logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parametry wzmacniacza NIKKO NA-390 i pomiar impedancji wyjściowej

Tremolo 30 Wrz 2002 12:31 4355 12
REKLAMA
  • #1 49206
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Wiem może to głupie pytanie czy ktoś zna parametry wzmacniacza NIKKO NA-390 i czy wie ktos wogule cokolwiek na temat tej marki. Ewentualnie chciałbym się spytać jak w sposób półlaboratoryjny można zbadać impedancje wyjściową wzmacniacza - jest na tranzystorach BD 911/912 jeden kanał a drugi niby na komplementarnych 2n6488/2n6491...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 49419
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam
    Najłatwiej zorientować się po mocy transformatora, może jest z tyłu nadrukowane ile pobiera z sieci mocy, prądu? też dużo mówi napięcie zasilania koncówy(na dużych kondensatorach) a tak po tranzystorach 80-150W zależy przy ilu ohmach
  • #3 49448
    Tremolo
    Poziom 43  
    ten wzmacniacz jest przerabiany jest wymienione trafo zasilające dające już nie pamiętam ile dodane filtry RL pod końcówką. ominalnie trafo miało 125 W ... miałem juz z nim jeden problem raz poszły prostownik i końcówki mocy ale łatwo sie dał naprawić... miał zamiast nominalnych bezpieczników 3,15 ampera - 8 amperów przed mostkiem graetza... na wyjściach teraz ma śruby bo mi się nie chciało wymieniać :) ma radiator na długość standardowej obudowy dosyć duży
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 49457
    Tremolo
    Poziom 43  
    Aha zasilanie to około 32 Volty stałego symetrycznego kondy stabilizujące 4700/35 rezystory przy końcówkach 0,33 Ohma
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 49546
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    To by wychodziło na oko że miejwięcej 2x60w
  • #6 49614
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    pomiar impedancji niestety jest trudny,.......................
    NIKKo- miałem kiedyś deck'a tej firmy. wielki jak fortepian
    srebrny funkce wybierało się klawiszami wciskając je w dół...
    miał fajny bajer he he...TAPE RUNING coś a'la 4 diodki zapalające się w pewnej sekwencji w rytm przewijania lub PLAY ..w rzeczywistości były to otwory kolorowe....i z tyłu tarcza napędzana silniczkiem
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 49819
    Tremolo
    Poziom 43  
    ma trafo większe OD WSH 303 Hi Fi tylko że techniką podstawowa robione z blaszek w kształcie " E "

Ten co mam teraz ma jakieś bajery w postaci dodatkowych, dorobionych otworów z tyłu pewnie był w szafce używany... po za tym miał już wymieniane ze 3 razy tranzystory w tym ja raz wymieniałem... Mostek Graetza też nieźle tdostawał - oryginalnego już nie ma w kształcie dwóch diod w jednej obudowie. Zamieniłem go na osobny mostek graetza... Puki gram Cicho nic mu niema za to,a tranzystory wyjściowe grzeją jak kaloryfery... :))
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 146329
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Witam
    Jezeli zasilany jest symetr. 35V, trafo 125W a koncówki BD911 (2) to spodziewaj sie 2x35W na 8 Ohmach.
    Ztego co czytam to pytanie dotyczyło impedancji wyj wzm.
    Odpowiadam = 8, naprawde nie polecam !!! niższej impedancji.
  • #9 146708
    nervosol
    Poziom 13  
    cześć
    Nikko jest firmą jak np, Brandt dla niej za komuny nasze firmy robiły sprzęt pod ich marką np. z serii 7000, 9000 tunery wzm. magnetofony. Kupowałem kiedyś ich obudowy na tzw Bomisowskich giełdach.
  • REKLAMA
  • #10 147104
    Tremolo
    Poziom 43  
    CKsrv - czyli sprawa się wjaśniła :) Odkąd wzmak działa na 8 Ohmach / kiedyś na 4 Ohmach to nic złego z 911/12 sie nie dzieje. Dla podkreślenia ten NIKKO jest produkcji Japońskiej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 507524
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    A czy ktos moze posiada schemacik tego sprzeciku? (Nikko NA-390)
  • #12 507555
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    CKsrv napisał:
    Ztego co czytam to pytanie dotyczyło impedancji wyj wzm.
    Odpowiadam = 8, naprawde nie polecam !!! niższej impedancji.

z tego co ja sie uczyłem o wzmacniaczach to jeżeli wzmacniacz jest 8 omowy to znaczy, że jest przystosowany do kolumn 8 omowych i nic to nie ma wspólnego z impedancją wewnętrzną wzmacniacza. gdyby tak było to sprawność takiego ustrojstwa nigdy nie przekroczyłaby 50% i miałaby około 30-40% a przecież wzmaki w klasie AB mają sprawności około 70%. więc impedancja musi być mniejsza od 8 Ohm. wg mnie impedancja wzmaka zalezy od impedancji zasilacza + impedancja końcówki mocy. a zmierzenie impedancji jest kłopotliwe
  • #13 507733
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Popatrzcie - temat "upadł" prawie rok temu!
    Nie sądzę ze Tremolo chciał poznać impedancję wyjściawą lecz dopuszczalne "minimum" z jaką może pracować.
    cyt.
    "Odkąd wzmak działa na 8 Ohmach / kiedyś na 4 Ohmach to nic złego z 911/12 się nie dzieje."
    Może trochę nieprecyzyjnie się wysłowiliśmy :)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz NIKKO NA-390 jest zasilany symetrycznym napięciem około 32-35 V, z transformatorem pierwotnie o mocy około 125 W, co przekłada się na moc wyjściową rzędu 2x35-60 W przy obciążeniu 8 omów. Końcówki mocy oparte są na tranzystorach BD911/BD912 oraz komplementarnych 2N6488/2N6491. Wzmacniacz był modyfikowany, m.in. wymieniono transformator i dodano filtry RL, a także wymieniano tranzystory i mostek prostowniczy Graetza. Impedancja wyjściowa wzmacniacza jest trudna do dokładnego pomiaru półlaboratoryjnego, jednak zaleca się stosowanie obciążenia 8 omów, co jest bezpieczne dla tranzystorów końcowych. Marka NIKKO była japońskim producentem sprzętu audio, często wykorzystywanym przez inne firmy do produkcji pod ich marką. Wzmacniacz jest przystosowany do kolumn 8-omowych, a impedancja wyjściowa nie jest równa impedancji obciążenia, lecz jest niższa, co jest typowe dla wzmacniaczy klasy AB. Schematy urządzenia są poszukiwane, ale nie zostały udostępnione w dyskusji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA