logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 5030619
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam
    Mam zamiar sprowadzić sobie poprzez znajomego komputer z USA. Zapewne będzie to laptop chociaż nie wykluczone że desktop. Wiem że trzeba będzie europejską ładowarkę do laptopa lub zasilacz do PC.
    Zastanawiam się tylko czy nie będzie z nim więcej problemów?
    Klawiatura chyba powinna mieć polski układ po wgraniu naszego systemu?
    Też nie wiem jak wygląda sprawa cła.
    Myślę że niejedna osoba z forum próbowała czegoś podobnego i chciałbym zasięgnąć waszej rady.
  • REKLAMA
  • #2 5031171
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 855
    Zasilacz laptopa bedzie mial zakres napiec wejsciowych od 90V do 240V na 99.999..%.
    Dla pewnosci niech znajomy upewni sie, ze taka informacje jest na nim zawarta.
    Zasilacz w komputerze stacjonarnym ma natomiast przelacznik z tylu obudowy komputera miedzy 110 a 220 Volt - zwykle czerwony dwupozycyjny przesuwny.
    Nie widze zadnych problemow.
  • REKLAMA
  • #3 5031375
    piasek1990
    Poziom 19  
    O tym że ten przełącznik na zasilaczach istnieje to ja wiem tylko ostatnio jakoś go już nie widuję.
    Zastanawiam się jeszcze jak wygląda sprawa cła. Nigdy nie miałem z tym do czynienia i nie mogę nic o tym znaleźć. Na stronie ministerstwa gospodarki jest tylko taryfikator unijny.
  • #4 5031531
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 855
    Jesli wiesz to po co pytasz?
    Jesli przelacznik nie istnieje to znaczy, ze zasilacz moze ale nie musi byc juz przystosowany do takich zakresow napiec ( chociaz sie nie spotkalem z taka sytuacja ).
    Clo generalnie trzeba zaplacic. Oczywiscie osoba przewozaca laptop moze go nie zglosic w deklaracji celnej lub uprzec sie przy kontroli, ze jest to komputer osobisty. Znam wiele osob, ktore zawiozly komputer do Polski i nie zglaszaly tego oraz nie sprawdzono ich bagazu.
    Ile wynosi clo na tego typu rzeczy - nie wiem.
    Ostatnio wyslalem koledze GPS i niestety paczka zostala sprawdzona ( rzadko sie to zdarza ) i zaplacil 340 zl cla.

Uzupelnie jeszcze wypowiedz.
    Uklad klawiatury bedzie taki sam.
    Nie wiem czy to bylo clo czy kara, nie dopytalem. Prawdopodobnie clo, VAT, akcyza i kara czy jakies inne podatki razem.
    Wtyczki amerykanskie sa inne od europejskich ale bez problemu mozna kupic prosty adapter ( 2 dol ) zmieniajacy tylko ksztalt koncowek.
    Wysylka poczta amerykanska jest bardziej "narazona" na sprawdzenie. Ja uzywam firmy Polonez Parcel Service. Celnicy nas "lapia" raz na dwadziescia paczek.
  • REKLAMA
  • #5 5031606
    piasek1990
    Poziom 19  
    beatom napisał:
    Jeśli wiesz to po co pytasz?

To ze wiem o tym stwierdziłem juz w 1 poście i napisałem o tym po to żeby nikt nie pisał już tego. Zapytałem natomiast o cło i układ klawiatury.

Te cło jest aż tak wysokie czy to za "karę" że nie było to zgłoszone?
    I jeżeli już to on nie będzie mi przywoził tego tylko wyśle pocztą więc chyba będę musiał zapłacić.
  • #6 5031836
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    piasek1990 napisał:
    O tym że ten przełącznik na zasilaczach istnieje to ja wiem tylko ostatnio jakoś go już nie widuję.
    W amerykańskich zasilaczach musi być, bo bez niego zasilacz na 120V działać nie będzie (no, chyba że dla oszczędności zamontowali kawałek przewodu zamiast przełącznika, wtedy starczy go wylutować).
    Układ klawiatury chyba nie może nie pasować, skoro my w Polsce używamy właśnie układu US ;)
  • REKLAMA
  • #7 5032056
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Cła na laptopy nie ma. Kolega kupował.
  • #8 5032300
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Ale jest Vat...
  • #9 5032821
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Pewnie tak. Jemu znajoma przywiozla więc nie zapłacił żadnego "haraczu".

Podsumowanie tematu

✨ Przy sprowadzaniu komputera z USA, laptop zazwyczaj posiada zasilacz o szerokim zakresie napięć wejściowych (90-240V), co umożliwia jego użycie w Europie bez konieczności wymiany, jednak warto to potwierdzić na etykiecie zasilacza. W przypadku komputerów stacjonarnych często występuje przełącznik napięcia 110/220V, choć nie zawsze jest obecny. Klawiatura amerykańska ma układ zbliżony do polskiego (układ US), więc po instalacji polskiego systemu operacyjnego nie powinno być problemów z polskim układem klawiatury. Wtyczki zasilające różnią się kształtem, ale można użyć prostych adapterów. Co do kwestii celnych, cło na laptopy zazwyczaj nie jest pobierane, jednak obowiązuje podatek VAT. Przy przesyłkach pocztowych istnieje ryzyko kontroli celnej i naliczenia opłat, które mogą obejmować cło, VAT oraz ewentualne kary za niezgłoszenie. Osoby przewożące sprzęt osobiście czasem unikają zgłoszenia, ale nie jest to zgodne z przepisami. Warto więc przygotować się na konieczność opłacenia VAT i ewentualnych opłat celnych przy importowaniu komputera z USA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA