logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98/XP zatrzymuje się na sprawdzanie konfiguracji

mertin 22 Maj 2007 16:58 1639 7
REKLAMA
  • #1 3910276
    mertin
    Poziom 11  
    Witam, wiem że temat wałkowany na tym forum juz kilka razy ale mii zadna z tych odpowiedzi nie pomogła.

Chcę zainstalować win XP PRO na kompie ale komp się zatrzymuje na czarnym ekranie tym który wyskakuje zaraz po wcisnieciu dowolnego klawisza zeby odpalic instalke z CD, jest napisane sprawdzanie konfiguracji komputera i koniec i tak moze sprawdzać w nieskonczoność. to samo jest na win 98.
    Podpinałem inny dysk - to samo
    zmianiałem naped CD- to samo
    zacząłem instalkę na innym kompie- wogole instalacja dalej sie nie uruchamia po przełożeniu dysku
    w BIOS'ie nie ma takiej funkcji APIC ;) chyba tak to się nazywa i nie wiem co jest

Celeron 2.2
    256 ddr predkość 333
    dysk 7 GB WDC
    Grafika Geforce 64 mb

ps. nie mogę zaktualizowac BIOS'u
  • REKLAMA
  • #2 3910432
    rumi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam,
    sprawdź stan kondensatorów płyty głównej - często puchną w sprzęcie kilkuletnim dając różnego rodzaju niespodzianki.
    Powodzenia.
    Mirek
  • REKLAMA
  • #3 3910456
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    sprawdz pamieci programem memtest, sproboj na innej karcie graficznej
  • #4 3910989
    mertin
    Poziom 11  
    Kondensatory są OK płyta Asrock a ram zaraz sprawdze, włożę inny hehe

Na innym RAM'ie tak samo, grafikę wsadziłem inną bo na płycie jest zintegrowana a może odłączyć od KVM ?
  • REKLAMA
  • #5 3911894
    misiu86
    Poziom 13  
    Przełożenie RAMu nie wystarcza, trzeba przetestować programem Memtest86 (do pobrania za darmo w sieci).
  • REKLAMA
  • #6 3911991
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 132
    a moze masz uszkodzone plyty instalatora
  • #7 3913348
    mertin
    Poziom 11  
    Instalowałem XP z rożnych płyt i guzik a teraz wcale się nie uruchamia ;(
  • #8 4365896
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    w zależności od miejsca gdzie się zatrzymuje:

jeżeli wyświetla napis "Instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera" a po nim czarny ekran to:

to sprawdź czy na dysku są jakieś partycje - jeśli tak - usuń je. Tzn, na początek może systemową, jak nie ruszy to wszystkie :)

pozdr,
    szejk

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemów Windows 98 i Windows XP Professional, która zatrzymuje się na etapie "sprawdzanie konfiguracji komputera" i nie postępuje dalej. Próby instalacji z różnych płyt CD, na różnych dyskach twardych oraz z różnymi napędami CD nie przyniosły efektu. Komputer wyposażony jest w procesor Celeron 2.2 GHz, 256 MB pamięci DDR 333 MHz, dysk twardy 7 GB Western Digital oraz kartę graficzną GeForce 64 MB. W BIOS-ie brak opcji APIC, a aktualizacja BIOS-u nie jest możliwa. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej (Asrock), test pamięci RAM programem Memtest86 oraz wymianę karty graficznej. Użytkownik potwierdził, że kondensatory są w dobrym stanie, a zmiana pamięci i grafiki nie rozwiązała problemu. Dodatkowo zasugerowano usunięcie partycji na dysku twardym, co może pomóc, jeśli instalator zatrzymuje się po komunikacie o sprawdzaniu konfiguracji sprzętowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA