logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Philips 722 - Odtwarzacz przestaje czytać płyty po 5 minutach

bartek 18 Sty 2004 13:39 3665 13
REKLAMA
  • #1 480227
    bartek
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Pozdrawiam Wszystkich

Mam problem z odtwarzaczem DVD Philips model 722. Po 5 min odtwarzacz przestaje odczytywać płytę. Czas na początku odtwarznia był dłuższy 40min potrafił odtwarzać płytę, teraz tan czas się zmniejszył do 5 min. Po 5min pracy odtwarzacz przestaje czytać płytę i wysuwa kieszeń na wyświetlaczu wskakuje napis ERROR. Czas nadal sukcesywnie się zmniejsza???
  • REKLAMA
  • #2 481275
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    no chyba nie pomylę się (jeżeli "oczko" jest czyste) twierdząc że to laser a ten wymienia się zazwyczaj wraz z serwem, oj spory to koszt.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 495624
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    sprawdz jeszcze taśemkę miedzy laserem a resztą juz miałem taki przypadek ze tracila kontakt
  • #5 553875
    Andre73
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Miałem podobną sytuację z taśmą łączącą laser z płytą. Gdy laser był blisko srodka to łączyła a jak się oddalał to przerywało. Stan ten się pogłębiał.
  • #6 555798
    Fonon
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem kilka przypadków uszkodzenia układu serwo SAA 7399HL. Po czasie DVD zawiesza się na ekranie występuje stop-klatka. Brak reakcji na polecenia z klawiatury, trzeba resetować siecią.
    Należy również sprawdzić złączkę do silnika napędu głowicy
  • #8 653391
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Napisz na priwa to to pdeślę cennik
  • #9 653406
    videokam
    Poziom 15  
    Jeśli nadal interesuje cię cena mechanizmu napisz a odpowjem za ile ostatnio go kupowałem i gdzie
    pzdr
  • #10 669075
    bartek
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Interesuje mnie cene kpl mechanizmu z laserem daj mi info np na emaila spolnik(_at_)poczta.onet.pl wtedy oszacuję czy kosz czy naprawa narazie stoję w miejscu Dzieki z góry
  • REKLAMA
  • #11 674440
    videokam
    Poziom 15  
    nie wiem czy to jeszcze aktualne ale czy to napewno laser a nie servo?Na poczatek przelutuj je jeśli to laser to jak chcesz podam ci gdzie można go kupić i za ile. Napisz jeśli to cię interesuje na moje PW
    pzdr
  • #12 682564
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 689664
    misiekelk
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    ja mam takowe dvd i zero swiecenia lasera .laser jest oki sprawdzony w p[odobnym dvd co mogło .jakies namiary ceny pozdrawiam misiek
  • #14 694781
    280173
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    we wszystkich tych przypadkach może odpowiedzialny być zasilacz a przedewszystkim elektrolity po pierwotnej i wtórnej stronie tętnienie napięc po stronie wtórnej wskutek utraty pojemności kondensatorow powoduje nieraz bardzo dziwne zachowywanie się sprzętu

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz DVD Philips model 722 przestaje czytać płyty po około 5 minutach pracy, początkowo czas ten wynosił około 40 minut i sukcesywnie się skraca. Po zatrzymaniu odczytu na wyświetlaczu pojawia się komunikat ERROR, a kieszeń wysuwa się automatycznie. Przyczyną problemu może być uszkodzony laser lub układ serwo (SAA 7399HL), a także taśma łącząca laser z resztą mechanizmu, która może tracić kontakt podczas ruchu głowicy. Laser jest czysty, ale brak świecenia lasera lub problemy z odczytem mogą wskazywać na uszkodzenie mechanizmu lub zasilacza, zwłaszcza kondensatorów elektrolitycznych powodujących tętnienie napięcia. Zalecane jest sprawdzenie taśmy, złączek silnika napędu głowicy oraz ewentualna wymiana mechanizmu z laserem. Użytkownicy dyskutowali także o możliwościach zakupu części zamiennych i kosztach naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA