logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA5512B421X - Wylewanie wody po nabraniu, uszkodzenie triaka TR5 i rezystorów

nickie 05 Wrz 2007 17:30 2689 0
REKLAMA
  • #1 5046193
    nickie
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Po nabraniu wody zaraz ja wylewa i tak cały czas

Skorzystałem z wcześniejszych porad dotyczących tej usterki i generalnie przyczyna niesprawności była taka sama jak w innych postach. Postaram się tu wyciągnąć wnioski ogólne dotyczące przyczyny i skutku usterki.

1. Jeśli nie jest to zwykłe zapchanie się zaworu bezpieczeństwa i jego przeczyszczenie niec nie daje, a jednocześnie można zauważyć nadpalone rezystory 300ohm i 10kohm przy środkowej nóćde triaka TR5 to pewnie było tak:
    2. Po kilku latach eksploatacji zebrał się kamień na elekmentach ruchomych zaworu bezpieczeństwa powodując ciężką jego pracę
    3. Siownik zaworu zaczął się grzać i iskrzyć na stykach ciężko pracując i przeciążając elementy sterowania (TR5 i rezystory).
    4 Siownik ostatecznie sięzepsuł, triak spalił a rezystory przepaliły lub nadwyrężyły.
    5. Trzeba wymienić wszystkie te elementy.

Tak sięteż skończyło w moim przypadku. Prubując wymienić tylko elementy elektroniczne (trak i rezystory) spaliłem je tylko. Dopiero wymiana kompleksowa (zawór i elektronika) spowodowała pożądany skutek czyli prawidłową ptracę pralki.
    Jak widać przyczyna i skutek powtarzające się w tym modelu Amiki. Rzeczywoście jedynie gruntowne odkamienianie zaworu co jakiś cza mogłoby zapobiec takiej usterce w przyszłości. Ale komu by się chciało....
    Pozdrawiam.
    Jarek
  • REKLAMA
REKLAMA