logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B4 1.9TDI 1994: Klimatyzacja działa krótko, sprężarka się wyłącza

pier 17 Lip 2007 17:53 4901 7
REKLAMA
  • #1 4089802
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Witam.
    Zakupiłem niedawno audi 80 1.9TDI z 1994r. Auto posiada klimatyzację. Przy kupnie wszystko chodziło jak należy (poprzedni właściciel regenerował sprężarkę). Po jakimś tygodniu kiedy było koło 25 stopni C klima przestała działać. Odwiedziłem specjaliste od klimy i okazało się że brakowało połowę czynnika chłodniczego (oczywiście został uzupełniony). Po uzupełnieniu klima działa ale tylko pewien czas po włączeniu (koło 10min). Zauważyłem dziwną prace sprężarki tj. załącza sie i wyłącza w bardzo krótkich odcinkach czasu koło 5s. Czy ktoś miał już podobny problem i wie co może być tego przyczyną?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4090715
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    załanczanie i wyłanczanie sprązarki może być spowodowane nieprawidłową ilością czynnika w układzie. Włącz klime i zaobserwuj (w chwili gdy chłodzi) w "wzierniku" czy widać przepływającą ciecz/ciecz z pęcherzykami gazu/ piana/ nic nie przepływa. Może masz nieszczelny układ i czynnik sie ulotnił :) Chociaż przy kontroli powinni ci sprawdzić układ na szczelność?
  • REKLAMA
  • #3 4091139
    pier
    Poziom 24  
    No dobra jeśli brakuje czynnika to klima już od początku nie działała by prawidłowo a u mnie przez około 10min działa dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 4092317
    harnasx
    Poziom 22  
    No dobra - jeśli wiesz lepiej to po co pytasz :)
    W danym samochodzie jest dana ilość czynnika np 500gram + olej
    jeśli bedzie np 300gram to może działać ale tak jak w twoim przypadku. Co zaobserwwałeś we wzierniku?
  • REKLAMA
  • #5 4092595
    pier
    Poziom 24  
    Nie mówię że wiem lepiej ale ilość czynnika jest prawidłowa, dwa dni temu był uzupełniany (było 340g jest 700g). A jeśli chodzi o ten wziernik to gdzie mam go szukać? Dzisiaj jeździłem po mieście około 30min i klima działała jak należy. A czy nie może to być coś z czujnikiem ciśnienia, może coś nie łączy?
    Chyba że układ jest nieszczelny i czynnik znów sie ulotnił. Przy uzupełnianiu dodany był środek kontrastowy aby można było sprawdzić szczelność, ale to znów koszt koło 200zł.
  • #6 4094668
    harnasx
    Poziom 22  
    Oczywiście że to może być coś innego - np czujnik, lub brak kontaktu na kablach. Z tym że zaczyna sie sprawdznie od tego co napisałem. Wziernika szukaj na aluminiowym przewodzie idącym od "chłodnicy" klimy lub od spreżarki klimy - jest to kawałek aluminum na przwodzie ze szkiełkiem o srednicy 10gr :)
  • #7 4096672
    pac1man
    Poziom 11  
    wzienik nie zawsze jest obecny w kazdym ukladzie klimatyzacji.do b4 czasem sie zdarza ze ktos dolozyl klimatyzacje i wziernika moze nie byc .wlaczanie wylaczanie sie klimatyzacji co jakis czas jest spowodowane dwoma rzeczami. pierwsza z nich to czujnik cisnienia gazu jezli jest cisnienie za wysokie czujnik wylacza uklad sprezarka - wentylator . drugim jest przekaznik byc moze cewka klimatyzatora jest juz dosc zfatygowana i przekaznik ja rozlacza.pierwszym krokiem byloby zkontrolowanie cisnien w ukladzie jakie jest LP i HP jezeli cisnienia bylyby w normie pora bylaby sprawdzic przyczyne elektryczną.
  • #8 4097424
    pier
    Poziom 24  
    Chyba w moim aucie tego wziernika nie ma. A czy czujnik ciśnienia nie ma podwójnego działania: wyłącza sprężarkę przy zbyt wysokim i zbyt niskim ciśnieniu? Jeśli małe ciśnienie to brak czynnika a to może doprowadzić do zatarcia sprężarki. A co to jest cewka klimatyzatora? Chodzi o tą w przekaźniku czy w sprzęgle od sprężarki? Ciśnienie da się sprawdzić tylko jedno HP, bo tylko takie jest dojście do tej klimy, ale jest ono za niskie ponieważ sprężarka za krótko się włącza.

Jeszcze jedno pytanie: jak sprawdzić czujnik ciśnienia?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Audi 80 B4 1.9TDI z 1994 roku posiada klimatyzację, która po uzupełnieniu czynnika chłodniczego działa tylko przez około 10 minut, a sprężarka włącza się i wyłącza w krótkich odstępach czasu (około 5 sekund). Przyczyną może być nieprawidłowa ilość czynnika, nieszczelność układu, uszkodzony czujnik ciśnienia lub problemy elektryczne, takie jak uszkodzony przekaźnik lub cewka sprzęgła sprężarki. Wziernik (szklany element na aluminiowym przewodzie układu klimatyzacji) pozwala obserwować przepływ czynnika i ocenić jego stan, jednak nie zawsze jest obecny w układzie. Czujnik ciśnienia może wyłączać sprężarkę zarówno przy zbyt wysokim, jak i zbyt niskim ciśnieniu, co chroni sprężarkę przed uszkodzeniem. Sprawdzenie ciśnień niskiego (LP) i wysokiego (HP) jest kluczowe, choć w tym modelu dostępne jest tylko jedno przyłącze do pomiaru HP. Diagnostyka powinna rozpocząć się od kontroli szczelności układu, ilości czynnika, a następnie od sprawdzenia czujnika ciśnienia i elementów elektrycznych sterujących sprężarką.
REKLAMA