logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorystyka przewodów wykorzystywanych w instalacjach

gradek83 14 Lut 2022 19:56 11412 24
REKLAMA
  • #1 19879409
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    Uzupełniając i mając to na uwadze trzeba pamiętać że w zależności od producenta może być i tak że zakupiony przez nas kabel przewód np YDYp 4x1.5 chcący np wykorzystać go do łącznika podwójnego ( świecznikowy ) może nie mieć koloru (Niebieskiego) tylko biały lub szary wtedy ten przewód wykorzystujemy jako przewód neutralny i aby ktoś inny kto będzie w przyszłości miał kontakt z taką instalacją o tym wiedział warto taki przewód oznaczyć niebieską taśmą lub koszulką termo kurczliwą.
    Źródło.
  • REKLAMA
  • #2 19881095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19881287
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    markus-19 napisał:
    Kładąc nową należy wykonać zgodnie z obowiązującą kolorystyką i nie ma tłumaczenia że taki przewód był tańszy.
    Ktoś takie przewody sprzedaje i ktoś takie przewody kupuje niedawno w nowiutkim bloku mieszkalnym jeszcze nie oddanym takowe przewody funkiel nówka nie używane są położone więc wątpię aby deweloper oddając blok do użytku musiał zdzierać i wymieniać przewody prowadzące do lampy czy wentylatora łazienkowego... ale fakt lepiej się pracuje jak się ma odpowiednie kolory nie trzeba nic markować. Trudno mi powiedzieć czy to kwestia ceny i dlaczego ten przewód nie ma niebieskiego koloru może jego przeznaczenie jest inne nie wiem może faktycznie niebieski pigment granulat jest drogi i przy masowej produkcji biały lub czary wychodzi taniej.
  • #5 19881508
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19881541
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4328
    Nie rozumiesz tego na co usiłujesz się powoływać, bo to że niebieska żyła zawsze musi być żyłą N nie oznacza, że żyła neutralna musi być barwy niebieskiej.
  • #7 19881558
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    markus-19 napisał:

Jest jakiś zapis który to potwierdza czy to tylko Twoje stwierdzenie? Dlaczego więc potępiasz użycie niebieskiej żyły jako fazowej w wyłączniku światła?

Na przykład ten: PN-EN 60446:2010P
  • #8 19881750
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19882813
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1552
    markus-19 napisał:
    To jedyny zapis który odnalazłem. Wg mnie w przypadku ewentualnego użycia koloru szarego jako N powinno zapewnić identyfikację za pomocą oznaczenia kolorem niebieskim.

markus-19 napisał:
    Jest jakiś zapis który to potwierdza czy to tylko Twoje stwierdzenie?

Ale żyła szara nie stanie się niebieska w przewodzie od oznaczenia jej czymkolwiek ona zawsze będzie szara .
  • #10 19882875
    kkas12
    Poziom 43  
    markus-19 napisał:
    ...w przypadku ewentualnego użycia koloru szarego jako N powinno zapewnić identyfikację za pomocą oznaczenia kolorem niebieskim.
    To chyba powinno być dla każdego oczywiste.
    A przewodu czterożylowego z żylami o barwach zielonożółtej, niebieskiej i np: brązowej oraz czarnej na pewno nie znajdziecie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by stosować przewod pięciożyłowy gdy komuś szara żyła z niebieskim oznaczeniem przeszkadza.

Poza tym temat stary jak świat, więc po co go odgrzebywać skoro było w tym czasie co najmniej kilka wątków o identycznej tematyce.
  • REKLAMA
  • #11 19882908
    kame2
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Przykładem przewodu 4-żyłowego o barwach zielonożółtej, niebieskiej, brązowej i czarnej jest nkt lumen 4x1,5, elpara też spotkałem.
    Trzymając się norm, przewód neutralny powinien być koloru niebieskiego (z wyjątkami).
    Paradoksalnie w niektórych przypadkach niebieski może służyć jako fazowy. Jak dla mnie łącznik do którego został doprowadzony przewód trzyżyłowy od puszki jest właśnie takim przypadkiem.
  • #12 19882935
    Krzysztof Reszka
    kkas12 napisał:
    A przewodu czterożylowego z żylami o barwach zielonożółtej, niebieskiej i np: brązowej oraz czarnej na pewno nie znajdziecie.

Krzysztof znajdziemy według specyfikacji starej DIN VDE 0293.
  • #13 19883143
    kkas12
    Poziom 43  
    kame2 napisał:
    Trzymając się norm, przewód neutralny powinien być koloru niebieskiego (z wyjątkami).
    Paradoksalnie w niektórych przypadkach niebieski może służyć jako fazowy.
    Nie kolego. To niestety jest właśnie to czego nie potrafisz ty i inni również pojąć.
    Bo trzymając się norm to niebieska żyła może być tylko żyłą neutralną. I w tej kwestii nie ma żadnych wyjątków.
    Jest tylko partactwo.
    Krzysztof Reszka napisał:
    ...znajdziemy według specyfikacji starej DIN VDE 0293.

Znajdziemy. Bez PE
  • #14 19883165
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    gradek83 napisał:
    Trudno mi powiedzieć czy to kwestia ceny i dlaczego ten przewód nie ma niebieskiego koloru może jego przeznaczenie jest inne nie wiem może faktycznie niebieski pigment granulat jest drogi i przy masowej produkcji biały lub czary wychodzi taniej.

Ten przewód jest przeznaczony do zasilania urządzeń tylko napięciem międzyfazowym. Stosowany w przemysłówce i niepotrzebnie przywleczony przez kogoś do instalacji w budynku mieszkalnym. A połączenia pomiędzy wyłącznikami schodowymi najpraktyczniej jest wykonać przewodem 5x1,5mm² bo jest łatwo dostępny, zaś piąta żyła pozwala na zasilenie lamp z puszek łączników. Jest to zazwyczaj wygodniejsze niż wyjście przewodem 3x1,5mm² z ostatniego łącznika, powrót przez całą klatkę schodową czy korytarz i robienie połączeń pod oprawami.
  • #15 19883461
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6681
    kkas12 napisał:
    A przewodu czterożylowego z żylami o barwach zielonożółtej, niebieskiej i np: brązowej oraz czarnej na pewno nie znajdziecie.
    kkas12 napisał:
    Znajdziemy. Bez PE
    Nie wiem Krzysztofie skąd masz takie informacje.
    Z moich obserwacji wynika inaczej. Przewody instalacyjne 4x1,5 i 4x2,5 jednakowo dostępne są w wersji 2L+N+PE jak i 3L+PE, trudniej natomiast o 3L+N.
  • #16 19883861
    kkas12
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Nie wiem Krzysztofie skąd masz takie informacje.
    Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.
    Czterożyłowe przewody z żyłąmi niebieską, brązową i czarną oraz PE są produkowane jednak trudno dostepne. Każdy ich producent w swych katalogach
    markus-19 napisał:
    "W przypadku braku przewodu neutralnego lub środkowego, przewód oznaczony kolorem niebieskim w całym systemie okablowania może być również używany do innych celów, z wyjątkiem przewodu ochronnego."
    opatruje je klauzulą "do specjalnych zastosowań".
    Może nie znaczy, że musi. Skoro jest dostępny przewod bez niebieskiej żyły to dlaczego mamy propagować zabawę markerem, taśmą izolacyjną czy koszulką termokurczliwą?
    Dla mnie to partactwo.
    Pisałem kiedyś o szacunku do oznaczeń zacisków. Ten szacunek dotyczy również barwnych oznaczeń żył.

A układ IT nie ma nic z tym wątkiem wspólnego.
  • #17 19883982
    kame2
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Cytat:
    Czterożyłowe przewody z żyłami niebieską, brązową i czarną oraz PE są produkowane jednak trudno dostępne

Przewody tego typu są dostępne od ręki w hurtowniach na miejscu, nie wspominając o większych hurtowniach z magazynami centralnymi – dostępne na następny dzień roboczy.
    Cytat:
    opatruje je klauzulą "do specjalnych zastosowań"

Jakich np.?
    Cytat:
    Skoro jest dostępny przewód bez niebieskiej żyły to dlaczego mamy propagować zabawę markerem, taśmą izolacyjną czy koszulką termokurczliwą?

To działa w obie strony. Skoro jest dostępny przewód z niebieską żyłą, to dlaczego mamy używać koloru szarego dla neutralnego?
  • #18 19884008
    zbich70
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Czterożyłowe przewody z żyłąmi niebieską, brązową i czarną oraz PE są produkowane jednak trudno dostepne.
    Dalej nie wiem dlaczego tak uważasz.
    Obecnie nie zajmuję się instalacjami, ale niedawno potrzebowałem kawałek przewodu 4x1,5. W lokalnym sklepie elektrycznym poprosiłem o taki. Pierwszy jaki mi zaproponowano, był w kombinacji barw 2L+N+PE. Niebieski był wyraźnie niebieski a nie jakiś niebiesko-szaro-biały.
  • #19 19884020
    kkas12
    Poziom 43  
    A trzeba było poprosić o taki sam przewód, ale bez żyły niebieskiej :)
    Ja mam zawsze jakoś tak, że zawsze jest albo jeden, albo drugi. Praktycznie zawsze ten bez żyły N.
    I to nie w żadnym sklepie a w hurtowni. I to nie małej.

Ale zgadzam się, że kupujący powinien nieć możliwość wyboru, Bo co innego ułoży pomiędzy wyłącznikami schodowymi a czym innym zasili oprawy załączane wyłącznikiem świecznikowym.
  • #20 19884030
    zbich70
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    A trzeba było poprosić o taki sam przewód, ale bez żyły niebieskiej
    A właśnie zapytałem o taki. I wyobraź sobie, że akurat był. Nie było tylko 3L+N, czyli bez żyły z-ż.
    I to nie jakaś wielka hurtownia, tylko lokalny sklep detaliczny.
  • #21 19884065
    kkas12
    Poziom 43  
    To może ja mam pecha :(
    Bo jakoś notorycznie otrzymuję 3L+PE, czego za tragedię nie uważam.
    Dlatego nie uważam, bo przewod ten mogę wykorzystać i w układach schodowych jak i w układach z wyłącznikami świecznikowymi.
    Natomiast przewodu 2L+N+PE już w układzie schodowym ze względu na obecność niebieskiej żyły nie wykorzystam. Bez względu na to co kolega markus wygrzbie.
  • #22 19884237
    Krzysztof Reszka
    markus-19 napisał:
    Sprawdź jaką funkcję pełni przewód niebieski w szpitalach i innych sieciach IT.

Taka samą jak w sieci TN. Zaręczam ci.
  • REKLAMA
  • #23 19884249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 19884395
    Krzysztof Reszka
    markus-19 napisał:
    W układzie IT bez N? Pełni funkcję przewodu fazowego, również ręczę.
    Sprawdź jaką funkcję pełni przewód niebieski w szpitalach i innych sieciach IT.

Nikt nie napisał że nie stosuje się niebieskiej dla fazy w sieci IT . Tylko ty nie napisałeś bez N a teraz się kapnąłeś i dopisałeś.
    Część tematu wydzielimy ze względu na dział w jakim piszemy oraz ze względu na autora.
  • #25 19884446
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię kolorystyki przewodów elektrycznych, szczególnie w kontekście przewodów YDYp 4x1.5. Uczestnicy podkreślają, że kolor niebieski powinien być używany jako przewód neutralny, jednak w praktyce zdarza się, że przewody są dostępne w innych kolorach, takich jak biały czy szary. W przypadku użycia przewodu o innym kolorze, zaleca się oznaczenie go niebieską taśmą lub koszulką termokurczliwą, aby uniknąć nieporozumień w przyszłości. Wskazano również na normy, takie jak PN-EN 60446:2010P, które regulują kolorystykę przewodów. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na różnice w dostępności przewodów oraz na praktyczne aspekty ich użycia w instalacjach elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA