logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować elektryczną pułapkę na gryzonie na strychu?

djnec 17 Kwi 2008 17:07 13590 10
REKLAMA
  • #1 5041024
    djnec
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam!

Ostatnio mam problem na strychu związany z gryzoniami i właśnie się zastanawiam nad zbudowaniem elektrycznej pułapki - mysz wchodzi na pułapke zostaje porażona i pada na miejscu. Wszystko ładnie wyglada tylko nie wiem za bardzo jak się zabrać za ten projekt. Może ktos próbował cos takiego zrobić albo wie jak ? Będe bardzo wdzięczny za pomoc. Czekam na odp.

Pozdro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5041465
    djnec
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź - szukałem na forum ale niestety nie znalazłem ...
  • #4 5041508
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Nie ma to jak tradycyjna łapka na myszy. Stworzonko musisz zachecic jakims jedzonkiem - na prąd się nie połakomi. Urządzenia elektryczne to do odstraszania są dobre i sporo w necie ich znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #5 5041684
    djnec
    Poziom 11  
    Tradycyjna łapka jest dobra jak masz doczynienia z jedna myszką no i nie jest ona wcale taka skuteczna - chyba pozostają mi te odstraszacze może mógłby mi ktoś polecic jakiś dobry?
  • #6 5050953
    Andrzej2n
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.
    Co do odstraszaczy to gryzonie z czasem się przystosowywóją.Wiem bo to przerabiałem na własnej działce.
    Zbudowałem elektryczną łapke na podstawie jonizatora niestety ale myszy chyba słyszą transformator no inic się nie złapało.
  • REKLAMA
  • #7 5051567
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ja bym powiedział że najlepszymi odstraszaczami eliminatorami są koty, tylko ich populacja musi być stosunkowo duza w stosunku do populacji gryzoni. Polecam poszukać pare kotów na wolnych etatach może któryś by sie skusił popracować troche.
  • #8 5051755
    Mje3sław
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jak masz jedną, czy dwie myszki to tradycyjna łapka jest bardzo skuteczna, wystarczy kawałeczek skórki z chleba, tylko trzeba ją dobrze przymocować. Jak jest już plaga gryzoni to pozostaje tylko trutka. Żadnych eksperymentów z porażaniem prądem nie polecam, bo może się to skończyć pożarem.
  • #9 5051756
    Andrzej2n
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Co do kotów nie każdy człowiek je toleruje.
    Ja jednak pracuje nad taką pułapką, zasięgnąłem troszkę informacji o tych szkodnikach, oraz podejrzałem kilka fabrycznych wynalazków.
    Okazało się że należy wabić myszy np. zapachem, najlepiej jeśli będzie to jakaś obudowa z otworami na przelot, a w środku np.ser.
    Jeśli coś opracuję to się odezwe.
  • #10 5058428
    djnec
    Poziom 11  
    Kot nie wchodzi w gre - jestem uczulony : ) Chyba pozostaną tradycyjne metody trutka + łapka.
  • #11 5062638
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Kiedyś mieliśmy wynalazek w pracy, bardzo niebezpieczny ale działał i skutkowało nie tylko na myszy ale i szczury. Do zwykłego kawałka deski były przybite 2 kawałki blachy podłączone pod 380V. Nad tą konstrukcją była powieszona przynęta. Żaden gryzoń nie przeżył, podczas porażenia odskakuje na bok i nie robi zwarcia na blachach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy elektrycznej pułapki na gryzonie na strychu, która miałaby porazić prądem myszy natychmiast po wejściu na pułapkę. Uczestnicy wskazują, że tradycyjne łapki na myszy są skuteczne przy niewielkiej liczbie gryzoni, ale przy większej populacji lepsze są trutki lub odstraszacze. Jednak odstraszacze elektryczne często zawodzą, gdyż gryzonie mogą się do nich przyzwyczaić, a niektóre konstrukcje, np. oparte na jonizatorach, mogą być nieskuteczne z powodu słyszalnego dla myszy transformatora. Wspomniano o niebezpiecznych, ale skutecznych rozwiązaniach zasilanych napięciem 380 V, gdzie dwa kawałki blachy na desce porażają gryzonia po dotknięciu, z przynętą umieszczoną nad pułapką. Zwrócono uwagę na konieczność wabienia gryzoni zapachem, np. serem, w obudowie z otworami. Koty jako naturalni eliminatorzy gryzoni są skuteczne, ale nie zawsze możliwe do zastosowania. Podkreślono ryzyko pożaru przy eksperymentach z prądem oraz ograniczenia tradycyjnych metod przy większej liczbie gryzoni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA