henryk napisał:OPIS:
Okresowo przy włanczaniu TV wyłącznikiem sieciowym nie przechodzi w
stan czuwania,ty...<br/><br/>[quote=henryk]OPIS:
Okresowo przy włanczaniu TV wyłącznikiem sieciowym nie przechodzi w
stan czuwania,tylko zapala się od razu zielona dioda,telewizor załącza się
z tłem obrazu(jest tylko raster) i nie reaguje klawiaturę ani na pilot .
Podczas pracy czasami przełanczają się programy.
USZKODZENIE:
Wadliwa pamięć PCF8582.
DIAGNOZA:
Pamięć wymieniono bez sprawdzania szyny sterującej z praktyki zawodowej.
HENRYK
ja spotkałem się z takim zachowaniem TV przy braku pełnego napięcia +5V na zasilaniu procesora .Wyschnięty 100uF/35V . <br/><br/>Dodano po 8 [minuty]:<br/><br/> [quote=h jaworski]OPIS USZKODZENIA
klient zgłasza brak głosu stwierdzono brak głosu po 10 minutach tv wyłącza się w czasie strojenia nie zatrzymuje się na stacjach obraz nie wyraźny jak by nie dostrojony .
USZKODZENIE
ic202 stabilizator 12v l7812cv .
DIAGNOZA
objawy uszkodzenia wskazują na to że procesor nie otrzymuje informacji o odbieranej stacji (brak sygnału identyfikacji na procesorze ) zacząłem od sprawdzenia układu pcz tda8222 na 12 nodze układu stwierdzono sygnał video czysty ale z skłonnością do zaniku koloru na nodze 15 tda8222 (mute) brak napięcia to skierowało mnie do tranzystora Q110 na którego bazie stwierdzono 0,6v po odłączeniu napięcia na bazę pokazał się dźwięk na euro złączu baza tranzystora polaryzowana jest napięciem 12v ze stabilizatora stwierdzono napięcie 10v po wymianie stabilizatora wszystko wruciło do normy .przeprowadzono tylko dostrojenie cewkami bo wcześniej próbowano czy cewki są nie rozstrojone posiadam schemat tego tv[/quote]
Przy takich objawach dodatkowo brak wyświetlania funkcji na ekranie- OSD .Odpowiada C326=1uF/63V.Przechodzą przez niego impulsy H na procesor do ustalenia pozycji OSD na ekranie i do identyfikacji.Dlatego TV nie zatrzymuje się podczas strojenia i jest brak głosu,po ok.5 min.wyłącza się .