logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mam TV skytronik 21" i po godzinie wyłancza sie>>

jarewski 04 Sty 2007 17:56 1341 20
REKLAMA
  • #1 3404958
    jarewski
    Poziom 10  
    TV jak w opisie na obudowie nie ma nic więcej..Jestem zielony.Jak go włącze to działa narmalnie,po godzinie sam sie wyłonczy i nie działa pilot ani nic. Wyłanczam z sieci i włanczam przycisk sieciowy i znowu działa ale nie reaguje na pilota ..Czy może ktoś pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 3404989
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Na początek wymień elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy .
  • #3 3405012
    jarewski
    Poziom 10  
    dzienki za odpowieć ,ale jak można jaśnie ...elektrolity to kondesatory?

Dodano po 1 [minuty]:

a przetwornica ?
  • REKLAMA
  • #4 3405117
    Brunet41kr
    Poziom 12  
    Do Aluś - nie wprowadzaj młodego w bład - bo kondensatory podczas pracy zwiekszaja pojemnośc a nie odwrotnie.
    Do jarewskiego poogladaj dokładnie płyte od strony druku - zwaszcza przy elementach przytwierdzonych do radiatorów i rezystorach wiekszych mocy poszukaj peknieć i tz zimnych lutów prawdopodobna usterka to peknięcie przy stabilizatorze 5V - powodzenia
  • #5 3405121
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Transformator na płycie głównej , ale nie ten z przewodem na kineskop i po jego pierwotnej stronie jest duży kondensator elektrolityczny to po tej stronie wymień te małe kondensatory elektrolityczne .

A przetwornica to jest ten transformator i wszystkie elementy wokół niego , to w skrócie .

Podałbym Ci numery elementów ale nie mam przed sobą schematu .
  • #6 3405171
    jarewski
    Poziom 10  
    rozebrałem go i oglądając płytę napotkałem małą diode która była jakby oderwna od płyty ..może to to?

Dodano po 27 [minuty]:

posprawdzałem wszystkie kondesatory i są dobre luty też co dalej??/? pomocy!!!!
  • #7 3405362
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Sprawdź napięcia na stabilizatorach 5v i 12v i napięcie główne + B .

Jak masz włączenie +B na tranzystorach to je sprawdź i elementy wokół nich i zimne luty .
  • #8 3405379
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3405947
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Witam. Jeśli masz taką możliwośc to podaj chociaż schassis tego Skytronika, przypuszczam ze jest to standardowy typ, ale lepiej się upewnić. Zachowanie tego TV wskazuje na układ zasilania (przetwornica), lub zimne luty.
    Czy po wyłączeniu sie TV kontrolka stb świeci???
  • #10 3406002
    jarewski
    Poziom 10  
    wszystko jest oki ,kontrolka narmalnie świeci..nie wiem jaki to typ..na płycie nic nie ma,widoczne wymiany na odchylaniu,luty dobre bo sprawdzałem ,chodzi przez godzinę ,potem kupa...
  • #11 3408324
    jarewski
    Poziom 10  
    panowie,sprawdziłem,iwymieniłem elektrolity,sprawdziłem luty..Teraz przez jakiś czas świeci ,nagle ucieka obraz .zasilanie jest.wysokie jest,na wysokim jak kręce to świeci ale bez obrazu..
  • REKLAMA
  • #12 3409410
    ALUŚ
    Poziom 36  
    A głos jest czy też znika .
  • #13 3409622
    jarewski
    Poziom 10  
    głos też ucieka..
  • REKLAMA
  • #14 3409751
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Nie napisałeś jak zniknie obraz to czy napięcie 5v i 12v są stabilne i zasilanie p.cz.
    Ale najpierw sprawdź czy przez AV też znika .

Gdy zniknie obraz to potraktuj scalak p.cz. zamrażaczem w sprayu .
  • #15 3412452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 3416418
    jarewski
    Poziom 10  
    dzisiaj podpiełem dvd przez AV i działa ..Napiszcie więcej gdzie mam sprawdzić 5 i 12V ,dalej nie reaguje na pilota..
  • #17 3416540
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Na stabilizatorach 5v i 12v wyglądają jak tranzystory przykręcone do radiatorów .

Podaj jaki model tego TV to będzie można podać coś więcej , jeżeli niema modelu na tylnej ściance to podaj jakie są układy scalone .
  • #18 3424390
    jarewski
    Poziom 10  
    witam ,nie wiem jaki to model..jeden układ jest przykrecony do radiatora-IC301 -LA7830,i jest taki duży IC201-TA8659AN.
  • #19 3424728
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Coś taki skromny , podaj więcej scalaków a przede wszystkim procesor sterujący .
  • #20 3424960
    jarewski
    Poziom 10  
    przesyłam zdjęcia płyty
    Załączniki:
    • Dok1.doc (353.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 3434184
    jarewski
    Poziom 10  
    przesyłam zdjęcia płyty z układami..mam TV skytronik 21" i po godzinie wyłancza sie>>

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telewizor Skytronik 21", który po około godzinie pracy samoczynnie się wyłącza i przestaje reagować na pilota. Po odłączeniu od sieci i ponownym włączeniu działa, lecz pilot nadal nie działa. Wskazano, że problem najprawdopodobniej leży w układzie zasilania, zwłaszcza w przetwornicy i kondensatorach elektrolitycznych po stronie pierwotnej transformatora. Zalecano wymianę elektrolitów oraz sprawdzenie zimnych lutów, szczególnie przy stabilizatorach 5V i 12V oraz przy elementach przytwierdzonych do radiatorów. Użytkownik zgłosił znalezienie oderwanej diody na płycie, ale kondensatory i luty zostały sprawdzone i uznane za dobre. Po wymianie elektrolitów problem znikającym obrazem i dźwiękiem nadal występuje. Sugerowano sprawdzenie stabilności napięć 5V i 12V oraz testowanie układu p.cz. (przetwornicy częstotliwości) poprzez chłodzenie sprayem zamrażającym. Po podłączeniu sygnału AV obraz działa, co wskazuje na problem z tunerem lub przetwornicą. Użytkownik podał oznaczenia układów scalonych na płycie: IC301 - LA7830 (stabilizator) oraz IC201 - TA8659AN (prawdopodobnie układ przetwornicy lub p.cz.). Wskazano potrzebę identyfikacji procesora sterującego i dalszą diagnostykę na podstawie schematu. Użytkownik przesłał zdjęcia płyty głównej z układami scalonymi w celu dalszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA