logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-118A: Obraz gaśnie po 2-3 min, tentnienie sieci na przebiegu

uaz 30 Wrz 2002 13:52 3163 5
REKLAMA
  • #1 49266
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Mam takie ustrojstwo made in CCCP i problem - działa 2-3 min, po tem obraz zaczyna gasnąć, najpierw pojawja się i znika, potem znika całkowicie. Metoda na opukiwanie nie przynosi efektów. Drugi problem to na przebiegu cały czas jest tentnienie sieci. Odchyłka przebiegu jest niezależna od ustawionej czynności. Wymieniłem 3 elki w zasilaczu ( na chybił trafił ) bez efektu - no może ciut lepiej.

Może ktoś walczył z tym probleme i coś mi podpowie ?

Z gury dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 49350
    BORYS
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mój też tentnił, a zaczeło się od upadku (nie CCCP), pies chciał z nim wyjść na spacer. Dostawiłem mu na prostownik VD19 między + a - kond.0,1uF. i przestało tentnić. Pozdrawlaju.
  • REKLAMA
  • #3 49389
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Jedna wada z głowy - juz nie gasnie - walnienty był przewód od transformatora - naderwany w środku ( bardzo dziwne, zwłaszcza że szarpałem, stukałem i ciężko było to namierzyć ).

Na razie jeszcze tantni poprubuje z jakimiś dodatkowymi kondensatorami.
  • REKLAMA
  • #4 64518
    jacek20
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Miałem podobną usterkę w 112a (z multimetrem).Przerywało uzwojenie zasilające żażenie lampy oscyloskopowej.Iwany nawinęły to uzwojenie drutem aluminiowym i puściło lutowanie drut - końcówka lutownicza.
  • REKLAMA
  • #5 245428
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Robiłem cos takiego nie mam gotowej recepty ale elki to wymieniłem prawie wszystkie w ukladzie zasilacza znaczna utrata lub brak pojemnosci .Mialem jeszcze efekt znikał obraz po nagrzaniu czasami sie pojawiał okazalo sie ze zanikalo napiecie +12V KT829 przerywał.
  • #6 245506
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Temat nieaktualny, zamykam.
REKLAMA