logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 1999: Klimatronik - sprężarka działa krótko, brak chłodzenia, wentylator nie działa

edmund1511 13 Cze 2007 23:04 3368 0
REKLAMA
  • #1 5046035
    edmund1511
    Poziom 2  
    Sprężarka włącza się na ok 2 minuty,brak chłodzenia układu klimatyzacji

Po właczeniu klimatyzacji spręzarka załacza się na parę minut , potem się wyłącza,brak efektu schładzania powietrza.Stwierdziłem iż nie pracuje wentylator elektryczny który ma zbijać ciśnienie w układzie chłodzenia.Jest to wolniejsz bieg .Większy bieg tego wentylatora również nie pracował bo powinien się załączyc wskutek nagłego wzrostu ciśnienia-presostat wysokiego ciśnienia podał masę lecz wentylator nie uruchomił się.Sprawdziłem wentylator podając napiecie na przewód czerwono- czarny ,wentylator sprawny.Następnie sprawdziłem bezpiecznik F-7 był sprawny.Potem sprawdziłem 40A-we zabezpieczenie uzwojenia wentylatora-sprawne.Wyjąłem przekaźniki z gniazd sterujące 1-szym i drugim biegiem wentylatora i swierdziłem brak napięcia zasilania cewek przekąźników z bezpiecznika F-7.Nastąpiła przerwa na łączeniu przewodów w wiązce przewoów w wyniku wcześniejszego zalania wodą przez nieszczelną pokrywęsterownika silnika.Naprawa polegała na ponownym połączeniu przewodów w wiązce i uszczelnieniu pokrywy sterownika.Uszkodzenie miało
    wpływ nie tylko na złą prace klimatyzacji lecz również na brak chłodzenia silnika ,ponieważ sterowanie pracą wentylatorów przez włącznik termiczny chłodnicy w takim przypadku ówniż było niesprawne.
  • REKLAMA
REKLAMA