logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Epson C43SX przestała drukować - świecą obie diody

115750 25 Lut 2008 16:30 3290 3
REKLAMA
  • #1 4844571
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Mam drukarkę Epson Stylus C43SX. Rzadko ją używam. Ostatnio 2 tygodnie temu drukowała jeszcze choć migała pomarańczowa lampka informując, że poziom żółtego tuszu jest niski (12%).
    Uruchomiłem ją dziś i wcale nie chce drukować. Lampka pomarańczowa świeci się ciągle. Monitor drukarki pokazuje, że wszystkie 3 kolorowe tusze są puste. Tylko czarny ma 48%.
    Oczyszczanie głowic ani resetowanie licznika programem SSC nie chce działać.
    Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 4846148
    leniwy.kuba
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ten model podczas każdego uruchomienia pompuje odrobinę tuszu do tzw pampersa, stąd komunikat o wyczerpaniu tuszu. Z uwagi na cenę zamienników proponuję wymianę tuszu. Szkoda się brudzić przy napełnianiu. Chyba że dużo drukujesz. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest sprzętowy reseter (np:URC-1) i strzykawki.
  • REKLAMA
  • #3 4847044
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    A czy to pewne, że to brak tuszu? Czy to może np. zaschły dysze/głowice?
    Nie używałem tej drukarki z 2-3 tygodnie?
    Czy gdyby dysze były zaschnięte, to drukarka w ogóle próbowałaby coś drukować (tylko nic by nie wychodziło), czy nic by nie robiła - tak jak teraz?
  • #4 4849378
    leniwy.kuba
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przy zaschniętej głowicy, efektem byłaby biała kartka. Chodzi o zapisaną w chipie informację o niskim poziomie tuszu, chociaż fizycznie zbiorniczek może zawierać go jeszcze sporo. Informacja ta jest efektem szacunkowego wyliczenia zużycia tuszu na dany wydruk. Czyli jeżeli (teoretycznie) głowica jest zapchana, a więc nie ma żadnego przepływu tuszu to i tak zostaje zarejestrowany ubytek barwnika.
REKLAMA