logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana świec zapłonowych jest trudna? Jak zadbać o szczelność?

przemek.tomala 17 Sty 2004 20:58 4258 16
  • #1 479425
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Czy poradziłbym sobie z wymiana świec, czy to jest trudne zadanie, no bo w końcu, tylko gwint, odkręcić, przykręcić, ale co ze szczelnością?? Trzeba to jakoś uszczelnić??
    W końcu chyba durze tempratury, dorze ciśnienie, czy wystarczy po prostu odkręcić stare, i przykręcić nowe??
  • #2 479440
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 479460
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Dzięki za szybką odpowiedź, sprężone powietrze, ciężko będzie, ale sobie poradzę
  • #4 479476
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 479484
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    no odmuchać to ciężko, bardzo mało miejsca w cienkim jest, chyba że najpierw sobie głowę ptrzejadę traktorem, żeby się w szparę obok kabli dostała do świecy, ale sobie poradzę, jak mówiłes pędzelkiem, a i z odkurzacem będzie probelm (zasilania), blok, a ja na 4 piętrze, a i od sąsaida z parteru ciężko (nie mam takiego przedłużacza)
    ale coś wykombinuje
    może się uda jednak ten prądzik przeciągnąć, gdyby silnik mógł być ciepły, to bym pod kompresor na stację podjechał, olbo odmucham to rurką, heh ale pomysła złapałem
  • #6 479496
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 479501
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Tak jak Elektrit pisał bardzo ważne jest aby nie uszkodzić gwintu - wszak wkręcamy w aluminium. Zawsze wykrecaj i wkręcaj świece na zimnym silniku! Można uszkodzić gwint!
    Powinno być dobrze jak dokręcisz świecę popularnym kluczem w kształcie litery "T" jedna dłonią.
    Osobiście gwint świecy przed wkręceniem czyszczę o szmatkę -pokręcając. Gniazdo świecy również musi być czyste.
  • #8 479537
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Jesli chce wymieniac w cienkim to radzilbym ci zdjac polo jest wiecej miejsca noi najwazniejsze przy swiecach ze nie wolno nimi o nic pukac jesli ktoras ci spadnie to zdazalo sie ze dlugo nie pochodzila zreszta na szkoleniach NGK jak i Bosch uczulaja na to
  • #9 479556
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Dzięki wielkie za pomoc, zobaczymy, jeżeli do wtorku nie odpiszę, to znaczy że coś zwaliłem, i samochód mi wybuchł podczas odpalania ;)
    A więc do zobaczenia (czy oby na pewno ;) )
  • #10 480841
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Jeszcze nie wymieniłem, a się odzywam :) Jeszcze jedno pytanka, mam też wymienić przewody do świec, no niby tylko zdjąć stare, założyć nowe, ale może coś jeszcze?? Może by trzeba styki oczyścić czy coś??
  • #11 480855
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Jezeli maja juz troche kilometrow za soba to powinno sie je tez wymienic. Jak zdejmniesz stare to bedziesz widzial czy jest nalot lub nie jesli bedzie mozna spryskac kontaktem
  • #12 484747
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    No i wymieniłwm, znaczy się w 50 %
    Nie mogłem się dostać do jednej świecy, tej od leflektora
    poszedłem do sąsiada i on próboiwał przez pół godz, tak jak ja próbowałem już parę razy, i nic nie zrobił, mam trochę za długi klucz, i nie mogę go tam wpasować, już nie kombinowałem, tylkok założyłęm przewody i poszedłem do domu, bo już ciemno było
    Jutro jeszcze pokombinuję, a jak nie da rady, to skopczę z samochodem, do znajomego mechamnika, on chyba będzie miał dobry klucz, i sobie najwyżej kupie taki sam :)
    Ale po wymianie jednej świecy, chyba już chodzi trochę lepiej
  • #13 485061
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    sprawdz szczelinomierze przerwe pomiedzy elektrodami - jest to najwazniejsze zadanie przy wymianie swiec jezeli bedzie zamala to........
  • #14 485168
    michal__
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Ja mam taka rade odnosnie odkrecania swiec i dmuchania. Ja zawsze uzywam odkurzacza, takiego samochodowego. Moze byc tez normalny. Przed odkreceniem swiecy wkladam koniec rury na swiece, a ona juz wszystko zalatwia. To tylko taka moja rada. Pozdro :)
  • #15 485256
    firma
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    elektroniczek jak już je wymienisz to te stare połóż na stole i zaproś jakąś "dupę" na kolację przy świecach.
  • #16 485440
    Marekjp
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    W fiacie CC 700 żeby odkręcić świecę najpierw odkręcałem koło, a potem kluczem przegubowym
  • #17 485979
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Marekjp: tą świecę, za kołem to wymieniłem, skręciłem koło, i włożyłęm rękę, ale tej dugiej nie mogę odkręcić, część klucz mogę założyć, ale resztę (rączkę) nie da rady włożyć na klucz, bo za moało miejsca jest, nie mieści się o jakieś 2 cm...chyba będzie trzeba nowy klucz kupić, albo obciąć trochę stary ;)

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana świec zapłonowych nie jest trudna, pod warunkiem zachowania ostrożności i odpowiedniej techniki. Świece posiadają własną podkładkę lub krawędź stożkową zapewniającą szczelność, więc nie wymaga się dodatkowego uszczelniania. Zaleca się wymianę świec na zimnym silniku, wkręcanie ręką do momentu oporu, a następnie dokręcenie kluczem dynamometrycznym lub popularnym kluczem typu "T". Przed wymianą należy oczyścić gniazdo świecy i gwint, a także zadbać o czystość otoczenia świecy, aby uniknąć dostania się zanieczyszczeń do cylindra – można to zrobić przez dmuchanie sprężonym powietrzem, odkurzaczem samochodowym lub pędzelkiem. W przypadku trudnego dostępu do świecy, np. w modelu Fiat CC 700, pomocne jest zdjęcie koła i użycie klucza przegubowego. Przy wymianie świec ważne jest, aby nie uszkodzić gwintu w aluminiowej głowicy silnika oraz nie uderzać świecą o twarde powierzchnie. Po wymianie świec warto sprawdzić i ewentualnie wyregulować szczelinę między elektrodami za pomocą szczelinomierza. Przy wymianie przewodów do świec zaleca się ich wymianę, jeśli mają przebieg, oraz oczyszczenie styków, np. kontaktem do elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA