logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K700i - niedziałające klawisze i joystick, naprawa w domu?

markol_86 03 Gru 2006 15:22 1235 8
  • #1 3289697
    markol_86
    Poziom 11  
    jestem (nie)szczęśliwym k700i, w którym nie działają klawisze 1,2,3 i lewy softkey oraz joy dół, lewo. na forum jest poodobny temat ( czytałem go jush ) ale nie ma tam odpowidzi na ten temat. lakonicznie ktoś wspomniał o lustrze. mogłby ktoś rozwinąć ten temat. jak to wygląda, ile kosztuje naprawa w serwisie ? czy da rade to zrobić w domowych warunkach . jakieś fotki mile widziane liczę na was !!
  • #2 3289870
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    bez serwisu albo samego sprzetu sie nie obejdzie

Czy telefon byl po zalaniu??

Joy masz na 100% do wymiany

Pod klawiaturka raczej syfu nie bedzie skoro kolejno nie dzialaja 1,2,3 i softkey. Polecilbym na poczatek wymienic klawiaturke, jak to nie zadziala to wykapac telefon i wygrzac uklad klawiaturki, a jak jeszcze to nie da sie to wymienic owy ukladzik
  • #3 3289899
    gsm_service
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Co do fotek to postaram się zamiescić jutro. Jeśli chodzi o to czy da się to zrobić w domowych warunkach- to odpowiedź może brzmieć dwojako:
    -nie jeśli nie masz sprzętu (chociażby podstawowego)
    -tak jeśli takowy sprzęt masz, potrzebujesz do przelutowania układu klawiatury (tzw. glass, lub lustro) stacji lutwowniczej na gorące powiewtrze, jakiegoś topnika, pasty lutowniczej, przydały by się też sita do układów BGA.

acha, ja biorę za to 30 złotych.
    Pozdrawiam.
  • #4 3289948
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    kazekk84 napisał:
    Joy masz na 100% do wymiany

Po czym wnosisz że joy aż na 100% do wymiany, moim zdaniem do wymiany filtr klawiatury, bo z tego co pamiętam to za lewy softkey,1,2,3 i joy do dołu odpowiada jedna linia.

pozdro
  • #5 3290017
    xion6456
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ten sam objaw mialem w k300i ani joy ani lustro poprostu sciezka od joya byla peknieta joy przylutowany ok a jednak mikro pekniecie i nie bylo przejscia sprawdz dokladnie przejscia od padow joya wyczysc lakier ze sciezki zaraz przy joyu i przeciag cyna po sciezce mysle ze to moze byc to aczkolwiek moge sie mylic
  • #6 3290054
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Uszkodzenie ścieżki też można brać pod uwagę, ale chyba szybciej wymienmić filtr i zobaczyć czy działa.
  • #7 3290374
    markol_86
    Poziom 11  
    właśnie dostałem na pw wiadomosc od uzytkownika tego forum , który miał dokładnie takie same objawy z k700i jak ja . napisal że wymiana lustra pomogła . Czyli chyba pojde do serwisu i powiem żeby sprawdził te lustro - jak nazywa sie ten układ ??
  • #8 3290736
    gsm_service
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sluchaj, powiedz im po prostu jakie są objawy to wystarczy. Ja na przykład nie lubie ludzi którzy mi mówią co może być uszkodzone. Oni w serwisie na 100% będą wiedzieli.
    Pozdrawiam!
  • #9 3291222
    markol_86
    Poziom 11  
    ok dzia. tak zrobie . jak to zrobia to pożale sie na forum jaki był powód awarii i koszt naprawy .

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Sony Ericsson K700i występuje problem z niedziałającymi klawiszami 1, 2, 3, lewym softkeyem oraz joystickiem w kierunkach dół i lewo. Przyczyną może być uszkodzenie filtru klawiatury (tzw. "lustro") lub uszkodzenie ścieżek na płytce drukowanej. Wymiana joysticka jest również rozważana, jednak częściej wskazuje się na konieczność wymiany filtru klawiatury, który odpowiada za linię sygnałową tych klawiszy. Naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu do przelutowania układu BGA, takiego jak stacja lutownicza na gorące powietrze, topnik, pasta lutownicza oraz sita do układów BGA. W serwisie wymiana filtru klawiatury (lustra) jest standardową procedurą i koszt naprawy może wynosić około 30 zł. W warunkach domowych naprawa jest możliwa tylko przy posiadaniu odpowiedniego sprzętu i umiejętności lutowania. Uszkodzenie ścieżek można próbować naprawić poprzez oczyszczenie i przelutowanie pękniętych połączeń. W przypadku wizyty w serwisie wystarczy opisać objawy, a specjaliści zdiagnozują i wymienią uszkodzony element.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA