logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprowadzenie sprzętu z USA

Szymciosek 14 Lip 2008 09:57 3977 10
REKLAMA
  • #1 5340541
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Gdybym sprowadzał sprzęt z USA, np audio, to muszę przerobić jakoś napięcie na 220-230V, tylko jak ?? Jakie koszta by były części i robocizny ??

Ile kosztuje przesyłka? Znajomy by mi wysyłał paczkę.
    Teraz dolar jest tani więc pomyślałem o sprowadzaniu sprzętu :D
  • REKLAMA
  • #2 5340632
    Vegeta_1906
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Od większej ilości sprowadzanego sprzętu jest cło.
    Przykładowo kumpel sprowadził coś koło 3tys. myszek bezprzewodowych i zapłacił duże cło. nie wiem czy tak bardzo mu się to opłacało.
  • REKLAMA
  • #3 5340638
    uzdzik
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Będziesz musiał przerabiać po prostu zasilacz. Pomyśl, ile może kosztować trafo lub zasilacz impulsowy do tego sprzętu, co będziesz sprowadzał.
  • #4 5340749
    Vegeta_1906
    Poziom 13  
    to zależy co będzie sprowadzał...
    Jeśli będzie to sprzęt typu silniki czy wiertarki to oczywiście ze będzie musiał stosować trafa, falowniki itp. ale jeśli będzie to sprzęt typu laptop, PC, czy TV to takie sprzęty mają możliwości pracowania na dwóch napięciach 115/230V tak produkuje producent. więc z tym nie było by problemu - wystarczy tylko z tyłu sprzętu przełączyć z 115 na 230V
  • REKLAMA
  • #5 5340793
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Obecnie wiele urządzeń elektronicznych jest wyposażone w zasilacze impulsowe które nawet bez żadnego przełącznika mogą pracować przy każdym napięciu z zakresu 100-250V czy coś takiego. Więc często przeróbka sprowadza się do dokupienia przejściówki na wtyczkę, żeby pasowała do naszych gniazdek :)
  • #6 5340798
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Ja czytałem, że jeśli wysyła firma, to nieraz złapią na granicy i płacę cło, a jak wysyła prywatna osoba to nie płacę

Tani sprzęt tam mają :) więc czemu nie
  • #7 5340826
    Vegeta_1906
    Poziom 13  
    Szymciosek napisał:
    Ja czytałem, że jeśli wysyła firma, to nieraz złapią na granicy i płacę cło, a jak wysyła prywatna osoba to nie płacę

Nie prawda. To zależy od farta... Często paczki są prześwietlane i widza co przesyłasz. Nie wiem czy warto ryzykować
  • REKLAMA
  • #8 5365531
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Kolega nie z usa ,a z chin sprowadził sita bga i potem drugą paczką irdę to niestety paczki by nie zobaczył , celnicy chcieli odesłać z powrotem bo nie miała oznaczeń CE na obudowie , generalnie jakoś udało mu się załatwić że nie na firmę tylko do użytku domowego i musiał oświadczenie napisać że jest świadomy że to urządzenie nie przeszło jakiś tam badań i może być niebezpieczna dla życia - coś w tym stylu , bla , bla ,bla. Nie wiem jak się to ma do sprowadzania paczek z USA .
  • #9 5383732
    toonsil
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam! Mam takie pytanie, mianowicie czy radio samochodowe sprowadzone z USA będzie prawidłowo działać w Polsce? Chodzi mi tu o zakres UKF-u.
    Pozdrawiam
  • #10 5384496
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    toonsil napisał:
    Witam! Mam takie pytanie, mianowicie czy radio samochodowe sprowadzone z USA będzie prawidłowo działać w Polsce? Chodzi mi tu o zakres UKF-u.
    Pozdrawiam

Niestety nie będzie prawidłowo działać ,ale można poczytać czy ten model ma możliwość przełączenia zakresu na europę .
  • #11 5384849
    toonsil
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    No a jednak, mój ojciec się upierał, że będzie prawidłowo działać. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Sprowadzanie sprzętu elektronicznego z USA wiąże się z koniecznością dostosowania napięcia z 110-120V do polskich 220-230V. W przypadku urządzeń takich jak laptopy, komputery czy telewizory często nie jest potrzebna przeróbka, ponieważ posiadają one zasilacze impulsowe obsługujące zakres napięć 100-250V, co wymaga jedynie zastosowania odpowiedniej przejściówki do wtyczki. Natomiast sprzęt z silnikami lub narzędzia elektryczne mogą wymagać wymiany transformatora lub zastosowania falownika, co generuje dodatkowe koszty. Przy większych ilościach importowanego sprzętu należy uwzględnić opłaty celne, które mogą być wysokie. Przesyłki od osób prywatnych czasem nie są obciążane cłem, ale kontrola celna jest losowa i ryzyko nałożenia opłat istnieje. Dodatkowo, import urządzeń bez certyfikatu CE może wymagać oświadczeń o użytkowaniu domowym i wiązać się z ryzykiem. W przypadku sprzętu radiowego z USA problemem jest inny zakres UKF, który może wymagać sprawdzenia możliwości przełączenia na europejski standard.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA