty było jasne i konkretne. Mam tuner z oprogramowaniem open firmware i proszę podaj jeszcze raz link jak tym Mediasatem po RS'ie wgrać ta listę. Z góry dziękuję.

pzdrv

Specman
  • REKLAMA
  • #9 5038398
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam.

Wgrywanie listy kanałów poprzez port szeregowy RS za pomocą MES 2.51

1.Ściągnąć z uploadu program MES ( http://upload.dvhk.pl/search.php )
    2.otwierasz listę w MES ( plik-> otwórz patcha)
    3.Zakładka narzędzia/komunikacja RS
    4.teraz w pionku menu/9/3 (odbieranie danych z kompa)
    5.klikasz na komunikacja RS
    dalej
    com1 i prędkość ustawiasz jak masz złe
    dalej
    zaznaczasz zapis do tunera
    dalej
    ptaszki przy sekcjach które chcesz wgrać (standardowo wszystkie)
    dalej
    ptaszek przy Gotowe
    dalej
    6. na TV będziesz widział postęp wgrywania
    7. na końcu zamykasz program w kompie i restart tunera naciskając literkę "A" na pilocie

pozdrawiam maniek475
  • #10 5038713
    Specman
    Poziom 2  
    Dziękuję. Podobną instrukcję znalazłem w końcu na tym DVHK & Laki tu:
    http://forum.dvhk.pl/showthread.php?t=277554
    Postępuję zgodnie z instrukcją, ale coś nie chce mi ostatniego kroku przejść. Nie wysyła po prostu danych - nie widzę w ogóle tego postępu w ich przesyłaniu, nawet po 10 min. W laptoku firmowym nie mam wyjścia RS więc kupiłem przejściówkę z USB na RS232. Niestety nie skorzystam bo idiotyczne zabezpieczenia firmowe każą mi skontaktować się z adminem jak tylko kabel wetknę. Połączyłem więc tym kablem stacjonarnego kompa w domu, ale wygląda na to, że tak się nie da. Muszę więc chyba kupić standardowy RS232 na RS232 (mam w PC'cie na szczęście z tyłu RS'a bo ponoć w nowych kompach już nie występuje na płycie) i tak podpiąć PC'ta z dekoderem. Dobrze myślę ?

Dzięki jeszcze raz za okaznaą pomoc

Specman

P.S. - wybierając z MES 2.6 czy 2.51 ustawienia portu jaki mam wybrać ? No chyba że jak prawidłowo będzie pospinane wszystko będę miał jeden wybór.
  • #11 5038826
    djmars1
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam wszystkich pozwulcię że siedołącze ja mam tez ten sam problem mam DBOX2 Nokia i jak wgrać ta listę żeby to pracowało?
  • #12 5057162
    Specman
    Poziom 2  
    No kupiłem kabel RS, przerobiłem listę wg własnych upodobań, wszystko ładnie poszło i wszystko działa. Dzięki za ponmoc.
  • #13 5061929
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Lista kanałów do tunerów Ferguson AF - konwersja z Mediasata

- na podstawie listy KSW dla Mediasatów z 2008-04-08
    - tylko satelita Hotbird
    - zoptymalizowana dla abonentów Cyfra+
    - wersja bazy: 8209(5474)
    - grupy tematyczne: Cyfra+, Muzyka, Informac, Sport, Bajki, FTA, itd.
    Załączniki:
    • AF_ChnList_HBonly_2008-04-20_KSW_Lechu.zip (43.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 5066580
    pawelek27
    Poziom 2  
    Witam!

Właśnie przeczytałem LECHOO Twoją wiadomość ale że nie wiem co z tym plikiem zrobić proszę o wskazówki

mam fergusona AF-1018SE (NA HODBIRDZIE)jest po zmianie prog. i hulał do zeszłego roku,,leżał i się kurzył do tej pory, bo byłem za granicą ale może pomożecie mi go rozruszać,,ja wcześniej nic nie robiłem bo prosiłem zawsze kolegę o pomoc,,ale czas sie usamodzielnić...:)
    za wszystkie wskazówki bedę wdzięczny....
    Pozdrawiam!!!
    [/quote]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada tuner Ferguson AF 7318 UCI i po zmianach w ofercie Cyfra+ stracił dostęp do kanałów HBO, HBO2, Discovery oraz innych. Problem można rozwiązać poprzez wgranie nowej listy kanałów, co wymaga użycia odpowiedniego oprogramowania i połączenia tunera z komputerem przez port RS232. W dyskusji podano instrukcje krok po kroku dotyczące wgrywania listy kanałów za pomocą programu MediaSat (MES) w wersjach 2.51 i 2.6, z uwzględnieniem ustawień portu COM i prędkości transmisji. Zalecane jest usunięcie kanałów bez sygnału i ponowne skanowanie satelity Hotbird. W przypadku braku oryginalnego oprogramowania Cyfra+ konieczna może być zmiana listy kanałów przez interfejs JTAG lub kable RS232. Użytkownicy dzielą się linkami do baz list kanałów zoptymalizowanych pod Cyfra+ oraz do oficjalnej strony Fergusona, gdzie dostępne są aktualizacje firmware i list kanałów. Wskazano również, że do poprawnego wgrania listy potrzebny jest standardowy kabel RS232, gdyż przejściówki USB-RS232 mogą nie działać z powodu zabezpieczeń systemowych. Podsumowując, rozwiązaniem problemu jest aktualizacja listy kanałów poprzez wgranie jej do tunera Ferguson AF 7318 UCI za pomocą odpowiedniego oprogramowania i sprzętu, co przywróci dostęp do brakujących kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA