logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 28DF172 ITC008 - brak dźwięku mono DK na kablówce, co zrobić?

Marek09 16 Kwi 2008 15:42 2683 4
REKLAMA
  • #1 5036902
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Witam.
    Telewizor dostarczono ponieważ pojawiały się pasy i obraz tracił synchronizację poziomą ( winowajcą był słynny CV006 ), oraz proszono o przestrojenie.
    No i problem to mam z fonią. Ogólnie dźwięk jest.
    W menu strojenia jest opcja fonii DK i dźwięk jest, ale dlatego, że program nadawany jest w nicamie. Ggy w menu dźwięku przestawię opcję stereo na mono to mam tylko szum z lekko słyszalnym dźwiękiem. Telewizor będzie chodził na kablówce, a tu programy nie są nadawane w nicamie, dlatego trzeba go przestroić. Nie wiem czy w trybie serwisowym jest możliwość ustawienia fonii, ale skoro w głównym menu jest opcja dk, to powinien być głos nawet w mono - a nie ma.
    Podpiąłem FG4 ale nic to nie dało, rymi nie mam pod ręką.
    Nie wiem co z tym ITC008 dalej myśleć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5036941
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Podmienić wsad pamięci na początek ,lub MSP3....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5037351
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Marek09 napisał:
    Witam.

Podpiąłem FG4 ale nic to nie dało, rymi nie mam pod ręką.

Jakim cudem mając MSP w odbiorniku nie możesz zrobić DK. Nawet generator podpięty pod wejście MSP musi chodzić.
    Fonia 5,5 mono działa?
  • #5 5037430
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Hmm, rzeczywiście równoległa pod MSP powinna podejść. Zaraz sprawdzę. 5,5 jest ok.

Michał - masz rację!
    Po zmianie w menu ustawień dźwięku (ze stereo na mono) w ustawieniach programowania stacji dziwnym zbiegiem okoliczności symbol DK zastąpił się EURO. Wystarczyło jednak po zmianie na mono ponownie ustawić DK i zapamiętać. No ale taki numer to chyba tylko Thomson może wymyśleć.

Moje niedopatrzenie! Tak czy siak serdecznie dziękuję wszystkim i przepraszam za zamieszanie. Oczywiście wszyscy dostają pomógł.
    Pozdrawiam.
REKLAMA