logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działają porty USB, LPT i COM na Windows 98 pod vmware

MRCZ 18 Kwi 2008 19:52 6128 9
REKLAMA
  • #1 5051321
    MRCZ
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Witam!

Zainstalowałem na laptopie vmware 5.5.1 (+ vmware tool) domyślnie mam Xp na wirtualnej maszynie chodzi 98SE. Menadzer urządzeń w wirtualnej maszynie dla 98SE wykrywa mi USB, LPT, COM a żaden z tych portów nie działa.:?: Sterowniki pod płyte i usb są zainstalowane.

Po przeinstalowaniu sterów od płyty usb działa ale RS232 i LPT nadal nie.
  • REKLAMA
  • #2 5072464
    fazerxlo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    z vmware nie miałem dużego kontaktu ale pracowałem trochę w virtualBOX

tam aby skorzystać z tych portów należy je włączyć domyślnie są niedostępne ale zablokowany jest przesył danych do wyboru było block pipe i host

block - blokuje
    pipe - umożliwia podpięcie programu który będzie emulował na xp co ma się dziać w 98
    host to przekierowanie portu xp na 98

mam nadzieje że pomoże
  • REKLAMA
  • #3 5072724
    MRCZ
    Poziom 17  
    fazerxlo napisałeś:
    "tam aby skorzystać z tych portów należy je włączyć domyślnie są niedostępne ale zablokowany jest przesył danych do wyboru było block pipe i host"
    mógłbyś bardziej objaśnić co znaczy włączyś domyślnie (w xp czy na wirtualnej maszynie)? W wirtualnej maszynie prześledziłem wszystkie opcje i nie mogę znaleść, gdzie porty się uruchamia.
  • REKLAMA
  • #4 5074864
    fazerxlo
    Poziom 12  
    jaka masz dokładnie wersje vmware bo tam jest kilka ja teraz jakąś ściągam i poszukam w niej
  • #5 5074872
    MRCZ
    Poziom 17  
    Ja mam zainstalowaną wersje vmware v5.5.1.19175 + vmware tool
    Zapomniałem, że ją przeinstalowałem na nowszą :) i teraz jest: Vmware_WorkStation_6.0.3_Build_80004
  • #6 5074905
    fazerxlo
    Poziom 12  
    ok pobieram własnie tą sama wersje i poszukam w niej tych opcji
  • #7 5074918
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    VMWare Tools instaluje się na wirtualnej maszynie, dzięki temu masz zainstalowane drivery i działają porty.
    Czy zainstalowałeś Tools-y po zainstalowaniu systemu na wirtualnej maszynie? Masz to dostępne w menu.
  • #8 5074945
    MRCZ
    Poziom 17  
    Dokładnie tools zostało zainstalowane na wirtualnej maszynie dopiero po zainstalowaniu na niej win98se. Dodatkowo instalowałem sterowniki do systemu win98, czyli płyta, grafik, dzwięk, poprawki do win98 (w tym driver USB).
  • Pomocny post
    #9 5075028
    fazerxlo
    Poziom 12  
    Już mam

w opcjach maszyny wirtualnej masz zakładkę: "Hardware" po lewym okienkiem masz przycisk Add... kliknij i wybierz serial port a później parallel port w jego opcjach wybierz port hosta i przyporządkuj odpowiedni port LPT oraz COM powinno teraz działać
  • REKLAMA
  • #10 5075042
    MRCZ
    Poziom 17  
    A to takie buty... :) fazerxlo bardzo dziękuje za pomoc w sprawie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na wirtualnej maszynie z systemem Windows 98 SE uruchomionej pod VMware Workstation (wersje 5.5.1 oraz 6.0.3) porty USB, LPT i COM są wykrywane w Menadżerze urządzeń, lecz nie działają poprawnie. Sterowniki płyty głównej i USB zostały zainstalowane, a VMware Tools zainstalowano po instalacji systemu, co jest wymagane do poprawnego działania portów. Problem z działaniem portów RS232 (COM) i LPT wynika z braku ich aktywacji w konfiguracji maszyny wirtualnej. Rozwiązaniem jest ręczne dodanie portów szeregowych i równoległych w ustawieniach sprzętowych VMware poprzez opcję "Add...", gdzie należy wybrać odpowiednio serial port i parallel port, a następnie przypisać je do portów hosta. Po tej konfiguracji porty COM i LPT powinny działać poprawnie w systemie Windows 98 SE na maszynie wirtualnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA