logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadet 1.4 - Zapalający się komputer, brak kodów usterek, co robić?

dzxon79 18 Sty 2004 12:48 4588 5
REKLAMA
  • #1 480169
    dzxon79
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    [font=Arial:588fc5420b] [/font:588fc5420b]
    Problem odnosi sie kadeta 1,4 na wtrysku, od czasu do czasu zapal sie komputer tzn na chwilke zaraz po odpaleniu i nawet na bardzo dluzsza chwile w czasie jazdy. Sprawdzalem kody usterek i caly czas pokazuje dwanascie czyli tak jaby bylo wszystko OKI.Ale nie jest bo przeciz bardzo czesto zapal sie komputer w blizej nie okreslonej sekwencji.Prosze pomozcie.
  • REKLAMA
  • #2 480577
    yreib
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Odłącz akumulator na parę minut,następnie podłącz z powrotem.Odpal silnik i zostaw go na wolnych obrotach przynajmniej z 5 minut.
  • REKLAMA
  • #3 481311
    teodor76
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    jaki przebieg prawdopodobnie sonda lambda podłącz miernik i sprawdz jej wartości
  • REKLAMA
  • #4 483759
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Miałem podobny problem z astrą,zwłaszcza jak zatankowałem nie najlepsze paliwo.Komputer pokazywał że jest zły skład mieszanki.3 miesiące później zmuszony byłem wymienić sondę lambda i wszystko wróciło do normy.
  • REKLAMA
  • #5 501403
    adielektro
    Poziom 20  
    Ocena: 158
    ja mam identyczną sytuację silnik 1,4i ,często zapala mi się pomarańczowa kontrolka i chwilę swieci podczas jazdy a pózniej gasnie i tak prawie codziennie nawet w trasie gdy jadę równym tempem
  • #6 513864
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Identyczny objaw był w kadecie mojego ojca.Najpierw kontrolka zapalała się sporadycznie ( komputer nie zapamiętywał żadnej usterki ) , potem coraz częśćiej częściej aż doszło do sytuacji kiedy zaczęły pływac wolne obroty .Raz autko gasło innym razem wolne były zbyt wysokie. Reset kompa ( odłącze3nie akumulatora na kilka sekund ) pomagało na jakieś 2-3 dni i potem od nowa ta sama historia.
    Wymieniliśmy sonde lambda ( koszt w sklepie około 140 zł ) i zupełnie nmie to autko
REKLAMA