logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewód YDYp żo 4x1,5 - przewód bez niebieskiego N.

tomhorn1 13 Mar 2018 19:47 19251 28
REKLAMA
  • #1 17100882
    tomhorn1
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam serdecznie. Popełniłem ostatnio błąd zamawiając płaski przewód 4x1,5. Potrzebowałem klasycznie, do schodowych i krzyżowych wyłączników.. Wszystko byłoby ok, gdybym sprawdził kolorystykę przed montażem ( 5 domków), a stało się odwrotnie. Do tej pory ZAWSZE używałem 5x1.5. Nie wiem co mnie skusiło na 4x1,5. A chodzi oczywiście o to, że w owym przewodzie jest żółto-zielony, brązowy, czarny i szary. Oczywiście nie będę ich teraz wymieniał, bo to masa przewodów. Planuje wykorzystać szary jako neutralny i odpowiednio go oznaczyć na niebiesko jakąś koszulką we wszystkich wyłącznikach i zwisach do lamp.. Czy to straszny grzech według Was? Finalnie też całość podłączam, więc nie chodzi o mnie.. Mam na myśli sytuację w przyszłości, jeżeli inny elektryk coś będzie może przerabiał itp.. Tomasz.
  • REKLAMA
  • #2 17101007
    rozales
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Do oświetlenia używa się często takich przewodów.
  • #3 17101037
    tomhorn1
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Ja nigdy wcześniej nie stosowałem 4x1,5 i stąd zupełnie nie skojarzyłem, że taki przewód bez N może mi się przytrafić. Czyli ten nieszczęsny szary mogę zamiennie wykorzystać, tak? Czy są jakieś zasady, który z tych "fazowych" wykorzystać jako N?
  • #4 17101055
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 507
    tomhorn1 napisał:
    Czy są jakieś zasady, który z tych "fazowych" wykorzystać jako N?

Nie ma takich zasad. Dla przewodu neutralnego zarezerwowana jest barwa niebieska.
    Powiem więcej, jasnoniebieska.
  • #5 17101068
    tomhorn1
    Poziom 10  
    jann111 napisał:
    tomhorn1 napisał:
    Czy są jakieś zasady, który z tych "fazowych" wykorzystać jako N?

Nie ma takich zasad. Dla przewodu neutralnego zarezerwowana jest barwa niebieska.
    Powiem więcej, jasnoniebieska.

Wiem o tym doskonale. Pytam odnośnie tej, awaryjnej sytuacji.. Mialem namyśli bardziej umowną zasadę w takiej sytuacji.
  • Pomocny post
    #6 17101106
    jann111
    Poziom 33  
    Niestety nic nie wiem o jakichś umownych zasadach. Wątpię aby takie były. Natomiast często spotykam się gdzie żyła szara wykorzystywana jest jako neutralna. Notorycznie w płytach indukcyjnych z fabrycznie przyłączonym przewodem, gdzie żyła szara i niebieska są w jednej tulejce zaprasowane i oznaczone symbolem N. Jak widać nie jesteś (będziesz) jedynym "grzesznikiem".
  • #7 17101110
    rozales
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Na pewno nie można jasnoniebieskiej stosować jako fazowej.
    Czasem kable mają tylko czarne żyły i jak wtedy podłączyć neutralny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17101114
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    W tą stronę bym się nie czepiał (ale oznaczył). Gorzej gdyby z jasnoniebieskiej zrobić fazową.
  • #9 17101145
    tomhorn1
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Wiem, banalny problem, jak na takie forum, ale mi się zjeżyły w pierwszym momencie włosy, jak w klasycznym schodowym (tak myślałem) kablu nie ma N :)
    Dzięki. T
  • #10 17101150
    jann111
    Poziom 33  
    tomhorn1 napisał:
    Potrzebowałem klasycznie, do schodowych i krzyżowych wyłączników..

Klasycznie do schodowych i krzyżowych ten Twój przewód jest OK. A jeśli zasilanie prowadzisz tym samym przewodem co "komunikację" to powinno być 5 żył.
  • #11 17105402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17105421
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    markus-19 napisał:
    Pracowałem w kraju gdzie nawet należy używać koszulek przy zmianie funkcji przewodu. Ale każdy ma prawo do swoich przekonań....
    Może kolega przybliży ten kraj i te wymagania ?
  • #13 17105621
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    markus-19 napisał:

Łukasz-O napisał:
    W tą stronę bym się nie czepiał (ale oznaczył). Gorzej gdyby z jasnoniebieskiej zrobić fazową.

Czy to ma znaczenie w która stronę?

Dziwnie czyta się tego typu posty bez ataku ze strony zagorzałych przeciwników wszelkiego rodzaju markowania przewodów.

Ja jestem takim przeciwnikiem "markowania" żył niebieskiej i żółto-zielonej jako fazowych.
    Jest tylko jeden argument przeciwko takiemu postępowaniu: taka żyła może zabić.
    Natomiast w drugą stronę: żyła "fazowa" (brązowa, czarna, szara) podłączona do neutralnej, lub uziemienia - nie zabije.

Jest jeszcze inny powód, dla którego nie wolno użyć żyły żółto-zielonej jako fazowej: pozbawia się wówczas obwód/instalację żyły ochronnej, a ta jej się należy jak psu buda... i nie podlega to dyskusji.

Chciałeś? Masz!
  • REKLAMA
  • #14 17105657
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    markus-19 napisał:

Dziwnie czyta się tego typu posty bez ataku ze strony zagorzałych przeciwników wszelkiego rodzaju markowania przewodów. Osobiście nie należę do tej grupy.

W takim razie należałoby wycofać z użytku np. wszystkie przewody samonośne - popularne warkocze, stosowane nagminnie przez ZE.
  • #15 17106022
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6664
    Co ciekawe PN-HD 308 S2:2007 barwy niebieskiej w przewodach/kablach wielożyłowych nie faworyzuje, traktując jej przeznaczenie dla żył roboczych (czynnych). Wymóg barwy niebieskiej żyły neutralnej dotyczy przewodów/kabli jednożyłowych.
    Ale PN-EN 60446:2010 wyraźnie mówi, że N ma być niebieski.
  • #16 17106399
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17107184
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Znalazłem zdjęcie zrobione w trakcie łączenia kabli w rozdzielnicy i tam właśnie szara żyła jest także wykorzystywana jako neutralna. Robili to dwaj elektrycy z uprawnieniami a ja tylko się przyglądałem.

• #19 17107909
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    markus-19 napisał:
    Markowania najczęściej miały miejsca przy remontach obiektów (stan zastany) gdzie przewody były różne czerwone i czarne, same czarne czerwony niebieski i żółty. Zwłaszcza ten ostatni mógł być niebezpieczny.
    Dlaczego żółty przewód mógł być niebezpieczny?
    Może dlatego, że to kolor żyły fazowej L2?
    A może chociaż wiesz, jaką funkcję pełnił w tych instalacjach czarny przewód?
    markus-19 napisał:
    Zdarzało się również markowanie w nowej instalacji...
    Polskie drutociągi tam były???
  • #20 17108530
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 17108679
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    markus-19 napisał:
    Kolor żółty choć rzadko spotykany robił albo za ochronę albo za fazę, nie tylko u nas spotyka się partaczy.
    Nie pisz bzdur o partactwie jeśli nie znasz ichnich założeń.
    Do pewnego czasu jako kolory fazowe stosowali czerwony, żółty i niebieski. Zaś neutralny był koloru czarnego. Więc aby sokolwiek tam robić należy najpierw upewnić się z jaką instalacją mamy do czynienia a nie pieprzyć o partactwie.

Zaś te przewody z gołą żyłą ochronną powinny zostać wprowadzone w Polsce. Skończą się wtedy te kretyńskie "mądrości" i wywody o markerach i koszulkach "fazowych" na ochronnej żyle.
  • #22 17108976
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 17109068
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    Bo wcześniej by żółta barwa była fazą a dziś barwa zielonożółta jest przewodem ochronnym.
    To musisz rozróżnić, kiedy co było robione a nie na wyrost obdarzać epitetami.
    Jeśli tam oracujesz to masz do ichnich standardów się stosować a nie zabierać się za nauczanie potępiając tamtejszych elektryków w czambuł.
  • #24 17109398
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #26 17109537
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    markus-19 napisał:
    Zgodził bym się gdyby na jednym było wykonane jednakowo, a jeżeli wykorzystany kolor raz służy do zasilania a raz do ochrony to jest to partactwo i koniec!
    Do 2002 roku w Wielkiej Brytanii instalacje stałe (takie ułożone na stałe) wykorzystywały jako kolory fazowe kolor czerwony, żółty i niebieski, zaś za neutralny "robił" czarny.

NIGDY przewód żółty nie był używany jako ochronny, dla takiej żyły od zawsze zarezerwowany był kolor żółto-zielony!!!

Jednocześnie obowiązywał inny standard dla przewodów giętkich/elastycznych, czyli np. przyłączeniowych, taki sam jak obecnie powszechnie stosowany, czyli brązowy, czarny i szary jako przewody fazowe, a żyła neutralna w kolorze niebieskim.

Dlatego u polskiego elektryka taki miks kolorystyki może spowodować mętlik: raz do ochrony, raz do zasilania.

No chyba, że drutociąg znad Wisły już tam swoje rączki wsadził :cry:
  • #27 17109730
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Proponuję zakończyć dyskusję o kolorze żółtym. Użytkownik markus-19 otrzymał ostrzeżenie za głoszone teorie z mchu i paproci. Jeśli pojawią się kolejne posty odnoszące się do powyższego, zostaną usunięte wraz z innymi (których dotyczą) do kosza. Kolega e-sparks wyczerpał temat. Proszę jednak nie używać sformułowań w stylu
    Cytat:
    drutociąg znad Wisły
    . Elektryk elektrykowi nie równy i dobrze o tym wiemy, ale są pewne granice.
    Dziękuję za zrozumienie.

Krzysztof.
  • #28 17112113
    tomhorn1
    Poziom 10  
    Zrobiło się zupełnie nerwowo. Często tu tak bywa. Szkoda. Reasumując i wracając do początku tego tematu, ja we wszystkich położonych kablach 4x1,5 gdzie nieszczęśliwie nie ma niebieskiego, wykorzystam szary jako neutralny i oznaczę niebieską koszulką, na wszelki wypadek. To absolutny wyjątek. W przyszłości będę czujniejszy w hurtowni elektrycznej...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z zamówieniem przewodu YDYp żo 4x1,5, który nie zawierał żyły neutralnej (N). Zamiast tego, przewód miał żyły w kolorach żółto-zielonym, brązowym, czarnym i szarym. Użytkownik planuje użyć szarej żyły jako neutralnej, oznaczając ją niebieską koszulką, co budzi wątpliwości co do zgodności z normami. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasadności użycia kolorów żył w instalacjach elektrycznych oraz praktyki ich oznaczania. Uczestnicy forum podkreślili, że żyła neutralna powinna być niebieska, a żyła ochronna żółto-zielona, a także zwrócili uwagę na ryzyko związane z niewłaściwym oznaczaniem przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA