Witam mam pytanie jak sie oznacza kabel czarny ,niebieski ,żółty zielony który jest fazowy a który zero a który uziom proszę o pomoc
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Zgodnie z obowiązującym obecnie systemem sieciowym TN-S w instalacja elektrycznych stosuje się przewód ochronny (oznaczony kolorem żółtozielonym).
Instalacja powinna być wykonana przewodami o ilości żył:
w instalacji 1-fazowej - 3 żyły (ochronna, neutralna, przewód fazowy),
w instalacji 3-fazowej - 5 żył (ochronna, neutralna i trzy przewody fazowy).
W celu wyróżnienia poszczególnych żył w przewodach wielożyłowych stosuje się różne barwy izolacji. Stosowane oznaczenia przewodów:
PE - ochronny - (kolor żółto-zielony),
N - neutralny - (kolor niebieski),
L1, L2, L3 - przewody fazowe (stosowane kolory: brązowy, czarny lub szary).
Enpro napisał:A w kablach ziemnych 4 żyłowych nie ma już niebieskiego a neutralny jest żółto-zielony .
Mirek16 napisał:aha czyli ten żółtozielony jest to ten uzią tak czy nie
Enpro napisał:A w kablach ziemnych 4 żyłowych nie ma już niebieskiego a neutralny jest żółto-zielony .
Madrik napisał:Enpro napisał:A w kablach ziemnych 4 żyłowych nie ma już niebieskiego a neutralny jest żółto-zielony .
Oooo... od kiedy?![]()
Dziwne, po ledwo miesiąc temu w robocie wymienialiśmy odcinek kabla 4 żyłowego i choć kabel na wymianę był prosto z fabryki, jakoś nie określiłbym koloru żyły zerowej na "żółto-zielony"... był na to zbyt niebieski.
Nie mówie że niema wogóle z niebieskim tylko że są bez niebieskiego i jest tylko żółto-zielony to co dasz na N a jak cię to tak bardzo dziwi to ci przyśle do domu kawałek takiego to się przestanisz dziwić .
marcint2525 napisał:
A jak oznaczyć przewód kabelkowy (panowie proponuję stosować fachową terminologię nie kabel):
YKY 19x1,5mm² i do czego go można zastosować?
Enpro napisał:A w kablach ziemnych 4 żyłowych nie ma już niebieskiego a neutralny jest żółto-zielony.
Enpro napisał:Nie mówie że niema wogóle z niebieskim tylko że są bez niebieskiego.
Enpro napisał:Faktycznie nie precyzyjnie się wyraziłem ale nie zmienia to faktu że od co najmniej roku do mojego ZE przychodzą wyłącznie kable bez żyły niebieskiej i takie są układane, mówie tu o kablach YAKY 4x 25mm i większe .A swego czsu były i takie które miały niebieski i zółtozielony i wtedy żóltozielony był jako faza. Dlatego nigdy nie trzeba podchodzić do oznakowań bo są zawzepraktyka ma odchyły od norm i tzeba do tego podchodzić z rezerwą.
Enpro napisał:Faktycznie nie precyzyjnie się wyraziłem ale nie zmienia to faktu że od co najmniej roku do mojego ZE przychodzą wyłącznie kable bez żyły niebieskiej i takie są układane, mówie tu o kablach YAKY 4x 25mm i większe .A swego czsu były i takie które miały niebieski i zółtozielony i wtedy żóltozielony był jako faza. Dlatego nigdy nie trzeba podchodzić do oznakowań bo są zawzepraktyka ma odchyły od norm i tzeba do tego podchodzić z rezerwą.
sp5wcx napisał:
Pewnie firma kupiła bo taniej, a zaopatrzeniowiec miał kupić 4x25, to kupił. I nawet dostał nagrodę od szefa że tanio takie kable wynalazł. A że nie jest to zgodne z obowiązującymi normami, to kogo to obchodzi. Za coś takiego uprawnienia elektroenergetyczne bym zabierał.
Kable takie są produkowane i stosowane, nawet w układach TNC-S, gdzie odbiornikowi do prawidłowej pracy nie potrzeba przewodu neutralnego. Prosty przykład to silnik klatkowy trójfazowy. W takim przypadku do jego zasilenia po co dawać 5x25 (L1, L2, L3, N, PE) jak wystarczy 4x25 (L1, L2, L3, PE). Taniej wyjdzie, i zgodne z normami i zdrowym rozsądkiem.
marcint2525 napisał:A jak oznaczyć przewód kabelkowy (panowie proponuję stosować fachową terminologię nie kabel):
YKY 19x1,5mm² i do czego go można zastosować?