logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć pękniętą przednią szybę w samochodzie?

slimax 18 Sty 2004 13:34 27367 9
REKLAMA
  • #1 480220
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam!!!
    jachalem sobie do domciu i spod samochodu jadacego przede mna wyskoczyl kamien albo cos w tym rodzaju i uderzylo w szybe - szyba pekla- na poczatku bylo pekniecie jakies 2cm a teraz juz jest ponad 6cm slyszalem cos o zabezpieczaniu peknietej szyby poprzez wywiercenie otworu tak zeby na nim zatrzymalo sie pekniecie??? czy mozna to zrobic zwyklym wiertlem/wiertarka?? moze ktos juz ma jakies doswiadczenie z takim cholerstwem???

PS. szkoda ze drogowcy ceglowek nie rzucaja na droge przynajmniej nie byloby problemu z peknieciem szyby tylko od razu by mnie tez zabilo :>
  • REKLAMA
  • #2 480270
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Podjedż do pierwszego leprzego szklarza on ma specjalne wiertła i ztego co się orjętuję to wykonują takie usługi.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 480293
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

Z tego co wiem , to za pękniętą przednią szybę można stracić dowód rejestracyjny . Nie pomoże żadne "wiercenie" .
    Tak więc , chyba czeka Cię wymiana szyby na nową :(
  • #4 480352
    psenny
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Z tym dowodem to nie zupełnie tak. Owszem za pękniętą szybę mogą zabrać dowód ale za klejoną to już nie koniecznie. Miałem ten sam problem i pojechałem do szklarza nawiercił zakleił i trzeba się bardzo dobrze przyjrzeć aby zauważyć w którym miejscu to było a nie sądzę aby policjanci oglądali szybę cm po centymetrze. Kosztowało mnie to 20PLN ale ja miałem tylko małą gwiazdkę i pojechałem od razu bo z tym to nie mam na co czekać.
  • #5 480367
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Szyba do wymiany, żadne cuda nie pomogą. Własne bezpieczeństwo jest ważniejsze.
    Podróby nie są takie drogie.
  • REKLAMA
  • #6 480697
    krzyzak21
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    -mialem to samo pekniecie szyby bylo male z czasem powiekszylo sie,
    czekalem do przegladu(na kontrole policji nie trafilem)
    -wymienilem sam pierwszy raz jest zawsze trudny ale poradzilem sobie
  • #7 480851
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Z szybami i zabieraniem dowodu jest taka sprawa. Jeśli uszkodzenie lub pęknięcie jest na wysokości oczu kierowcy i mogło by sqpiać jego wzrok na sobie dowód jest niestety do zabrania a jeśli pęknięcie nie jest w zasięgu wzroq kierowcy nie ma problemu.
    A co do klejenia i naiwiercania to w ciężarówce miałem klejoną szybę przez 4 lata nikt się nię czepiał i pęknięcie się nie powiększało.
    W osobówce mam nawiercaną szybę pęknięcie nie powiększa się ale policja się czepia ponieważ uszkodzenie jest ta wysokości oczu kierującego.
    Czasem lepiej wymienić szybe na początq bo później po z sumowaniu upominqw dla kontrolujących wychodzi że możnaby tę szybę wymienić serwisie a nawet czasem coś pozostało by dla nas :)
  • REKLAMA
  • #8 481116
    setaszi
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    nawiercanie zostawił bym w spokoju / potrafi peknąc dalej przy wierceniu/ proponuje podjehcac do auto szyb/firma która montuje szyby/ i zkleic pękniecie . Czym szybciej tym mniej bedzie widoczne /mniej brudu w peknieciu/
  • #9 481138
    waga
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Moja szyba pękła rok temu 10 cm od dolnej krawędzi. Pojechałem do magika od szyb a ten nawiercił mi mały otworek i zalał go wraz pęknięciem żywicą utwardzaną ultrafioletem. Od tamtej pory szyba nie pękła ani o milimetr dalej.
  • #10 483940
    syriusz
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Ja też miałem klejoną przednią szybe. Pod koniec zimy zeszłego roku dostałem z kamyka. Pojechałem do magika od szyb, on mi nawiercił otworek w szybie, a to co było pęknięte zakleił. Trzymało aż do wczorajszych mrozów tj. 19.01.2004. Po nawiercie pękło jeszcze ok. 35cm. Teraz sobie przynajmniej szybkę wymienie. :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Pęknięcie przedniej szyby samochodowej powstałe wskutek uderzenia kamienia może się powiększać z czasem. Istnieje metoda zabezpieczenia pęknięcia poprzez nawiercenie małego otworu specjalnym wiertłem, co zatrzymuje dalsze rozprzestrzenianie się rysy. Następnie pęknięcie jest wypełniane żywicą utwardzaną ultrafioletem, co poprawia stabilność szyby i estetykę. Usługa ta jest wykonywana przez specjalistów – szklarzy lub firmy montujące szyby samochodowe. Zwykłe wiertło i wiertarka mogą nie być odpowiednie, gdyż istnieje ryzyko dalszego pęknięcia podczas wiercenia. W przypadku większych uszkodzeń lub pęknięć w polu widzenia kierowcy istnieje ryzyko zatrzymania dowodu rejestracyjnego, dlatego często rekomendowana jest wymiana szyby na nową. Klejenie i nawiercanie mogą być skuteczne przy mniejszych uszkodzeniach, ale nie zawsze eliminują konieczność wymiany. Samodzielna wymiana szyby jest możliwa, jednak wymaga doświadczenia. Warto działać szybko, aby ograniczyć zabrudzenie pęknięcia i dalsze uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA