logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor CTX1451ELR - zmieniające się kolory ekranu po włączeniu, co sprawdzić?

ArekS 16 Sty 2004 15:32 2277 10
REKLAMA
  • #1 478011
    ArekS
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Posiadam monitor CTX1451ELR. Zachowuje się dosyć dziwnie: zaraz po włączeniu ekran jest czerwony , czasem zielony, czasem fioletowy. Po jakimś czasie - 5, 10 minut lub czasem dłużej obraz robi się normalny. Zimne luty na płytce kineskopu poprawiłem ale to nic nie dało. Sygnał VGA wchodzi bezpośredinio z kabla na płytkę kineskopu. Na tej płytce jest standardowo LM1203N oraz tranzystory wzmacniacza RGB, ale nie umiałem przeczytać jakie - zasłonięte radiatorem. Co jeszcze można sprawdzić :?: Cyżby kineskop :?: Może ktoś ma jakieś sugestie :!:
    Dzięki za cokolwiek.
  • REKLAMA
  • #2 478042
    Robson_G
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Cześć
    Sprawdz czy kabel SVGA nie ma przerwy.
    Też miałem kiedyś taki sam problem i kabel był przyczyną.
  • #3 503756
    Michu1972
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    sprawdz czy kolorowe efekty pojawiają się przy ruszaniu kablem sygnałowym przy wejściu tegoż kabla w obudowę monitora.
    jeżeli kolory się zmieniają to już wiesz co jest grane :)
  • REKLAMA
  • #4 509373
    ArekS
    Poziom 16  
    Sprawdziłem to.
    Jakiekolwiek ruszanie kablem sygnałowym nic nie daje!!!
    Zaraz po włączeniu obraz albo jest dobry albo jest fioletowy z trzema zielonymi paskami pionowymi z prawej strony.
    Dodam że wszystkie niepewne-zimne luty sprawdziłem i poprawiłem.
  • #5 516587
    DamianS.
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jerzeli ten monitor niedawno odkupiles to masz wałka po prostu komuś spadł i maskownica wewnatrz kineskopu nie przylega odpowiednio do jego wewnetrznejpowierzchni.Mialem to samo z hiscrin15".
    Z tym że kineskopmialem zaoasowy lasny zodzysku.
    Koszt zredukowany do minimum.P.s.Sprawdz czy przy letkim uderzeniu nasadą dłoni przy wlączonym onitorze efekty wizualne ulegaja zmianie.jezeli tak to pewniak-wałek.KUDLATY powdzenia
  • REKLAMA
  • #6 517512
    andrzej77ns
    Poziom 2  
    najczesciej sygnal rgb podawany jest przez kadzioly(100-150nF).podobne jajo mialem w LG.sprubuj pdmienic
  • #7 529155
    ArekS
    Poziom 16  
    Co dotego monitora to mam go za darmo (na szczęście).
    Z tymi kondensatorami to jeszcze nie sprawdziłem.
    Jeśli chodzi o poprzedni post to jakiekolwiek ruszanie kablem sygnałowym oraz opukiwanie monitora lekko lub mocniej nic nie daje.
    Pisałem chyba też wcześnij że zimne luty przelutowałem wcześniej.
    Po prostu raz po włączeniu jest dobrze a innym razem ekran jest fioletowy lub niebieski z zielonymi lub czerwonymi paskami z prawej strony.
  • #8 598165
    qnx
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Miałem to samo właśnie zmieniłem kabel z DIN 15 na BNC bo mam CTX 1785GM. Miałem podobny problem nawet rozbebeszyłem monitor na części pierwsze i nic. Dopiero przypadkiem dostrzegłem że to wina wtyczki więc zmieniłem. Ale po pewnym czasie pojawiły się ponownie dziwne kolory, więc z lenistwa kupiłem kabel BNC, bo i tak taki chciałem kiedyś kupić. No a teraz śmigam sobie 1024 x 768 przy 120 Hz odświeżania - hmmmmmmmmm BAJKA..............
  • REKLAMA
  • #9 606872
    jurekb
    Poziom 12  
    Kolego Arku a co z grafiką? Karta jest pewna? Próbowałeś podmienić monitor? Bo może to karta grafiki?
    Spróbuj. Powodzenia. :D
  • #10 606910
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Jak upewnisz sie co do grafiki i kabli Dsub włacz sobie jakis test sygnałowy to wykluczy ci ewentualną wade kineskopu i wskaze który kolor przerywa.Jesli występuja pionowe pasy zaklucające obraz stawiam na kondki w układzie Lm, ale sprawdz elektrolity w koncowych wzmacniaczach czesto wysychają .Filtracje zasilania RGB oczywiscie tez nalezy sprawdzić. :wink:
  • #11 606919
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Ja też popieram kolegę"jurekb"miałem podobny problem a powodem okazało się połączenie z grafiką któremu pomogło kilkakrotne wyjęcie i włożenie wtyku w kartę.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX1451ELR po włączeniu wyświetla zmieniające się kolory ekranu (czerwony, zielony, fioletowy) z pionowymi paskami, które po kilku minutach ustępują do normalnego obrazu. Sprawdzono i poprawiono zimne luty na płytce kineskopu oraz sygnał VGA bezpośrednio podawany na płytkę kineskopu z układem LM1203N i wzmacniaczami RGB. Problemu nie rozwiązała wymiana kabla sygnałowego ani opukiwanie monitora. Sugerowano sprawdzenie kabla SVGA pod kątem przerw i połączeń, kondensatorów filtrujących (kadzioly 100-150nF) oraz elektrolitów w układzie wzmacniaczy RGB, które mogą wysychać. Możliwe przyczyny to uszkodzenie kineskopu, złe połączenia z kartą graficzną lub uszkodzone kondensatory w układzie LM1203N. Zalecane jest także testowanie sygnału testowego w celu wykluczenia wady kineskopu i identyfikacji problematycznego koloru. W podobnych przypadkach pomocna była wymiana kabla na BNC oraz sprawdzenie i poprawa połączeń wtyków VGA/D-sub.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA