logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98 na Celeronie 300 MHz zawiesza się przy 59% - CD-ROM?

bahet 27 Lis 2003 23:21 959 0
REKLAMA
  • #1 5046921
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Trafił do mnie komputer na Celeronie 300 mhz z 64 ram, grafiką ATI Rage 16 mb, CD-Romem 50x. Komputer w różnych momentach zawieszał się w trakcie pracy pod Windowsem 98.
    PROBLEM i ROZWIĄZANIE: Kłopoty z instalacją Windowsa 98. Podczas instalacji (przy 59%) wyskakuje komunikat, że nie można odczytać pliku(logon.wav). Dając pomiń plik instalacja dochodziła do 90-ciu kilku procent poczym znowu podobna sytuacja (w szczegółach sprawdzałem z jakimi plikami są problemy z myślą o ich późniejszym przekopiowaniu) - następnie komputer się zawieszał. Próba instalacji z innej płyty - ten sam efekt. Sprawdziłem zasilanie, połączenia i podłączenia podzespołów z płytą główną. Wymontowałem procesor, przeczyściłem styki, nałożyłem pastę, przeczyściłem wentylator. Kolejna próba przez setup - porażka ; następnie przez setupcor - porażka. Sprawdziłem wszystkie podzespoły - sprawne. Ostatecznie za radą mądrzejszego kolegi wyciągnąłem CD-ROM i zamontowałem inny - instalacja zakończyła się sukcesem - komputer przestał się zawieszać. Prawdopodobna przyczyna - uszkodzenie elektroniki w CD-ROMie.
  • REKLAMA
REKLAMA