logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

INTEL D865 PERL - Blue Screen przy uruchamianiu Windows XP, reset BIOS-u

skydive 17 Kwi 2008 17:56 1482 5
REKLAMA
  • #1 5041242
    skydive
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam ! Mam problem, nie moge uruchomić syst. windows xp. Komputer włącza się normalnie, następnie wyskakuje okno jak ma być uruchomiony system windows czy normalnie czy w trybie awayjnym itd. po zaznaczeniu której kolwiek z metody uruchomienia wyskakuje blue screen na ułamek sekundy (nie jestem w stanie odczytać nawet komunikatu na blue screenie) odrazu reset i wszystko powtarza się od początku. Czy ktoś wie gdzie leży problem ? System windows na hdd jest w 100% sprawny, działa na drugim kompie bez zarzutu, resetowałem BIOSA zworką. konfiguracja sprzętowa: Płyta głowna INTEL D865 PERL, Procesor Intel 2 ghz, HDD Maxtor 60 GB, grafika G Force FX 5200, ramy kupione wczoraj 512 MB
  • REKLAMA
  • #2 5041249
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    skydive napisał:
    działa na drugim kompie bez zarzutu

Czy ten drugi komputer ma identyczną płytę główną?
  • REKLAMA
  • #3 5041319
    MrAluCard
    Poziom 11  
    Witaj,
    Ja taki problem miałem (z tym, że na innym nieco sprzęcie), po kilku godzinach intensywnego dochodzenia co się dzieje wpadłem na pomysł by założyć inne pamięci - to pomogło (najprawdopodobniej pł. główna nie obsługiwała tych pamięci), a jeśli nie to... Napisz mi czy na tym kompie (na którym teraz nie chodzi) instalowany był ten system czy na innym? Jeśli na innym to czy pł. główna była w tamtym taka sama? Czy w ogóle działał kiedyś na tej płycie na której teraz nie chce działać ten system?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5041389
    skydive
    Poziom 10  
    Pamięci są na 100% ok. Bios je widzi itd. system był instalowany na innej płycie głównej Abit Bh-7E ale nie powinno miec to wpływu (wielokrotnie zdarzało mi się przekładać HDD z systemem operacyjnym z jedneego kompa do drugiego i wszystko grało) Na płycie głównej był zainstalowany system windows XP SP2 i działał bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #5 5041413
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    I nic dziwnego że nie działa. System zainstaluj na swojej płycie.
  • #6 5045589
    skydive
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc, już wszystko gra :)
REKLAMA