logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pin Timer/Counter 2 w Atmega16 - lokalizacja i funkcje

stas11 18 Kwi 2008 09:21 2012 14
REKLAMA
  • #1 5043229
    stas11
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam,
    Kto z Was wie, na którym pinie jest Timer/Counter 2 w Atmedze16?
    Dziękuję.
    Załączniki:
    • Pin Timer/Counter 2 w Atmega16 - lokalizacja i funkcje Atmega16.JPG (29.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 5043356
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    na żadnym - poczytaj datasheet
  • REKLAMA
  • #4 5046731
    stas11
    Poziom 13  
    Nie bardzo rozumiem. Tzn. że nie ma wyprowadzenia na zewnątrz. Raczej niemożliwe, bo jest to Timer/Counter, więc musi mieć jakieś wejście dla impulsów zliczanych w trybie Counter. I chodzi mi właśnie o to wejście, bo potrzebne mi są aż 3 liczniki i dlatego wybrałem Atmegę 16.

Dodano po 8 [minuty]:

snow napisał:

Snow, Ty mało jeszcze wiesz. Jak ty za takie odpowiedzi zbierasz punkty to się nie dziwię twej wiedzy. Poniżej fragment co mówi o tym datasheet.
    A poprzedni rysunek co zamieściłem, to jest właśnie ten ze strony nr 2.
    Ewentulnie dopuszczam możliwość, że to wejście jest programowalne.
    Załączniki:
    • Pin Timer/Counter 2 w Atmega16 - lokalizacja i funkcje datasheet.jpg (34.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 5046782
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    To, że w nazwie jest Counter, nie oznacza, że może zliczać zewnętrzne impulsy. Impulsy mogą być generowane przez wewnętrzny zegar. Porównaj sobie schematy blokowe T/C1 i T/C2.
  • REKLAMA
  • #6 5046790
    stas11
    Poziom 13  
    Jak są generowane przez wewnętrzny zegar to wtedy nazywa się to timer. A counter to rozumiem, że zlicza coś z zewnątrz.
  • #7 5046811
    snow
    Poziom 31  
    Cytat:
    Jak ty za takie odpowiedzi zbierasz punkty to się nie dziwię twej wiedzy

To nie dostanę "pomógł"? :cry: :twisted:
  • Pomocny post
    #8 5050256
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    TOSC1
  • Pomocny post
    #9 5050261
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    stas11 napisał:

snow napisał:

Snow, Ty mało jeszcze wiesz. Jak ty za takie odpowiedzi zbierasz punkty to się nie dziwię twej wiedzy.

Co bym sie tak rzucał jak kolega dobrze podpowiada:
    A jak chcesz wiedzieć jakie to są piny to proszę bardzo to jest przecież wyraźnie w Datasheecie napisane: TOSC1, TOSC2.
    Napisane jest też że należy tam podłączać tylko kwarc zegarkowy 32.768kHz, bo dla zewnętrznego sygnału to oni nie gwarantują poprawnej pracy.
  • Pomocny post
    #10 5050304
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    stas11 napisał:
    Kto z Was wie, na którym pinie jest Timer/Counter 2 w Atmedze16?
    Dziękuję.

Na TOSC1, TOSC2 oraz OC2.
    Nie ma za co:)
  • #11 5050546
    stas11
    Poziom 13  
    Sorry Snow, ale cenię sobie konkretne odpowiedzi. Jak ktoś na forum mówi "znajdź sobie sam" to forum nie jest dla niego.
    Pozdro
  • #12 5050994
    snow
    Poziom 31  
    Nie szkodzi, bo ja akurat cenie sobie u ludzi to że najpierw poszukają sobie w PDF'ie a nie przyjdą i widać że im się nawet nie chciało do niego zajrzeć i popatrzeć na rysunek (nie mówię o tym żeby czytać tekst chociaż też by się przydało)
  • #13 5051495
    stas11
    Poziom 13  
    OK Snow, to jest kwestia filozofii samego forum. Dla mnie jest ono kopalnią wiedzy od innych ludzi. Często niestety, ale nie ma czasu na wczytywanie się w manuale, jeśli tuż obok stoi komp a przez niego jest kontakt do gości co się na tym znają lepiej niż ja.
    Myślę, że za kilka Moderator może zamknąć już wątek.
    Pozdrawiam wszystkich łacznie ze śniegiem na Kilimandżaro.
  • #14 5052162
    Zajc3w
    Poziom 14  
    Stas11.
    odpalenie pregladarki,zadanie pytania na ELEKTRODZIE i poczekanie na pytanie trwa od 15 minut do 2 dni(zależy jak szybko ktoś twojego posta odczyta.

Zerknięcie w pdf-a do rozdziału o timer/counter1 trwa 15 minut i znasz odpowiedzi na 10 dodatkowych pytań, którymi nie będziesz zaśmiecał Elektrody w przyszłości. A jak nie znasz angielskiego to najwyższy czas sie nauczyć, bo elektronik bez anglika to jak komp bez zasilania.
  • #15 5054207
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    :arrow: stas11 sam otwarłeś nowy temat to masz również opcję jego zamknięcia (taka mała kłódeczka).
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat lokalizacji i funkcji Timer/Counter 2 w mikrokontrolerze Atmega16. Wyjaśniono, że Timer/Counter 2 nie posiada dedykowanego pinu do zewnętrznego zliczania impulsów, co oznacza, że nie jest bezpośrednio wyprowadzony na zewnątrz. Zamiast tego, Timer/Counter 2 korzysta z pinów TOSC1 i TOSC2, które służą do podłączenia kwarcu zegarkowego 32,768 kHz, wykorzystywanego do taktowania tego licznika. Datasheet Atmegi16 wskazuje, że zewnętrzne sygnały na tych pinach nie gwarantują poprawnej pracy licznika, co sugeruje, że Timer/Counter 2 działa głównie jako timer z wewnętrznym źródłem impulsów. Dyskusja podkreśla również, że aby uzyskać trzy liczniki, Atmega16 jest odpowiednim wyborem, jednak Timer/Counter 2 nie ma typowego wejścia do zliczania impulsów zewnętrznych. Użytkownicy zachęcają do samodzielnego studiowania dokumentacji technicznej, zwłaszcza schematów blokowych i opisów pinów w datasheet, aby lepiej zrozumieć funkcjonowanie Timer/Counter 2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA