logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson C43SX - czerwona dioda po wymianie nieoryginalnego tuszu, co zrobić?

roland25 15 Kwi 2008 19:38 1853 7
REKLAMA
  • #1 5033996
    roland25
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, po włączeniu drukarki ciągle świeci się czerwona dioda, wymieniłem tusz *nie orginalny*, chce prubować coś wydrukować ale wyświetla siękomunikat że mam wymienić tusz. Prubowałem z programem SSC Service z Reset Counters i co pojawia mi się komunikat *DONE* co robić pomużcie
  • REKLAMA
  • #2 5035827
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Próbowałeś i zrobiłeś czy ci się nie udało nic zrobić ??
  • REKLAMA
  • #3 5035859
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    no to musisz wymienic tusz - nie jest prawidłowo odczytywany ten nowy albo wlasnie skonczyl sie tez i drugi naboj
  • #4 5039033
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Monitor Stanu powinien pokazać, z którym tuszem jest problem.
  • #5 5039536
    roland25
    Poziom 12  
    tusz mam nieorginalny ale jest pełny, jak można zresetować stan tuszu? bawiłem sie tym programem SCC Service zresetowałem tym programem coś tam i od tego czasu świeci mi się ta czerwona dioda. Co tu zrobić
  • REKLAMA
  • #6 5039819
    gabrycha
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    dioda sie swieci i tyle - napisz co GADA monitor stanu drukarki i co podaje monitor stanu SSC
    SSC - nie zresetujesz tym chipa w tuszu tylko licznik(i) drukarki - do tuszu spec resetter z allegro lub z opisu w HELPIE SSC (kabel stycznik troche oporów i diodów.)
  • REKLAMA
  • #7 5043354
    roland25
    Poziom 12  
    co to znaczy ten spec resetter
  • #8 5043418
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ten resetter to takie małe urządzenie z wystającymi pinami, które przykłada się do chipów na pojemnikach - na Allegro można je kupić za jakieś 8-10 zł (czasem są w komplecie z zestawami do regeneracji dla drukarek Epson).

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie nieoryginalnego tuszu w drukarce Epson C43SX pojawia się czerwona dioda i komunikat o konieczności wymiany tuszu, mimo że tusz jest pełny. Próby resetowania liczników drukarki programem SSC Service kończą się komunikatem "DONE", jednak nie resetują one chipów tuszu, które są odpowiedzialne za sygnalizowanie poziomu tuszu. Monitor stanu drukarki powinien wskazać, który tusz powoduje problem. Rozwiązaniem jest użycie specjalnego resettera chipów tuszu – małego urządzenia z pinami, które resetuje chipy na pojemnikach z tuszem. Resetter taki można kupić na Allegro lub w zestawach do regeneracji tuszy Epson. Resetowanie liczników drukarki nie wystarcza, ponieważ chipy tuszu muszą zostać zresetowane oddzielnie, aby drukarka poprawnie odczytała poziom tuszu i wyłączyła czerwoną diodę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA